Svaki mjesec, jedan cilj: 12 novogodišnjih odluka za djecu povezanih s knjigama i čitanjem

Nova godina nam je pred vratima – uskoro ćemo ispratiti staru i dočekati 2023. S novom godinom, dolaze i neke nove odluke kojih se pokušavamo držati, u većoj ili manjoj mjeri.

U planiranje možete uključiti i novogodišnje odluke za djecu. Razgovarajte s njima, pojasnite im o čemu se radi i što im je cilj. Jedna od onih u koju ih možete uključiti povezana je s knjigama i čitanjem.

Neprestano se naglašava kako čitanje treba ubaciti u svakodnevnu rutinu, no to nije uvijek jednostavno, a djeca ponekad i nisu zainteresirana.

Međutim, postoje praktični i zabavni načini kako da knjigama pristupaju s veseljem, a jedan su svakako novogodišnje odluke za djecu.

U godini koja nam se približava možete postaviti tzv. ‘mjesečne ciljeve’
koji će izgledati upravo poput novogodišnjih odluka, a vezani su za čitanje.

Svaki od njih će potaknuti djecu na razvijanje čitalačkih vještina i potragu za novim knjiškim naslovima.

Ciljeva koje donosimo u nastavku ne morate se striktno pridržavati.

Na novogodišnje odluke za djecu gledajte više kao na smjernice i ne opterećujte se ako neki od njih ne možete ispuniti – preskočite ih i nastavite dalje.

Cilj je zabaviti se i učiniti da čitanje postane dio svakodnevne (dječje) rutine.

Novogodišnje odluke za djecu koje možete isprobati u svakom mjesecu 2023.

Siječanj – izaberite knjigu iz nekog novog žanra
Kad znamo kakvu tematiku djeca vole, puno je lakše izabrati novi naslov za čitanje.

Međutim, početak godine vrijeme je da potražite i nešto drugačije pa se okrenite žanrovima koje, na prvu, i ne biste uzeli u obzir.

Tako ćete djetetu proširiti vidike, a velika je vjerojatnost da će otkriti i neke nove stvari koje mu se sviđaju.

Veljača – prisustvujte čitaonici ili radionici u knjižnici
Provjerite kakve aktivnosti nudi lokalna knjižnica; možda gostuje neki dječji autor ili je na rasporedu čitalačka radionica za najmlađe.

Možete provjeriti i što se nudi na pričaonicama Fora priča koje održava Danijela Miklec, u Kući od priča Jelene Pervan ili u Knjiguljici, knjižari u Karlovcu namijenjenoj isključivo djeci.

Takve su radionice sjajna prilika da se djeca još više zainteresiraju za književnost.

Ožujak – napravite kviz na temelju pročitanih knjiga
Na početku mjeseca, dogovorite s djetetom koje ćete naslove pročitati. Osmislite nekoliko pitanja povezanih s radnjom i na kraju mjeseca napravite zabavan kviz u kojem će mališan odgovarati na pitanja.

Možete uključiti i prijatelje ili širu obitelj, a ne zaboravite i na nagrade kad točno odgovori na sva pitanja!

Kviz je svojevrsni razgovor o pročitanome što je preporuka stručnjaka jer se djeci tako pojašnjavaju nove riječi, razvijaju narativne vještine, bolju verbalnu tečnost i stvaraju komponente priče.

Travanj – čitajte sa starijima
Jedan od najljepših načina za provođenje vremena unuka s bakama i djedovima je upravo u – čitanju. Ovo je sjajna aktivnost koju će voljeti i djeca i stariji.

Neka mališan sam odabere knjigu u kojoj bi volio uživati s bakom ili djedom.

Djeca će uživati dok im se čita naglas, tako će stvoriti jednu od najljepših uspomena iz djetinjstva, a pritom je i divno vidjeti kako se dvije generacije povezuju putem knjige.

Svibanj – razmislite o edukativnom online sadržaju
Živimo u digitalnom svijetu pa knjiga nerijetko izgubi bitku od raznih ekrana – mobitela, tableta, televizora, računala…

Ako ne želite uvijek voditi tu bitku, izvucite maksimum od screen timea. Potražite edukativne igre vezane za pisanje i čitanje kako bi i dio vremena pred ekranom bio poticajan za razvoj dječjih vještina.

Lipanj – prisjetite se omiljenih slikovnica
Sjećate li se prekrasnih slikovnica koje ste kupili u prvim mjesecima djetetovog života? Možda su skrivene na dnu police za knjige, zamijenjene knjigama za veće klince, no dobra je ideja izvući ih s vremena na vrijeme.

Lipanj je idealno vrijeme za to, recimo, za vrijeme proljetnog čišćenja. Izvucite omiljene slikovnice vašeg djeteta i zajedno ih opet pročitajte.

Sada, kada je dijete prešlo na knjige s više teksta, a manje ilustracija, sigurno će biti zanimljivo na kratko se vratiti na slikovnice, a i vidjet ćete jasno koliki je njegov napredak u čitanju.

Takav poticaj može imati veliki utjecaj na djetetovo samopouzdanje.

Srpanj – pogledajte film ili seriju snimljenu prema knjizi
Ako ste pogledali film ili seriju temeljenu na radnji knjige, onda je vrijeme i za čitanje knjige – i obrnuto! Postoji toliko sjajnih filmova koji se baziraju na dječjim knjigama.

Možete pozvati obitelj i prijatelje i napraviti filmsku večer. Ako je prvo na redu film, onda knjiga, potaknite mališana da do kraja mjeseca pročita i knjigu, a možda i uoči eventualne razlike između filmske i knjiške radnje.

Kolovoz – organizirajte čitalačko druženje
Pozovite obitelj, pozovite prijatelje i napravite druženje na kojem će u prvom planu biti knjige!

To mogu biti neki aktualni naslovi ili vječni književni klasici, a takvo je druženje odlična prilika za djecu da se druže, a pritom pričaju o svojim omiljenim naslovima.

Također, ovakvo druženje odlična je prilika i da se djeca povežu putem knjiga.

Rujan – uprizorite kratku priču ili ulomak
Sigurni smo kako vaše dijete ima knjigu koju jednostavno obožava. Pa, zašto je ne biste pretvorili u kućnu kazališnu predstavu?

Podijelite uloge svim članovima obitelji i napravite mini-scenarij. U njegovoj izradi mogu sudjelovati i starija djeca, a zabava je zajamčena!

Listopad – napišite recenziju pročitane knjige
Osvrt ne morate napisati online, nego to mogu biti interne, obiteljske ‘recenzije’.

Nakon što pročita knjigu, s djetetom razgovarajte o radnji i potaknite ga da napiše par rečenica o pročitanome – koji mu se lik posebno svidio, postoji li situacija koja mu se urezala u pamćenje, kakvo mišljenje ima o glavnim likovima…

Može i prokomentirati ilustracije ili predložiti alternativni kraj. Svaka je ideja dobrodošla jer razvija njegove vještine pisanja i čitanja.

Studeni – napišite kratku priču temeljenu na liku iz knjige
Svako dijete u svojoj omiljenoj knjizi ima i lika koji mu je posebno drag. To može biti superjunak, životinjica ili neki treći protagonist knjige.

Potaknite ih da puste mašti ‘na volju’ i osmisle priču u kojoj će glavni lik biti upravo njihov najdraži junak iz knjige. Ako mališan još ne zna pisati, pomozite mu, a takvo kreativno pisanje pomaže u jezičnom razvoju.

Naravno, tu je i najzabavnija strana pisanja, kad ćete s djetetom čitati priču koju je osmislilo.

Prosinac – organizirajte Secret Santu, ali s – knjigama!
Prosinac je u znaku darivanja, a sad ga možete podići na jednu novu, još zanimljiviju razinu! Organizirajte Secret Santu, no stavite fokus na knjige.

Svatko od sudionika treba donijeti knjigu koju voli, umotanu u ukrasni papir. Napišite imena djece koja sudjeluju u darivanju i stavite ih u kutiju. Svako dijete neka izvuče papirić s imenom iz kutije i neka toj osobi daruje knjigu koju je donijelo sa sobom.

Knjige su odlična alternativa igračkama, a djeca ovako imaju priliku i objasniti zašto su odabrali baš tu knjigu koju su donijeli sa sobom.

Foto: Shutterstock
Izvor: Getlitt.co – New Year’s Resolutions for Kids Based on Books and Reading