Znate li kolika je važnost ilustracija u knjigama? Nisu samo lijep detalj, već razvijaju jezične vještine, daju kontekst, zabavne su…

Za mlade čitatelje, one koji tek trebaju otkriti ljubav prema čitanju, ilustracije u knjigama iznimno su bitne kako bi ih uvele u radostan svijet knjiga. Upravo su slikovnice prvi korak kojeg treba napraviti kad želimo djetetu približiti čitanje, a ilustracije u knjigama donose brojne prednosti za razvijanje čitalačkih vještina.

Ilustracije u knjigama neprocjenjiv su alat za razumijevanje pročitanog, tečnost čitanja, širenje vokabulara i druge temeljne vještine pismenosti. Osim toga, ilustracije u knjigama oživljavaju stranice i služe kao vizualni putokaz za priču.

Ako ste prilikom čitanja samo zaobišli popratne slike, uzmite si vremena i pomno ih proučite. Ilustracije su s razlogom u knjigama. Pisci, ilustratori i izdavači pažljivu biraju popratan vizualni sadržaj jer znaju da će čitatelju poslužiti i tekstualni i vizualni format kako bi prikupio novu informaciju. Treba spomenuti kako ilustracije u knjigama nisu korisne samo djeci i početnicima u čitanju, nego za sve dobne skupine. Ilustracije u knjigama funkcioniraju s riječima jer čitatelji vizualiziraju ili stvaraju mentalne slike pročitanoga. Ilustracije pomažu točnije vizualizirati ljude, mjesta i događaje u priči. Osim toga, mogu pomoći i u razumijevanju riječi, što je posebno bitno za djecu koja tek kreću s čitanjem. Naposljetku, ilustracije u knjizi zapravo su “medij” koji pomaže u prenošenju tona i atmosfere koja odgovara priči.

Važnost ilustracije u knjigama za razvoj čitanja

Razvijanje jezičnih vještina

Prilikom čitanja slikovnica, djeca mogu vježbati izgovaranje riječi, a odrasli im pritom objašnjavaju nove i zanimljive riječi. Slikovnice u rimi i pisane s ritmom čine ih lakim za razumijevanje i zabavnim za čitanje naglas, što omogućuje brzo učenje riječi.

Razvijanje slijeda događaja

Sposobnost razumijevanja pročitanoga djeca vježbaju tako što u glavi slažu slijed događa. Pritom je važno identificirati početak, sredinu i kraj i to sažimanjem ključnih događaja redom koji su se dogodili u priči. Vizualna pomagala i ilustracije podsjećaju čitatelju što se dogodilo u priči i podupiru njegovu sposobnost da pouzdano prepriča ključne događaje. Čak i kad je pogrešno, to je prilika da iznova pročitaju određenu stranicu ili odlomak. Osim toga, knjige sa slikama i ilustracijama potiču djecu na predviđanja i zaključke o tome što će se sljedeće dogoditi.

Bolje razumijevanje pročitanog

Da bi dijete postalo vješt čitač, postoji mnogo toga što mora savladati. uz slijed i sažimanje, treba savladati vještine poput konstrukcije rečenica, rješavanja problema, uspoređivanja, izvođenja zaključaka… Knjige bogate ilustracijama i fotografijama nude prednosti koje poboljšavaju razumijevanje pročitanog. Tako slike daju vizualne “tragove” i tako pomažu otkriti više o pripovijesti. Prikazuju nepisane detalje, okruženje i kontekst, što omogućuje analizu složenih detalja i razvoj likova. Ilustracije pružaju pozadinske informacije i nude kontekst, odnosno pomažu “čitati između redaka” kako bi se pronašlo značenje koje možda nije eksplicitno navedeno u tekstu.

Vizualno razmišljanje

Ilustracije pomažu djeci razumjeti što čitaju pa će tako mali čitatelji lakše analizirati priču. Ako djeca imaju poteškoća s riječima, ilustracije im mogu pomoći da shvate priču, što će povećati njihovo cjelokupno razumijevanje.

Veći angažman

Slikovnice i knjige s ilustracijama omogućuju roditeljima, odgajateljima i učiteljima da s mališanima provedu vrijeme razgovarajući o priči, slikama i riječima. Tako mladi čitatelji mogu ispričati što vide na stranici, što se dogodilo u priči, što su likovi radili i kakvi su se događaji odvijali.

Zabava

Slikovnice i ilustracije u knjigama trebale bi čitanje učiniti zabavnim. Ako je djetetovo prvo iskustvo vezano za čitanje negativno i ako se na čitanje gleda kao na zadatak, djetetu se čitanje može učiniti kao posao, što ga može spriječiti od daljnjeg uživanja u knjigama. Kao i kod svakog drugog iskustva, važno je da se mališanima svidi ono što rade kako bi u tome bili u uspješni. Roditelji, odgajatelji i učitelji trebali bi ih poticati da čitaju sve što ih zanima, uključujući i razne stripove i časopise, gdje upravo ilustracije i fotografije vode glavnu riječ.

Potiču ljubav prema čitanju

Slikovnice i ilustracije u knjigama mogu biti očaravajuće, zabavne i inspirativne. Mogu pričati vlastitu priču, a mnogi od nas pamte upravo slikovnice kao knjige zbog kojih smo se prvi put zaljubili u čitanju. Slike izazivaju radost, one su zabavne i privlačne te imaju moć zadržati pozornost djece.

Izvor: Study.com – Using illustrations & words to unterstand a text
Ebsco.com – Seeing is believing – The benefits of picture books for building reading skills
Reading Partners – How picture books help kids develop literacy skills
Foto: Pexels