Dječja pričaonica za koju trebate znati! ‘Fora priča’ Danijele Miklec zabavno je druženje za cijelu obitelj

Danijela Miklec, profesorica hrvatskog jezika, pripovjedačica i spisateljica stoji iza projekta Fora priča, hvalevrijedne ideje kojom se potiče čitanje od najranije dobi.

Ideja za zajedničke, grupne načine pripovijedanja i čitanja rodila se još prije šest godina, no realizacija je malo pričekala pa je cijeli projekt pričaonice započeo prije četiri godine. Inspiracija joj je bio sin, koji je tada imao gotovo tri godine, a čitala mu je od prvog dana.

Danijelina je želja bila stvoriti zabavne prve doticaje s pričom, a kroz Fora priču, u tom je naumu i uspjela.

Danas je iza nje stotinu pričaonica, preporuka dobrih knjiga za roditelje i djecu, YouTube čitaonica, radionica Superjunak, dramskih radionica i predstava.

Fora priča zamišljena je kao druženje roditelja i djece, u trajanju od oko sat vremena:

– Radionice često prilagođavam kad negdje gostujem. Pričamo priče, čitamo dobre slikovnice i to sve radimo zajedno pa je cijeli doživljaj interaktivan, djeca ne moraju biti mirna i tiha. Prilagođene su djecu od 0 do 99 i baš je po tome ovaj oblik pripovijedanja drugačiji, interaktivan je. Dobrodošle su i bebe.

Na radionice često dolaze cijele obitelji, povedu i bake i tete. Roditeljima je, kaže nam Danijela, jednako zabavno i zanimljivo kao i djeci.

– Mnogi koji čuju preporuku od drugih dođu ponovno pa povedu još prijatelja. Ima nas sve više, pogotovo ljeti kad na otvorenome organiziramo Fora priča piknik. Djeca vrlo brzo prihvate priču i u potpunosti u nju uđu, a često nakon druženja roditelji hvale čitav koncept. Svi volimo dobru priču – naglašava Danijela.

Pitali smo Danijelu i koliko je teško zainteresirati djecu za knjige i čitanje, ali i zadržati im pozornost, pogotovo kad su ‘okruženi’ virtualnim svijetom. Kaže kako se ponekad roditelji, koji dođu prvi put, čude što su mališani od godinu dana imali tako dugu pažnju.

Djeca vole emocije, interakciju, slobodna su i kreativna.
Odlično prihvaćaju kvalitetne sadržaje.

To znači da će im, pojašnjava Danijela, dobra slikovnica i priča također zadržati pažnju:

– Znam da je ponekad lakše uz sve obveze ponuditi ono što nam je najbrže. I sama sam to morala kad smo svi radili od kuće i nisu radili dječji vrtići. Tada su ekrani u prednosti. Baš zato smo snimili priče i na YouTube kanalu. Nedavno je jedna urednica Fora priču nazvala 3D slikovnicom i to mi se baš svidjelo jer je prilično točno.

Pitali smo Danijelu i kolika su djeca, prema njezinom mišljenju, zainteresirana za čitanje. Interes se, kaže, gradi od rođenja, primjerom i kvalitetnim sadržajima koje djeci nudimo:

– Slično je to kao i s prehranom. Moramo prihvatiti da će u nekoj fazi odbiti čitanje, ali i da je danas, više nego ikad, čitanje – povezivanje.

Fond riječi koje dijete usvoji prije čitalačkih vještina ključan je
kako bi uspješno naučilo vještinu čitanja.

Čitanje prije spavanja, dodaje Danijela, važno je za emotivno povezivanje. U tom su trenutku samo dijete, knjiga i roditelji, bez ikakvih drugih stvari koje odvlače pozornost.

– Nestalna pažnja bolest je modernih učenika, a koncentracija se uspješno vježba napetom pričom. Adolescenti uzimaju pauzu od čitanja, ali se više nego ikada čita u populaciji odraslih. To daje nadu da se temelji prave u djetinjstvu – komentira naša sugovornica.

Budući da je iza Danijele stotine i stotine pročitanih priča mališanima, pitali smo je i kakve ih priče najviše zanimaju. Svaka priča, kaže, mora imati dobar zaplet ili više njih.

– Moj sin kaže: mora se nešto dogoditi. Najmlađi vole likove životinja, posebice vuka. Istovremeno ga se boje i dive mu se jer je snažan i jak. Oni malo stariji vole šaljive i šašave priče poput ‘Mrljeka i Prljeka’, kao i pustolovne priče o superjunacima. U slikovnicama su važne i ilustracije, za najmlađe one moraju biti jasne i ne previše šarene. Za one veće, dobro dođe malo umjetničke dvosmislenosti. Djeca vole stvarne likove koji nisu idealni i koji su iskreni. Ideja je da se u njima prepoznaju. Dobre priče moraju nas zabaviti, zamisliti, opustiti i izliječiti – zaključila je Danijela Miklec.

Foto: Privatni album