4 novogodišnje odluke s kojima će djeca (ali i cijela obitelj) još više uživati u knjigama i čitanju

Još nas svega nekoliko dana dijeli od nove godine – uz pitanja o dočeku, često se vrti i ono vezano za novogodišnje odluke. Priznajemo, donesemo ih svake godine – nekih se držimo, neke ‘otpadnu’ već u prvim danima nove godine, no svake godine tu je ‘lista’, pa tako i za 2023.

Neke novogodišnje odluke zapravo je vrlo lako primijeniti, treba tek malo volje – manje screen timea, više kretanja, više vremena provedenog zajedno… Među njima je i novogodišnja odluka vezana za čitanje, s kojom u godini pred nama želimo još više uživati u knjigama, zajedno s mališanima.

Takvu novogodišnju odluku najjednostavnije je ostvariti tako da čitamo – svugdje! Zajedničko čitanje naglas ne mora biti ograničeno samo na vrijeme provedeno kod kuće, priče za laku noć ili prije popodnevnog odmora.

Kao roditelj, sigurno znate da niti jedno čitanje ne izgleda isto, no mališani imaju koristi od svakog pročitanog retka, bez obzira na to ako vam se čini da možda ne obraćaju dovoljno pozornosti ili su ometeni stvarima koje se događaju u njihovoj okolini.

Novogodišnje odluke i čitanje u 2023.

Donosimo par ideja za novogodišnje odluke s kojima čitanje možete ubaciti u svakodnevni raspored, a da pritom ne morate ‘razbijati glavu’ kada i kako u dan prepun obveza ubaciti i vrijeme posvećeno knjigama.

Tako će na kraju godine iza vas biti još više pročitanih knjiga, a mališan će biti zaljubljen u svijet čitanja.

1. novogodišnja odluka
Vrijeme čekanja ispunite čitanjem, a ne screen timeom
Neka vaš ovogodišnji cilj bude da u svakom čekanju, umjesto za mobitelom, posegnete za knjigama. Držite ih u autu i dječjem ruksaku i izvadite ih svaki put kad čekate u redu u trgovini, čekaonici kod doktora ili pripremate zajednički obrok. To je odlično vrijeme u kojem s djetetom možete podijeliti ljubav prema knjigama i potaknuti ga na čitanje.

2. novogodišnja odluka
Držite knjige ondje gdje ih djeca mogu dosegnuti
Da bi djeca mogla uživati u knjigama, one im trebaju biti nadohvat ruke, onako kako su to i igračke. Razmislite o tome da knjige držite u košari na podu ili na nekoj niskoj polici kako bi ih i najmanji članovi obitelji mogli dosegnuti.

3. novogodišnja odluka
Neka čitanje bude dio obiteljske rutine
U novoj godini postavite si za cilj da djetetu čitate svakog dana, barem 15 minuta. Na početku, to može biti samo nekoliko minuta i ne mora biti sve u jednom pokušaju – rasporedite čitanje kroz dan i pokažite djeci da su knjige zabavan i važan dio obiteljske rutine. To ćete napraviti i na način da sami čitate jer djeca najbolje uče na roditeljskom primjeru.

4. novogodišnja odluka
Posjećujte lokalnu knjižnicu s mališanima
Neka jedan od ciljeva za 2023. budu i (češći) posjeti lokalnoj knjižnici. Pogledajte kakve aktivnosti knjižnica održava, postoje li čitalačke radionice za klince. Potaknite djecu da sama biraju nove naslove koje žele čitati i razgovarajte s knjižničarima jer će vam sami sigurno predložiti genijalne knjige. Naravno, izaberite i neku knjigu za sebe!

Foto: Shutterstock
Izvor: Raising Readers – New Year’s Resolutions: 4 Simple Ways to Read More with your Children