Što kada je teško pronaći vrijeme za čitanje s djecom? Imamo par ideja koje možete isprobati

Na društvenim mrežama stranice Čitaj svojoj bebi nedavno smo postavili zanimljivu anketu vezanu za čitanje s najmlađima, a jedno od pitanja odnosilo se na dio dana koje je rezervirano kao vrijeme za čitanje. Među ponuđenim odgovorima bili su jutro, kroz dan i prije spavanja, a upravo potonja dva vode tijesnu “bitku” kao omiljeni dio dana u kojem se s klincima izgubite u čarobnom svijetu knjiga. Međutim, u užurbanoj svakodnevici, ponekad je teško svakog dana pronaći vrijeme za čitanje s djecom. Mnogo je lakše na praznicima i za vrijeme godišnjih odmora, no kad navale vrtićke, školske i poslovne obveze, čitanje ponekad padne u drugi plan pa se ponekad, od umora, preskoči i omiljena priča za laku noć.

Ako ne možete svakog dana pronaći vremena za čitanje s mališanima, ipak postoji nekoliko načina kojim mu možete osigurati dnevnu dozu knjige i čitanja.

Razmislite o zajedničkom čitanju u knjižnici

Mnoge lokalne knjižnice organiziraju čitaonice, radionice i razne aktivnosti vezane za knjige, što je još jedan od razloga zašto je odlična ideja upisati dijete u knjižnicu već u najranijoj dobi. Osim što knjižnica ima veliku ulogu u poticanju pismenosti već od prvih godina života, knjižnice provode razne programe za najmlađe, poput pričaonica ili igraonica. U Zagrebu, na Ravnicama, imamo primjer i Pričozemske, prve dječje knjižare u Zagrebu gdje se najmanje jednom tjedno organiziraju zabavne aktivnosti pa djeca rado dolaze na čitanje priče i otkrivaju najljepše svjetove iz slikovnica i knjiga. Stoga, ako vam je ponekad teško odvojiti vrijeme za čitanje, proučite raspored i odvedite ga u obližnju knjižnicu kako bi mališan sudjelovao u programu. Osim što će uživati u svijetu knjiga, vidjet će i kako su drugima knjige uzbudljive te se družiti s djecom. Dok je dijete u knjižnici, vi imate priliku posvetiti se vlastitim obvezama.

Razmišljajte izvan “kutije” – odnosno, knjige!

Najveću radost kod djeteta izaziva omiljena priča s najdražim likovima, no kad ne možete pronaći vrijeme za čitanje, treba razmišljati izvan okvira i pokazati djetetu da je čitanje svuda oko nas. Ako kuhate, zamolite ga da vam pročita recept, a ako ste u zajedničkoj nabavi, neka s popisa čita koje namirnice treba kupiti. To je i način na koji će dijete naučiti nove riječi i shvatiti da je čitanje dio svakodnevnog života.

Oslonite se na prijatelje i obitelj

Bake i djedovi, tete, stričevi, ujne… Vjerujemo kako će svatko od njih biti polaskan ako ih zamolite da pročitaju priču djetetu. Kada sami ne pronalazite vrijeme za čitanje s djecom, predložite članovima obitelji ili prijateljima da “uskoče” u pomoć i uvedu najmlađe u čarobni svijet knjiga.

Pronađite djetetu prijatelja za čitanje

Ne zaboravite i da starija braća i sestre, rođaci ili susjedi sličnog uzrasta kao što je vaše dijete također mogu čitati klincima. Mnogi od njih će rado prihvatiti zadatak čitanja mlađima od sebe – starijoj djeci to je prilika da vježbaju čitanje na glas, dok je mlađima to uzbudljiva prilika da provedu vrijeme sa svojim “prijateljem za čitanje”. Jednom kada narastu, potaknut će ih i da sami nekome budu takav prijatelj i upoznaju ga s radošću koje donose priče.

Kad ne možete izdvojiti vrijeme za čitanje, iskoristite vrijeme dok čekate

U svakodnevnim obvezama, dio vremena provodimo i čekajući. To može biti čekanje u raznim ustanovama, čekanje na pregled, odlazak po klinca na izvanškolsku aktivnost… Ako je u nekom od tih “čekanja” s vama i dijete, mudro iskoristite to vrijeme i provedite ga čitajući. Stvorite naviku nošenja knjige i pri ruci uvijek imajte zanimljivi naslov koji možete izvući i čitati ga s djecom.

Složit će se i roditelji i klinci da je najljepše ušuškati se uz omiljenu knjigu, no to, zbog užurbane svakodnevice, nije uvijek moguće. Ipak, ne “razbijajte” glavu ako ponekad teško pronalazite vrijeme za čitanje, nego isprobajte neki od ovih savjeta. Osim što ćete uživati u zanimljivom sadržaju, sigurno ćete se povezati i zabaviti, ali i potaknuti dijete da samo pronađe kreativne načine čitanja.

Izvor: Understood.org – No time to read? 6 ideas to try
Foto: Shutterstock