Odabir knjige za dijete ponekad je pravi izazov: Tražite naslove koji šire vokabular i razvijaju vještine čitanja

Pronaći pravu knjigu za dijete znači pronaći knjiški naslov u kojem će dijete uživati i željeti ga čitati, a istovremeno će on biti prikladan dobi djeteta. Knjižnice i knjižare prepune su odličnih knjiga, no ponekad je i u tom bogatstvu naslova teško pronaći idealnu literaturu. Ako ste si postavili pitanje kako odabrati knjigu za dijete, u odgovoru vam mogu pomoći žanrovi i već poznati autori čija djela dijete voli.

Kod žanrova, nemojte razmišljati o onim “tipičnima”, nego više o kategorijama i tipovima knjiga koje vaše dijete voli. Kad otkrijete u kakvim naslovima uživa, bit će vam se lakše snaći među policama s knjigama. Razmislite voli li akciju, avanture, možda fantazije ili nešto misteriozno? Kad zajedno odgovorite na pitanje, krenite u potragu u tom smjeru. Slično je i s autorima – kad otkrijete nekog novog, otkrit ćete i odličnu riznicu novih naslova. Pronađite knjigu u kojoj vaše dijete posebno uživa, a zatim istražite je li autor napisao još neke knjige.

Kako odabrati knjigu za dijete? Treba truda u potrazi za novim naslovom, ali na kraju se isplati!

Odabir knjige koja je prilagođena djetetovoj dobi može biti pravi izazov. Roditelji su u neprestanoj potrazi za “pravom” knjigom – onom koja nije prelagana, a istovremeno ni preteška. U ovakvim je situacijama najbolje težiti onim knjigama koje će proširiti i ojačati njihove vještine čitanja. To će im pomoći da rastu kao čitatelji. Uvijek djetetu možete ponuditi pomoć u čitanju kompliciranijih riječi ili objašnjavanju onih koje ne razumiju. Kroz čitanje, razgovarajte s djetetom o tekstu, odnosno prakticirajte dijaloško čitanje o kojem smo pisali ovdje, što će pomoći u širenju vokabulara i razumijevanju teksta.

Potaknite dijete da pročita nekoliko stranica knjige, a zatim mu možete postaviti neka od sljedećih pitanja:

Je li tema zanimljiva? Neka djeca imaju omiljene žanrove pa vole misteriozne ili detektivske priče, dok druga preferiraju one vezane za sport ili povijest. Djetetu uvijek možete predložiti i neku drugu temu blisku njegovim favoriziranim temama, čime će proširiti vidike i možda upoznati neke nove žanrove.

Je li knjiga jednostavna za čitanje? Pitajte dijete razumije li većinu riječi, zvuči li mu čitanje naglas “glatko” i tečno” i razumije li što je pročitalo. Ako na više od jednog pitanja odgovori potvrdno, pretpostavka je da će mu knjiga biti jednostavna za čitanje.

Je li knjiga teška za čitanje? Pitajte dijete ima li u knjizi mnogo riječi koje ne razumije, zatim zvuči li mu čitanje naglas polagano i “isprekidano” te ima li problema s razumijevanjem radnje. Ako na više od jednog pitanja odgovori potvrdno, knjiga bi mogla biti izazovna za samostalno čitanje. Ipak, ona i dalje može biti odličan izbor jer je s mališanom može pročitati roditelj, baka ili djed ili netko od braće i sestara.

Potraga za savršenom knjigom može potrajati ili zahtijevati malo više truda, no na kraju će se isplatiti!