Maja iz Knjiguljice, knjižare u kojoj je sve podređeno djeci: ‘Cilj nam je stvoriti novu generaciju čitatelja’

Prije točno deset godina, Maja Kurs dobila je ideju za osnivanje dječje knjižare – željela je posao koji bi uključivao i njezinu djecu i tako je nastala Knjiguljica. Maja je i vlasnica i idejna začetnica prve i jedine specijalizirane nezavisne dječje knjižare u Hrvatskoj u koju i djeca i roditelji dolaze s osmijehom na licu.

Knjiguljica je proglašena najboljom samostalnom knjižarom u 2021., od strane Ministarstva kulture i medija, a glasovanje je bilo javno, tj. odlučeno je prema glasovima publike i stručne komisije.

Knjiguljica je dobila priznanje i ove godine, i to od Karlovačke županije za poseban doprinos u radu s djecom i kulturnoj djelatnosti.

Porazgovarali smo s Majom kako bismo doznali više o čitavom projektu koji ima i hvalevrijedan cilj – stvoriti novu generaciju čitatelja, o čemu nam je vlasnica i ideja začetnica više ispričala.

Knjiguljica: Knjižara u Karlovcu u koju se na čitanje priča dolazi i iz drugih gradova

Kako je nastala ideja za Knjiguljicu i tko stoji iza projekta?
Ideja je nastala 2012., u vrijeme dok sam radila izvan Karlovca i putovala svaki dan na posao pa me zbog posla nije bilo kod kuće cijeli dan. Tada sam imala dvoje djece, jedno u školi, drugo u vrtiću. Teško je bilo sve organizirati, pa sam krenula razmišljati o poslu koji bi uključivao i moju djecu. Kako odmalena volim čitati i volim knjige, bacila sam se na istraživanje i otkrila da u Hrvatskoj ne postoji specijalizirana dječja knjižara. I to je bilo to, jednostavno se rodila ideja.

Što sam više ulazila u tu ideju, to mi se sve više sviđala cijela priča, mogućnosti koje pruža. Djeci daje priliku da kroz bajke i priče upoznaju svijet oko sebe i bogatstvo različitosti.

Uz pomoć i podršku supruga Gordana, Knjiguljica je otvorena mjesec dana nakon što se rodila naša treća kćer Dora koja je rasla zajedno s našom pričom. Od cjelokupne početne dokumentacije, uređenja prostora, čišćenja i slaganja polica Dora je bila s nama, pa do poslovnih sastanaka, raznih aktivnosti i Interlibera kojeg je prvi put pohodila već s dva mjeseca.

Pored Gordana, koji je glavna logistika u knjižari, tu je i Nevena. Nevenu sam upoznala slučajno preko Facebooka, kada sam tražila istomišljenike i zaljubljenike u knjigu. I odmah smo kliknule. Nevena je zaigrana vila u našoj priči, velika ljubiteljica knjige koja svijet doživljava kao dvorište prepuno boja i oblika. Ona vodi brigu o tome da na našim policama uvijek budu svi noviteti, da naša Facebook stranica bude živa i koloritna, da našim malim prijateljima čitateljima donese uvijek novu priču. Nevena je i vrhunska pripovjedačica priča i bajki koja je u stalnoj potrazi za nekom novom pričom koju će podijeliti s djecom i odraslima. 

Koji je cilj Knjiguljice i koji su najveći izazovi s kojima ste se susreli prilikom realizacije ideje?
Najveći izazov realizacije ideje je bilo vrijeme. Htjeli smo sve završiti do rođenja djeteta. Sve ostalo se nekako posložilo. 😊 Cilj Knjiguljice je stvoriti novu generaciju čitatelja. Živimo u doba nove tehnologije koja je veliki izazov za današnju djecu i roditelje. Djeci se sve manje čita, pa i ona kad krenu u školu i nauče čitati sve manje čitaju. Posljedično vidimo sve više problema s govorom, korištenjem jezika, razumijevanju pročitanog. Danas su logopedi najtraženije zanimanje i nema ih dovoljno.

Mi u Knjiguljici smo vrlo strastveni kad je u pitanju važnost čitanja. Surađujemo s puno vrtića i škola, a i kao roditelji male djece, svjedočimo problemima koji se mogu riješiti samo 15-minutnim čitanjem svaki dan koje kreće od samog djetetovog rođenja.

Kao što sam rekla, cilj Knjiguljice je stvoriti novu generaciju čitatelja. Vjerujem da smo na dobrom putu, jer djeca koja su rasla s nama od našeg otvorenja, 2013.godine, dolazila na priče petkom, danas su školarci 2.,3. i 4. razreda osnovne škole i članovi našeg dječjeg čitateljskog kluba „Šljukino gnijezdo”. A mi danas na pričama petkom stvaramo neku novu generaciju čitatelja. 

Po čemu je Knjiguljica posebna? Kome je namijenjena i što se može pronaći u njezinoj ponudi?
Knjiguljica nije obična knjižara, u njoj je sve podređeno djeci i čarobnom svijetu mašte. Cjelokupan prostor osmišljen je tako da bude poticajan za prvi susret s knjigom. Imamo čarobne krugove u koje se djeca mogu smjestiti i listati ili čitati slikovnice, police u obliku krošnje stabla, košarice pune udomljenih knjiga koje mogu čitati, mala vratašca iza kojih se skrivaju vile i vilenjaci, kutiju punu raznih igara kako bi djeca taj prostor doživjela kao ugodno i zabavno okruženje. Jedan dio prostora uređen je kao dnevni boravak u kojem se može popiti kava, čaj i pojesti kolačić. 

Cijeli koncept zamišljen je na način da osim prodaje slikovnica i dječjih knjiga, imamo i puno aktivnosti poticanja čitanja.

Tako svaki petak imamo čitanje priča za djecu na aktivnosti Vrijeme je za priču…., zatim projekt Susreti s dječjim književnicima na kojima se djeca u neformalnom druženju upoznaju s dječjim autorima i ilustratorima, pa projekt Pričam ti priču nešto drugačije u kojem ugošćujemo razna kazališta i propovjedače s predstavama za djecu.

Za školarce tijekom školskih praznika organiziramo Glazbokaz, glazbeno – kazališne radionice koje spajaju pisanu riječ sa raznim oblicima umjetnosti. Na taj način djeci prenosimo bogatstvo dječje književne literature koju obrađujemo kroz glazbeni, scenski i likovni izričaj.

Također, vodimo i Dječji čitateljski klub ‘Šljukino gnijezdo’ namijenjen djeci od 8. do 10. godine. A za one najmanje imamo Babyplus program. Pristupom u Babyplus program koji je namijenjen djeci od 0-3 godine, svako dijete dobiva slikovnicu na dar i newsletter sa popustima na određene naslove te savjete i preporuke kako odabrati kvalitetnu slikovnicu po dobi, interesu, ‘problemu’ koji žele riješiti.

Dakle, i prostor Knjiguljice i aktivnosti koje provodimo zajedno sa izborom preko 5500 naslova dječje literature uz stručnu pomoć i preporuke zamišljeno je na način da promijenimo percepciju knjige iz dosade u zabavu i da pronađete baš onu pravu knjigu za svoje dijete.

Kakve su reakcije djece i roditelja?
Reakcije su odlične. Polako ulazimo u 10. godišnjicu našeg rada i možemo s ponosom reći da imamo sve više malih čitatelja i sve veću publiku što se može vidjeti iz posjećenosti petkom kada čitamo priče i kada jedva stanemo svi u Knjiguljicu.  Aktivnost Vrijeme je za priču petkom…. je besplatna i roditelji s djecom dolaze svojevoljno. Sad nas već posjećuju i iz Zagreba i dolaze ciljano na naše priče petkom s kojih se vraćaju puna srca, sretni i zadovoljni.

Naša misija je ispunjena jer djeca koja danas čitaju sutra su uspješniji u školi,
a kasnije i u životu. 

Foto: Privatni album