Čitate li naglas s djecom? Takva je aktivnost izuzetno važna, pomozite si sa 10 super savjeta!

Neprestano ističemo važnost čitanja naglas koje donosi brojne benefite za djetetov razvoj. Takva se navika može primijenjivati već od najranijih dana, još dok djeca ne razumiju što im čitate, već samo prepoznaju boju i ton vašeg glasa. Da bi zajednička rutina čitanja donijela benefite, uvijek su dobrodošli savjeti za čitanje naglas zbog kojih će djeca i sama brzo uvidjeti radost koju knjige donose.

Prije nego krenemo sa savjetima za čitanje naglas, želimo istaknuti kako ono donosi emocionalne dobrobiti jer se stvara prostor za samostalno čitanje i istraživanje. Čitanjem naglas, djeca imaju čuti nove riječi u drugačijem kontekstu, čime grade vokabular. Tako stvaraju poveznicu između slova na papiru i izgovorene riječi

Nadalje, čitanje naglas je važno i jer poboljšava koncentraciju te jača kognitivne sposobnosti. Uz to, osim što razvijate poveznicu s djetetom i zajedno provodite kvalitetno vrijeme, dijete čitanjem naglas lakše razumije vlastite osjećajte. Zajedničkim čitanjem naglas djeci će postati ugodnije pričati s drugim ljudima o onome što osjećaju, a da takvo čitanje bude što učinkovitije, u tome vam mogu pomoći savjeti za čitanje naglas koje donosimo u nastavku.

Savjeti za čitanje naglas koji će djeci približiti knjige

Sad kad smo na jednom mjestu istaknuli dobrobiti zajedničke aktivnosti uživanja u knjigama, prije čitanja obratite pozornost na savjete za čitanje naglas s mališanima koje vrijedi primijeniti u svakodnevnoj rutini.

1. Svako je čitanje – dobro čitanje!
Možda knjiga koju dijete odabere nije uvijek i vaš prvi izbor, no imajte jedan od glavnih savjeta za čitanje naglas s djecom: svaka je vrsta čitanja – dobro čitanje. To uključuje i stripove, knjige s likovima iz reklama ili crtanih filmova, fikciju, magazine… Svaki sadržaj gdje dijete pokazuje interes za čitanjem, dobro će doći u razvoju njegovih vještina.

2. Pronađite udoban kutak
Ljubav prema čitanju gradi se i oko naše kulturalne povezanosti s knjigama i slušanjem priča. To uključuje ugodno okruženje za vrijeme čitanja kako bi dijete moglo graditi ljubav prema čitanju. Kad se spominju savjeti za čitanje naglas, stručnjaci ističu i da je dobra ideja i nositi knjigu gdjegod da idete. Čitanje u javnom prijevozu ili dok čekate u redu može biti odlična distrakcija i poslužiti za smanjivanje dosade.

3. Usporite
Potrebno je vrijeme kako bi dijete shvatilo što se na stranicama knjige događa. Prije nego prelistate na iduću stranicu, zastanite, razgovarajte o pročitanome, o ilustracijama i detaljno ih proučite.

4. Zajedno postavljajte pitanja i odgovarajte na njih
Ako naiđete na riječ ili frazu koju dijete ne razumije, pitajte ga što misli o čemu se radi. Ako ne zna, recite mu da je to potpuno u redu. Zajedno istražujte nepoznato. Takvi su trenuci odlična prilika za razgovor o knjizi, kao i za stvaranje poveznice između radnje priče i stvarnog svijeta oko nas. Postavljanjem pitanja razvija se i znatiželja.

5. Budite svoji
Za vrijeme čitanja dobre knjige, ne morate ući u ulogu zabavljača. To posebno vrijedi kad čitate s djetetom, “jedan na jedan”. Poveznica među vama već postoji, a trenuci su jedinstveni jer mu čitate vi, zbog boje i tona vašeg glasa.

6. Pročitajte knjigu unaprijed
Ritam čitanja važan je za čaroliju pričanja priče pa ako unaprijed sami pročitate knjigu, napravit ćete veliku razliku! Prelistajte nekoliko stranica kako biste znali što se u priči događa, što će pomoći da ritam i ton glasa prilagodite priči. To će djetetu pomoći da prepozna ključne trenutke priče, što je bitno za socijalno i emocionalno učenje.

7. Razmislite o knjigama bez teksta
Knjigu bez teksta su prilika djetetu i vama da svaki put osmislite novu priču povezanu s ilustracijama ili fotografijama. Knjige bez teksta također su sjajna prilika za promišljanje i razgovor o onome što se događa, kao i za predviđanje buduće radnje.

8. Ne brinite o djetetovoj dobi i prikladnosti knjige
Bez obzira na to što knjiga možda nije u potpunosti prikladna djetetovom uzrastu ili se čini prenapredna za njegovu dob, nemojte se ustručavati čitati je. I dalje možete probati pročitati različite dijelove knjige. Također, ako vam se čini da je dijete preraslo knjigu, ne morate odmah ‘pohitati’ na one teže i kompliciranije, pustite ga još neko vrijeme da uživa u pročitanome.

9. Ne morate dovršiti čitanje knjige
Nemojte od čitanja napraviti zadatak ili obvezu! Nekad je jednostavno najbolje – prestati čitati. Ako primijetite da je vaša “publika” umorna ili nezainteresirana, prestanite s čitanjem i vratite mu se kasnije. Kad kažemo kasnije, to može biti i mnogo kasnije, kad malo naraste, razvije vokabular i stvori novo čitalačko iskustvo. Priča koja mu je jednom bila dosadna, možda postane novo, prekrasno i uzbudljivo iskustvo!

10. Neka čitanje naglas postane dio dnevne rutine
Jedan od savjeta za čitanje naglas odnosi se i na svakodnevnu rutinu, posebno za malu djecu kojima su struktura dana i raspored jako bitni. Čitanje može biti dio večernje rutine ili za njega izdvojite vrijeme prije ili poslije obroka. Također, važno je da dijete vas vidi kako čitate. To je najbolji način s kojim će i ono poželjeti uživati u knjigama jer uči primjerom, što je izvrstan način učenja. Time postavljate temelje za razvijanje ljubavi prema knjigama.

New York Public Library: 10 Tips for Reading Aloud with Children
Foto: Shutterstock, Freepik