7 prednosti čitanja naglas: Od širenja vokabulara do razumijevanja svojih i tuđih osjećaja

Stvaranje rutine čitanja najčešće započinje zajedničkim čitanjem naglas. Osim što je to osnovni način kako djecu uvesti u svijet knjiga već od prvih mjeseci, stručnjaci ističu da čitanje naglas donosi i mnogo prednosti za djecu. Benefite imaju djeca različitih uzrasta, a samo neke od prednosti su jačanje vokabulara i povećanje raspona pažnje.

Čitanje naglas donosi i emocinalne dobrobiti. Takvom se praksom, tvrde stručnjaci, stvara prostor za samostalno učenje i istraživanje. Nije važno ni o kakvom se žanru knjige radi, sve je dobrodrošlo. Ono što je bitno je izdvojiti vrijeme za zajedničko čitanje naglas koji mogu pomoći započeti razgovore s djetetom o svakodnevici i onome što ga okružuje. Tako ćete sigurno otkriti neke nove stvari o djetetu, ali i eventualne probleme ili poteškoće poput tjeskobe ili zabrinutosti. U takvim slučajevima, okrenite se slikovnicama i knjigama koje se bave sličnom tematikom i pretvorite čitanje naglas u priliku da dijete podijeli s vama brige koje ga muče. Emocionalni benefiti nisu jedini koje donosi čitanje naglas pa u nastavku donosimo još sedam njegovih prednosti.

7 prednosti koje donosi čitanje naglas

Širenje vokabulara

Djeca, prije svega, jezik usvajaju slušanjem. Čitanje naglas omogućuje im da redovito čuju nove riječi u drugačijem kontekstu, što izgrađuje njihov vokabular te im pomaže razviti svijest o svim komunikacijskim mogućnostima jezika. U širenju vokabulara može pomoći i čitanje iste knjige jer riječi djetetu tako postaju bliskije, a ponavljanje riječi i pokazivanje na njih dok čitate na glas, djeci pomaže da spoje ono što vide s onim što čuju.

Stvaranje poveznice između govorene i pisane riječi

Kad dijete čuje izgovorenu riječ, počinje uočavati poveznicu između slova na papiru i riječi kad se izgovore. Čitanje naglas tako im pomaže uočiti razliku između govornog jezika i tiskanog teksta u knjigama ili časopisima.

Užitak čitanja

Djeca općenito uživaju kad im se čita, zbog čega knjige počinju doživljavati kao nešto zabavno te uviđaju sve njihove prednosti. Čitanje naglas povećava šanse da će se zainteresirati za učenje čitanja, što će potaknuti i doživotnu ljubav prema čitanju. Ako vam se čini da dijete ne voli knjige i odbija čitanje, ne treba paničariti. Važno je shvatiti razloge i pronaći način kako ga ohrabriti i potaknuti na uživanje u knjigama. Par savjeta i moguće razloge možete pronaći ovdje.

Poboljšanje koncentracije

Za razliku od gledanja televizije, čitanje djeci ili njihovo samostalno čitanje omogućuje sporiji razvoj događaja i ideja. To ih potiče da slušaju, da obraćaju pozornost na detalje i da se koncentriraju, što nakon nekog vremena može poboljšati njihov fokus.

Jačanje kognitivnih sposobnosti

Dobro napisana knjiga izlaže djecu sofisticiranom jeziku koji može ojačati njihove kognitivne sposbnosti. Kad su djeca redovito izložena kvalitetnim knjigama, ona uče kako primijeniti svoje kognitivne sposobnosti na razumijevanje pročitanog.

Razumijevanje vlastitih osjećaja

Čitanje naglas priča koje istražuju pojedine emocije mogu pomoći djecu da prihvate vlastite osjećaje i razumiju kako se drugi osjećaju. Zajedničkim čitanjem naglas djeci će postati ugodnije pričati s drugim ljudima o onome što osjećaju. O važnosti osvješćivanja osjećaja za Čitaj svojoj bebi pisala je i Ida Gašpar iz koprivničke knjižnice Fran Galović koja kaže kako je bitno od rane dobi čitati i pričati priče o osjećajima kako bi dijete osvijestilo njihovo postojanje i znalo se s njima nositi. U tome pomažu slikovnice koje donose osnovne predodžbe o osjećajima te su jedan od medija koji i odraslima može pomoći u različitim situacijama. Prema riječima Ide Gašpar, uz slikovne prikaze i jednostavne tekstualne izraze, dijete može usvajati karakteristike određenih emocija, može ga se poticati na razgovor o njima te se prenosi poruka da je dobro osjećati sve vrste osjećaja.

Međusobno povezivanje

Čitanje naglas nije korisno samo za djecu, već i za odrasle. Ono donosi kvalitetno provedeno vrijeme, što znači i zbližavanje s djecom, jačanje odnosa, kao i razvijanje društvenih i komunikacijskih vještina te međuljudskih odnosa. Ako u svakodnevnim vrtićkim, školskim i poslovnim obvezama teško pronalazite vremena za svakodnevno zajedničko čitanje, donosimo nekoliko savjeta kako dijete svaki dan ipak može dobiti dnevnu “dozu” knjiga.

Izvor: Reading Eggs – 7 benefits of reading aloud
Npr.org – How reading aloud can help you bond with your kids and make them better readers

Foto: Shutterstock