Znate li da je često čitanje iste knjige dobro za dijete? Donosimo 5 prednosti čitanja istog naslova

Vaše dijete sigurno ima omiljenu knjigu koju ste već pročitali na desetke puta. Čitanje iste knjige iznova i iznova može biti monotono i pomalo zamorno – vjerojatno već znate napamet svaku riječ, no mališan joj se svaki put veseli kao da je prvi put pa se istom naslovu ipak opet vraćate. Mnogi roditelji suosjećaju s tom situacijom i, iako čitanje iste knjige može ponekad biti naporno, čini se kako ono ima brojne prednosti za male čitatelje koji tek stječu naviku čitanja, tvrde stručnjaci.

Prednosti koje donosi čitanje iste knjige

Razvijanje vokabulara i prepoznavanje riječi

Što dijete više čita, njegov se vokabular više razvija i širi. Kada čita istu knjigu ili čuje istu priču više puta, dijete je upoznato i s većom količinom riječi te mu te riječi postaju bliskije. Sami ste sigurno, nakon nebrojeno puta čitanja, zapamtili tekst priče, a velika vjerojatnost je da ga je zapamtilo i dijete, što je dobra stvar.

Kad djeca iznova vide i čuju iste riječi, počet će pamtiti i knjigu, što im “trenira” mozak. Ponavljanje riječi i pokazivanje na njih dok ih čitate pomaže djeci da spoje ono što čuju s onim što vide.

Ritam i obrasci čitanja

Slušanje omiljenih priča i čitanje naglas pomaže mališanima da postaju svjesni obrazaca i ritma teksta. Jezik je, tvrde stručnjaci, mnogo više od same riječi. Jezik uključuje i zvuk riječi, njihov ritam i međusobno povezivanje. Roditelji mogu modelirati ritam čitanja za djecu koja tek uče kako jezik funkcionira, što je jedna od prednosti koju donosi čitanje iste knjige.

Budući da je jezik sam po sebi vrlo kompliciran, djeca čitanjem uče kako svaka riječ stvara rečenicu ili frazu. Čitanje iste knjige omogućuje da sami nauče kako slagati riječi, što pomaže djetetovom cjelokupnom razvoju.

Tečnost

Tečnost u čitanju odnosi se na sposobnost čitanja teksta točno, brzo i izražajno. Čitanje iste knjige i ponovljeno čitanje omogućuju djetetu čitanje bez spoticanja i zaustavljanja. Jednom kad mališan savlada jednu knjigu, privlačnijim će mu se činiti i prelazak na neki novi knjiški naslov.

Razumijevanje

I dok se tečnost odnosi na brzinu, točnost i izražajnost, razumijevanje se odnosi na shvaćanje svih dijelova priče; od zapleta preko razvoja lika pa do simbolike. Razumijevanje je zapravo bit čitanja. Čitanje iste knjige omogućuje da svaki put kad dijete čita isti naslov ili čuje već ispričanu priču, doznaje više o samoj radnji. Svako novo čitanje i ponovni pogled na ilustracije u knjizi omogućuju da dublje zarone u značenje priče, što ih priprema za složenije pripovijesti u budućnosti.

Čitajući knjigu prvi put, dijete možda neće u potpunosti razumjeti o čemu priča govori. Mališana će u početku vjerojatno više zanimati ilustracije, jer su i one nešto novo. Kad im čitate knjigu iznova i iznova, djeca počinju stvarno razumjeti i shvaćati priču jer raste i interes za njom. Počinju pamtiti radnju knjige i stvarno učiti o onome što se u priči događa.

Samopouzdanje

Uz tečnost i razumijevanje pročitanog dolazi i veće samopouzdanje vezano za čitanje. Djeca koja mogu pratiti priču i izražajno čitanje riječi im ne predstavlja problem, sigurnija su u svoje sposobnosti i veća je vjerojatnost da će uživati u čitanju.

Treba naglasiti kako većina djece, kažu stručnjaci, počinje čitati u dobi od pet ili šest godina. Međutim, mlađa djeca mogu prepoznavati slova i riječi kad knjigu čitaju iznova i iznova. To znači da čitanje iste knjige, osim što razvija samopouzdanje, postavlja odlične temelje za učenje čitanja, što je izvrsna stvar.

Istraživanja su pokazala da nije uvijek važno količina knjiga koju je dijete pročitalo, nego kvaliteta čitanja. Možete imati kućnu knjižnicu punu knjiga, no čitanje iste knjige, tvrde stručnjaci, također stvara prednosti u razvoju. Sad kad znate da je čitanje iste knjige dobro za dijete, drugi put će biti jednostavnije po tko zna koji put krenuti s istim naslovom – mališana veseli, a prema mišljenju stručnjaka, dobro je i za njegov razvoj.

Izvor:
Read Brightly – Why reading the same book repeatedly is good for kids?
Bilingual Kid Spot – Reading the same book over and over makes kids smarter

Foto: Shutterstock