Dijete ne voli knjige? Donosimo 6 mogućih razloga i par savjeta kako potaknuti ljubav prema čitanju

Jeste li se susreli sa situacijama u kojima ste primijetili da vaše dijete ne voli knjige i odbija zajedničko čitanje? Ne morate paničariti jer su se mnoge obitelji, odgajatelji i učitelji susreli s istim problem, što stručnjaci nazivaju “izbjegavanjem čitanja”. To su situacije u kojima djeca najčešće znaju čitati, no jednostavno to odbijaju pa se čini da dijete ne voli knjige. Ako ste se pronašli u prethodnim rečenicama, imajte na umu da je najvažnije shvatiti zašto dijete odbija čitati i pronaći način kako ga ohrabriti i potaknuti da uživa u knjigama. U nastavku donosimo nekoliko mogućih razloga zbog kojih dijete ne voli knjige, a ovdje možete pronaći četiri zabavne aktivnosti kojima možete motivirati dijete na čitanje.

Mogući razlozi zbog kojih dijete ne voli knjige

Format knjige ga ne zanima – u užurbanoj svakodnevici, žestoka konkurencija kvalitetnom štivu postale su videoigrice, društvene mreže i video-sadržaj. Ovo je trenutak gdje djeca trebaju pomoć i usmjeravanje od strane roditelja koji najmlađima moraju pokazati kako napraviti predah od virtualnog svijeta, usporiti se i odvojiti vrijeme u kojem će se fokusirati na čitanje.

Ako ste se našli u takvoj situaciji, ono što možete napraviti je ograničiti vrijeme koje dijete provodi uz ekran. Nakon što donesete takvu odluku, vrijeme je da im predložite nekoliko knjiga kreativnih naslova koji će kod djece pomoći razviti razumijevanje radnje.

Nije zainteresirano za tematiku – ako dijete ne voli knjige, velika je vjerojatno da ste od njega čuli rečenicu poput “Knjige su dosadne!”. Međutim, ono što dijete možda pokušava reći je da ga zapravo ne zanima tematika knjige koja mu se našla u rukama i traži vašu pomoć kako bi pronašlo sadržaj koji ga interesira. Ponekad se dogodi da odrasli djeci predlažu knjige i tematiku koja njih osobno zanima, što umanjuje motivaciju za čitanjem kod djece.

U takvoj situaciji najbolje je razgovarati s djetetom, ali i s učiteljima i knjižničarima kako biste zajedno pronašli odgovarajuće teme. Djeca mogu reći što ih zanima, a knjižničari i odgojitelji ili učitelji predložiti knjiške naslove odgovarajuće tematike. Imajte na umu da to ne trebaju uvijek biti nužno knjige, već u obzir dolaze i stripovi, dječji magazini, sportske priče…

Ne vidi svrhu čitanja – odbija li dijete knjige, velika je šansa da nije doživjelo radost i užitak čitanja. Možda ne zna kako je to izgubiti se u čaroliji priče ili kroz knjige naučiti nešto novo o omiljenoj temi. Ako dijete ne voli knjige, onda vjerojatno ne vidi ni svrhu čitanja jer mu se ono, umjesto da donosi užitak, čini kao posao i zadatak.

U ovakvim situacijama, stručnjaci predlažu da izaberete knjige koje su iznad čitateljske razine djeteta i zajedno čitate na glas. Tvrde kako će im one pomoći u razvijanju vještina razumijevanja, proširiti vokabular i upoznati ih sa zanimljivim pričama koje možda ne mogu pročitati samostalno. Kroz priču se zaustavite kako biste razgovarali o radnji i pojasnili im značenje težih riječi.

Čitanje im se čini naporno – ponekad se dijete može jednostavno “zaustaviti” kad vidi stranicu punu teksta. Prolazak kroz sve rečenice može im se činiti kao trčanje maratona ili penjanje na najvišu planinu. Mogu se osjećati obeshrabreno, a sama radnja čitanja može im izgledati vrlo iscrpljujuće.

Ako vam se čini da dijete ne voli knjige zbog ovog razloga, ono što možete napraviti je predložiti da se izmjenjujete u čitanju. Dok čitate na glas, dogovorite se da dijete čita samo do određenog dijela, a onda nastavljate vi. Podjela čitanja može donijeti osjećaj olakšanja, što će kod djeteta napraviti veliku razliku. To je jedan od načina kojim se djetetu daje predah od čitanja te im se omogućuje da čuju tečno čitanje odraslih. Izmjenjivanje u čitanju također je jedan od načina koji će ih držati zainteresiranima za priču, pogotovo u situacijama kad se samostalno ne mogu fokusirati na radnju priče.

Bira knjige koje su mu preteške – klinci ponekad u izboru knjiga mogu naginjati nekim kompliciranijima i težima, samo zato što im se na prvu čine atraktivne i cool. Jedan od razloga može biti jer su vidjeli da stariji od njih čitaju takve knjiške naslove, no oni zapravo još nisu spremni za tu razinu čitanja.

Kako biste pomogli djeci, pronađite knjige koje će lako čitati, no prije toga trebate znati na kojoj se razini čitanja nalaze. Kad čitaju takve knjige, djeca će ojačati svoje razumijevanje pročitanog i shvaćanja radnje te stvoriti pozitivno iskustvo povezano s čitanjem.

Ima poteškoće s osnovnim vještinama čitanja – proces učenja čitanja nije nimalo jednostavan i neka djeca imaju više poteškoća od drugih. Kako biste mu olakšali čitanje i pomogli da razvije svoje vještine, važno je otkriti što se nalazi u “pozadini”.

Ako postoji zabrinutost vezana za djetetove vještine čitanja, razgovarajte s odgajateljima i učiteljima. Razgovor će dati uvid u to primjećuju li roditelji i odgajatelji, odnosno učitelji iste probleme. U razvijanju vještina čitanja mogu pomoći i predčitačke vještine te jezične igre koje su alat prema čitanju. O njima više možete pročitati ovdje.

I još par trikova koje možete isprobati…

Primijetite li da dijete ne voli knjige i čitanje, potaknite ga na razgovor o tome. To će pomoći stvoriti predodžbu o knjigama kao nečem uzbudljivom i čarobnom, a kad pronađu sadržaj koji ih zanima, i sami pokažite interes za njega – postavljajte pitanja, razmjenjujte mišljenja, razgovarajte o radnji knjige… Dobra je ideja i učiniti knjige još zanimljivijima i privlačnijima. Predložite djetetu da nacrta lik iz knjige ili da odglume scenu iz priče koja ih se posebno dojmila. Stručnjaci savjetuju i da ne brinete oko “formata” kojeg čitaju – to mogu biti kratke priče, poezija, stripovi, šaljive knjige, dječji časopisi… Zaista nije važno sve dok dijete u knjizi uživa. Svaki od tih sadržaja može potaknuti ljubav prema čitanju, a nemojte ni paničariti ako istu knjigu ili strip čita iznova i iznova. Ovdje smo pojasnili zašto je to zapravo dobro za dijete i razvoj njegovih vještina čitanja.

Da biste djetetu približili čitanje, čitajte na glas! Uzmite knjigu za koju mislite da bi ga mogla interesirati i počnite čitati. Kad prestanete, velika je vjerojatnost da će klinca zanimati što se dalje događa pa će sam nastaviti s čitanjem.

I, ne zaboravite – osluškujte djetetove interese i približite mu takve knjige.jedan potpuno novi svijet za kojeg nije ni znalo!

Izvor: Understood.org – 6 reasons why kids refuse to read
BookTrust.org.uk – What if my child doesn’t like reading?
Foto: Shutterstock, Pexels