Pričajmo priče o osjećajima od rane dobi: Slikovnice su bitne jer daju osnovne predodžbe o emocijama

Tuga, nemir, sreća, ljubomora… Ove i mnoge druge osjećaje svako ljudsko biće osjeti u
životu. No, da bi osvijestili postojanje tih osjećaja i znali se nositi s njima, potrebno je učiti o njima od rane dobi i pričati priče o osjećajima. Za dijete je to iznimno zahtjevan proces, kao i hodanje, usvajanje vokabulara ili tehnike pisanja slova.

Socijalno kompetentno dijete ima sposobnost reguliranja emocija, poznaje i razumije okolinu, poznaje socijalne vještine naučene od modela iz svoje okoline te se ponaša u skladu s njima (Brajša-Žganec, 2003.) Do razine socijalno kompetentnog djeteta dug je put, a glavnu ulogu na tom putu imaju roditelji i uža obitelj, a nakon njih i odgajatelj. Djeca svojim razvojem usvajaju različita ponašanja i uče poželjne oblike istih iz našeg primjera. Iz tih razloga je važno da im pomognemo u njihovom razumijevanju i spoznavanju svega, pa tako i vlastitih osjećaja i postupaka.

Slikovnice donose poruke o osjećajima

Upravo slikovnice mogu pružiti osnovne predodžbe o osjećajima i biti jedan od medija koji odraslima mogu pomoći u različitim situacijama. Uz slikovne prikaze i jednostavne tekstualne izraze, dijete može usvajati karakteristike određenih emocija, može ga se poticati na razgovor o njima, prenosi si im se poruka da je dobro osjećati sve vrste osjećaja, a poistovjećivanje s likovima iz priča može im uvelike osvijestiti njihova emotivna stanja, kao i emocije druge djece.

Odrasli mogu potaknuti djecu da nadograđuju svoje sposobnosti tako da aktivno slušaju dijete i posebno imenuju, opisuju i objašnjavaju emocije. Najbolje se takve stvari uče kroz razgovor i izuzetno je bitno da u tom razgovoru budemo smireni, da nikakve emocije ne prevladavaju.

Kad čitate s djetetom slikovnicu:
• Jasno imenujte emotivno stanje likova: Marko je tužan.
• Objasnite zašto se to događa: Marko je tužan jer je izgubio najdražu igračku.
• Povežite događaj s djetetu poznatim situacijama/osobama: Marko je tužan kao i ti kad si izgubio svoj autić kod bake.

Preporuke za čitanje

Gjurković; Knežević: Kad je ljuta, macu boli trbuh
Ovakve slikovnice o osjećajima neizostavna su preporuka kada ćete tražiti kvalitetnu i korisnu građu o osjećajima i empatiji. Neke od njih primjerenu su za djecu već od prve godine života, a jednostavni rječnik i životinjski likovi djeci približavaju emotivne situacije. Svaka slikovnica ima i dodatak sa savjetima za roditelje i odgajatelje koji mogu biti nit vodilja za razgovor s djecom. Posljednja objavljena serija je serija slikovnica o empatiji

Llenas, Anna: Raznobojno čudovište: priča o osjećajima
Svjetska uspješnica– slikovnica o čudovištu koje je istovremeno bilo ljutito, sretno, smireno, tužno i uplašeno. Jedna djevojčica odlučila mu je pomoći i u raznim bojama pokazati što zapravo znače ti osjećaji koji su ga preplavili. Tako je i ono naučilo „sortirati“ svoje osjećaje i postalo smirenije i svjesnije onoga što se događa. Svakom osjećaju pridružena je jedna boja pa tako dijete usvaja u boje povezujući ih s osjećajima. Priča je namijenjena djeci u dobi od 3-5 godina.

Moroney, Trace: Kada se ljutim
Djeca će se zabaviti i utješiti čitajući serijal slikovnica Trace Moroney koji donosi široku lepezu osjećaja. Razigrani, slatki zeko doživljava intenzivne emocije, ali ih prenosi u nježnom, informativnom tonu. Uz svaku priču nalaze se i pitanja za komentiranje pročitanog. Slikovnice su namijenjen djeci u dobi od 2 – 5 godina.

Daynes, Katie. Što su osjećaji?
Jednostavni, ali i oni malo zahtjevniji pojmovi vezani za razumijevanje emocija napisani su i pojašnjeni na stranicama ove razigrane slikovnice tvrdih korica s puno prozorčića koji će djeci čitanje učiniti zabavnijim. U našim knjižnicama možete pronaći još jedan naslov ove autorice: Zašto sve umire?, a za druge se toplo nadamo hrvatskom prijevodu uskoro (Kako cvijeće raste?/ Zašto sunce sija? / Kako životinje razgovaraju?).

Za djecu predškolske dobi preporučujemo slikovnice Toma Percivala Gitina briga, Posve Norman, Mišini novi prijatelji i Matilda nikad ne odustaje. Djeci je teško govoriti o emocijama poput ljutnje i tjeskobe. Ovaj serijal ohrabrujućih slikovnica nudi obiteljima prilagođene priče sa snažnim likovima kao poticaj za razgovor o neugodnim osjećajima i situacijama.

Dodatne preporuke potražite u najbližoj knjižnici ili na stranicama Liste dobrih knjiga za djecu, mlade i roditelje koje objavljuje Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež HKD-a.

Izvori:
Brajša-Žganec, Andreja. Dijete i obitelj: emocionalni i socijalni razvoj. Jastrebarsko : Naklada
Slap, 2003.
Erasmus: Strengthen children’s emotional intelligence through reading books. Dostupno na: poveznici (Pristupljeno 20.5.2022.)


Foto: Shutterstock