Četiri zabavne aktivnosti koje možete isprobati ovog ljeta i tako motivirati dijete na čitanje

Čitanje s djecom važno je od njihovih najranijih dana. To su potvrdili mnogi stručnjaci, među kojima je i Tereza Tičić, dr. med. specijalist koja je za Čitaj svojoj bebi pojasnila zašto se najmlađima može početi čitati još od trudnoće. Razvojne faze možete pročitati ovdje, a između ostalog, pedijatrica je istaknula da čitanje s djecom razvija bliskost, kao i rituale koji pomažu da se dijete odvoji od svijeta tehnologije. Razvija se govor i potiče pamćenje te stvaranje mišljenja pa se preporučuje da čitanje s djecom bude dio svakodnevne rutine.

Svakodnevno čitanje s djecom razvija i motivaciju

Nedavno smo donijeli nekoliko prijedloga koje možete isprobati ako u užurbanoj svakodnevici teško pronalazite vrijeme za čitanje s djecom, a danas donosimo par aktivnosti koje možete isprobati i tako potaknuti motivaciju za čitanje kod djece. Čitanje s djecom važno je za razvijanje ljubavi prema knjigama jer će tako vidjeti kakvu radost one donose, a ovdje možete pronaći 10 načina kako razviti motivaciju za čitanje. Osim što je važno pokazati svojim primjerom zašto je čitanje bitno, kao i upoznati ih s čarima lokalne knjižnice (a neke od njih ovog ljeta nude genijalne radionice, pronađite ih na poveznici), možete isprobati nekoliko zabavnih aktivnosti koje su kao stvorene za ljetne praznike, a u njima će sigurno probuditi motivaciju za čitanjem i ljubav prema knjigama.

Izradite knjižne oznake

Čitanje s djecom bit će još zabavnije ako prije tog zajedno izradite bookmark, odnosno knjižne oznake. To je interesantan način kako kod njih stvoriti naviku čitanja. Ako imaju vlastitu knjižnu oznaku, koju su sami izradili, veća je vjerojatnost da će poželjeti nastaviti čitati gdje su stali. Potaknite dijete da napravi knjižnu oznaku temeljenu na omiljenoj knjizi pa može nacrtati omiljenu scenu iz priče. Na oznaci mogu napisati i nekoliko detalja o omiljenom liku ili nove riječi koje su naučili. Na taj način knjižna oznaka neće samo postati mjesto kojim dijete obilježi gdje je stalo s čitanjem, nego će potaknuti i razgovor te razmišljanje o pročitanome.

Napravite mentalnu mapu

Kod čitanja s djecom, dobra je ideja napraviti i mentalnu mapu koja će djeci pomoći razumjeti što se dogodilo u knjizi koju su pročitali. To je odličan način kako pokazati razumijevanje pročitanog, a kad nauče pisati, mentalne mape pomoći će im napisati i kratak ulomak o pročitanome.

Zajedno napišite kratku priču

Jedna od aktivnosti koju možete isprobati prilikom čitanja s djecom je i zajedničko pisanje kratke priče. Mogu izabrati omiljenog lika iz knjige i osmisliti nastavak priče ili sve likove iz knjige staviti u sasvim novu avanturu. Ako još ne znaju pisati, pomozite im u tome, a ovakva aktivnost pomoći će djeci objasniti svoje ideje, izraziti kreativnost te razviti i obogatiti rječnik i slaganje rečenica.

Napravite čitalačku putovnicu

Djecu je najlakše motivirati kad im se zada jasan i ostvariv cilj. Kod čitanja s djecom, zabavan način da ih na to motivirate je izrada čitalačke putovnice. Svaka knjiga za dijete predstavlja ulazak u neki novi svijet, a svaki put kad čitanjem posjete novo mjesto, ispunili su i novu stranicu u putovnici te zaradili pečat.

Izvor: English.com – Motivate children to read with these five fun activities
Foto: Pexels