10 načina kako motivirati i potaknuti dijete na čitanje

Razvijanje čitalačkih navika od ranih dana važno je jer, između ostalog, one proširuju vokabular, povećavaju raspon pažnje i potiču jačanje analitičkog razmišljanja. O čitanju od najranijih dobi za Čitaj svojoj bebi pisala je i Tereza Tičić, dr. med., specijalist pedijatrije koja kaže kako su neka istraživanja pokazala da je dijete sposobno prepoznati priču koja mu se čitala čak i tijekom trudnoće. Važno je, kaže, jer potiče razvoj jezik i razvoj pismenost. Za čitanje su važni motivacija i stvaranje navika, međutim, motivacija za čitanje ono je što može predstavljati problem jer je ponekad teško zadržati fokus na knjigama.

Da biste kod djeteta stvorili motivaciju za čitanje, važno je da čitate s njim od najranijih dana. Zajedničkim čitanjem dijete će uvidjeti kakvu radost knjige donose, a ujedno ćete kod djece potaknuti motivaciju za čitanje. Treba naglasiti kako su djeca međusobno drugačija pa neka imaju prirodno usađenu ljubav prema čitanju, dok je kod drugih ona manje izražena. Ako se vaše dijete nalazi u drugoj kategoriji, nema potrebe za panikom. Kao roditelji, možete isprobati nekoliko različitih strategija koje će kod djece razviti motivaciju za čitanje.

Prije svega, važno je dokučiti zašto dijete nije ljubitelj knjiga i čitanja. Postoji nekoliko potencijalnih razloga za to – dijete može osjećati kao da je čitanje zadatak, imati poteškoća s čitanjem, misliti da je čitanje dosadno ili možda još uvijek nije pronašlo savršenu knjigu. Jednom kad doznate koji je razlog, možete krenuti s rješavanjem čitalačkog problema, potaknuti motivaciju za čitanje i učiniti knjige zabavnima.

10 načina kako razviti motivaciju za čitanje

Uredite kutak za čitanje – s djetetom uredite kutak u dječjoj sobi ili dnevnom boravku koji će biti namijenjen čitanju. Osigurajte dovoljno svjetla, udobnu fotelju s jastucima i zanimljive naslove pa će motivacija za čitanje odmah porasti. Savjete kako urediti kutak za čitanje možete pronaći ovdje.

Potičite čitanje uvijek i svugdje – knjige su primarne, no da bi motivacija za čitanje bila postojana, dobra je ideja pokazati najmlađima da je čitanje svuda oko nas. Ohrabrite ga da čita jelovnik u restoranu, imena filmova i serija, znakove na cesti, upute na proizvodima…

Budite primjer – da biste kod djeteta razvili motivaciju za čitanje, važno im je pokazati primjerom. Čitajte pred njima. To mogu biti knjige, novine, magazini… Sve što će im pokazati kako je čitanje bitno. Dok uživate u knjigama, pozovite ih da uzmu naslov koju ih zanima i družite se kroz knjige!

Pokažite poveznicu između čitanja i stvarnog života – pomozite djetetu da ono što pročita u knjigama može prakticirati u svakodnevnom životu. To će razviti motivaciju za čitanje pa je dobra ideja napraviti poveznicu između knjiga i dječjeg iskustva u stvarnosti.

Okružite dijete knjigama – da bi se razvile navike čitanja, dobra je olakšati djetetu pristup knjigama i drugim materijalima za čitanje. Ako je dijete starije, to će mu pomoću da čitanje ne povezuje isključivo sa školom, nego da shvati kako je čitanje dio svakodnevice.

Posjetite lokalnu knjižnicu – knjižničarka Danijela Petrić iz Knjižnice Fran Galović u Koprivnici za Čitaj svojoj bebi pojasnili da djecu od najranije dobi treba upoznati s knjižnicom jer su istraživanja pokazala da djeca koja se ranije učlane, više posuđuju knjige, a i roditelji im više čitaju. Motivacija za čitanje narast će i kad dobiju svoju člansku iskaznicu s kojom će rado birati nove naslove.

Razgovarajte o pročitanome – nakon što je dijete završilo s čitanjem, pričajte o radnji iz knjige ili ga pitajte koji mu je omiljeni dio. Osim što će povećati motivaciju za čitanje, takav razgovor će poboljšati njegove vještine razumijevanja i od čitanja napraviti zajedničku obiteljsku aktivnost.

Predstavite djetetu različite žanrove – da bi motivacija za čitanje bila postojana, važno je pronaći knjige koje klince zanimaju. Istražujte različite žanrove, nemojte se zaustaviti tek na nekoliko naslova. Kad naiđe na tematiku koja ga zanima, dijete će s uzbuđenjem čitati sve više i više.

Budite podrška – ako primijetite poteškoće s čitanjem ili frustraciju, zaustavite se i pogledajte u čemu je problem. Razgovarajte s djetetom ili, ako je dijete starije, s učiteljem u školi kako biste zajedno riješili situaciju.

Čitajte svake večeri – neka čitanje postane dio večernje rutine. Ta će navika pomoći da dijete poveže čitanje s opuštanjem, što će u njemu dalje razvijati motivaciju za čitanjem. Više o prednostima koje donose priče za laku noć možete pročitati u ovom članku.

Čitaj i ti!

Prijavi se na newsletter i među prvima saznaj novosti, zanimljivosti i savjete

Izvor: Oxford Learing
Foto: Shutterstock