Iz knjižnica diljem Hrvatske: Na jedno mjesto stavili smo najzanimljivije radionice za djecu ovog ljeta

Ljetni praznici su tu, klinci uživaju u igri i bezbrižnosti, no ipak ne treba zaboraviti knjige. Nedavno smo pisali o važnosti ljetnog čitanja, o čemu detaljno možete pročitati ovdje, a neizostavna adresa tijekom praznika su i lokalne knjižnice. U mnogima od njih ljeti se odvijaju i radionice za djecu na koje možete prijaviti i svog mališana. Ne samo da će uživati i zabaviti se, nego će i dodatno razviti svoju ljubav prema knjigama i, sigurni smo, naučiti nešto novo! Radionice za djecu vezane za knjige i čitanje odvijaju se ovog ljeta u knjižnicama diljem Hrvatske, a u nastavku smo izdvojili njih nekoliko. Kad pročitate naše ideje za radionice, provjerite i kakve se aktivnosti nude u obližnjoj knjižnici pa i u njoj možda pronađete savršenu radionicu za djecu.

Radionice za djecu u knjižnicama diljem Hrvatske

Knjižnice grada Zagreba – u mnogim Knjižnicama grada Zagreba odvijaju se zanimljive radionice za djecu.

Tako se u Gradskoj knjižnici, na Odjelu za djecu i mladež, svakog utorka u srpnju i kolovozu u 10 sati, čitaju se priče o kućnim ljubimcima, divljim zvijerima i fantastičnim bićima. Iz knjižnice kažu kako će svaka pročitana priča biti povod za razgovor o životinjama i brizi o njima, a djeca će na radionici imati priliku upoznati čudesna bića iz knjiga i mašte.

Dječji odjel knjižnice Kustošija poziva zainteresiranu djecu školskog uzrasta da se pridruže zabavnim, kreativnim i edukativnim radionicama. Odvijaju se u jutarnjim terminima, do 22.srpnja, i to ponedjeljkom, srijedom i petkom u 11 sati.

U Knjižnici Kajfešov brijeg tijekom srpnja na kreativnim radionicama za djecu obrađuju se teme iz područja znanosti i popularne dječje književnosti. Radionice se odvijaju utorkom u 16:30 i četvrtkom u 11 sati, a nakon motivacijskog uvoda kroz knjigu, nastavlja se s kreativnim dijelom u kojem se djeca služe različitim tehnikama i postupcima.

Knjižnica Špansko-jug organizira ljetne radionice za djecu “Ljeto na Jugu” koje traju do 22. srpnja, utorkom i četvrtkom u 17 sati.

Knjižnica Gajnice poziva na vesela druženja svakog ponedjeljka srijede i petka u 10 sati. Na radionicama za djecu okupljeni će zaroniti u svijet zanimljivih knjiga, potaknuti kreativnost, naučiti nešto novo i, najvažnije, upoznati nove prijatelje!

Svakog četvrtka u 18 sati u Knjižnici Ivana Gorana Kovačića održavaju se edukativne pričaonice i kreativne radionice za djecu. Cilj je učenje kroz zabavu, igru, pjesmu i smijeh, a sve to dok su djeca okružena najboljim izvorom znanja – knjigama. Kako kažu iz knjižnice, proučavaju ono skriveno u pričama, čitaju, istražuju, a pričaonica je namijenjena djecu od 4 do 8 godina starosti.

U Knjižnici Sesvete odvijaju se pričaonice s likovnom radionicom za djecu vrtićke i rane školske dobi, a na rasporedu su slikovnice, među kojima su “Paprena priča” i “Panika u kući pod morem”.

Iz Pričozemske na zagrebačkim Ravnicama pozivaju školarce na ljeto u Pričozemskoj koja donosi ljetne dramske radionice za predškolce i osnovnoškolce. Radionice se u knjižari održavaju u šest termina od 60 minuta, a sastoje se od dramskih igara, osmišljavanja i pripremanja završnog igrokaza na temu slikovnice koji će djeca izvesti pred roditeljima na završnom satu. Radionice su počele 4. srpnja i traju do 9. srpnja.

Iz Dječjeg odjela Knjižnice Velika Gorica pozivaju u Ljetni čitateljski klub za Djecu. Ljeto je, kažu iz knjižnice, za uživanje, druženje i čitanje pa zaljubljenike u čitanje uzrasta od 5. do 8. razreda pozivaju da se priključe Ljetnom čitateljskom klubu.

Koprivnička Knjižnica Fran Galović organizira Olimpijadu čitanja. Riječ je o ljetnom izazovu čitanja zabavnih knjiga, gdje svaki sudionik nakon prijave posuđuje knjigu na Dječjem odjelu knjižnice i započinje voditi dnevnik čitanja. U njega bilježi svoje dojmove i pokazuje ih knjižničarki prilikom vraćanja knjige. Svaka pročitana knjiga donosi jedan bod, a na webu je moguće pisati komentare za svaku pročitanu knjigu. Tijekom jednog posjeta knjižnici, moguće je posuditi dvije knjige, a mogu sudjelovati i oni koji se trenutno ne nalaze u Koprivnici. Po povratku, knjižničarkama treba pokazati ispunjeni dnevnik čitanja. Više detalja i upute kako se prijaviti pronađite na poveznici.

Knjižnica Virovitica tijekom ljeta srpnja organizira niz tematskih pričaonica i radionica pod imenom “Djeca u knjižnici”. Namijenjene su djeci predškolskog uzrasta te nižih i viših razreda osnovne škole, a održavaju se kroz četiri tjedna srpnja, od ponedjeljka do petka s početkom u 12. sati. Cilj radionica za djecu je edukacija, poticanje čitanja, navikavanje djece i obitelji na dolazak u knjižnicu te razvijanje ljubavi prema knjigama, kažu iz knjižnice. Teme radionica za djecu su Djeca u prirodi, Djeca u svijetu, Djeca u svemiru i Djeca u prometu.

U Knjižnici i čitaonici grada Preloga do 15. srpnja traje Čarobno ljeto, u sklopu kojeg su organizirane radionice za djecu. Ovogodišnja tema su čarolije i magični svijet inspiriran Harryjem Potterom, a odvijaju se na otvorenoj terasi ispred zgrade Knjižnice i Muzeja. Aktivnosti su prigode za djecu osnovnoškolske dobi.

Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu ovog ljeta donosi niz radionica za djecu, među kojima su i dvije radionice “Mala čarobna čitaonica”. Namijenjena je djeci starijoj od četiri godine, a cilj radionice je poticanje čitalačkih navika i pridonošenje stvaranju afirmativnog odnosa prema književnosti od najranije dobi.

Gradska knjižnica Pakrac i Muzej grada Pakraca organiziraju program COOLturnog ljeta koji nudi edukativne, ali i zabavne sadržaje za djecu, mlade i odrasle. Traje do 27. srpnja, a zainteresirane očekuju čitaonice, projekcije filmova i dokumentaraca te kviz.

Foto: Shutterstock