Zašto je važno čitati ljeti? Imamo 6 savjeta kako kod klinaca stvoriti želju za čitanjem na praznicima

Praznici su počeli, klinci sigurno uživaju u slobodnom vremenu bez obveza, igri i druženjima, no ne bi s uma trebalo smetnuti ni ljetno čitanje. Nije jednostavno “nagovoriti” dijete da sjedi s knjigom dok je vani sunce, no upravo su ovi dani kad su temperature visoke i preporučuje se boravak u zatvorenom, idealno da se djeca “bace” na čitanje knjiga.

Ljetno čitanje i praznici zapravo su idealno razdoblje da dijete istraži različite žanrove u književnosti te pronađe tematiku koja ga najviše zanima. Također, ljeto je prilika da zajedno pronađete najbolje vrijeme za čitanje, odnosno onih 20 minuta u danu koje ćete posvetiti knjigama. Na posljetku, ljetno čitanje je izvrsno jer zajedno možete vidjeti postoje li neke poteškoće vezane za čitanje te ih zajedno popraviti.

Čitanje na praznicima je nužno, no treba biti i zabavno

Stručnjaci kažu kako knjige tijekom ljetnih praznika sigurno nisu prioritet djeci, no roditelji, odgajatelji i učitelji trebali bi ljetno čitanje postaviti kao jedan od prioriteta. Čitanje će, zapravo, djetetu pomoći da zadrži informacije koje je naučio u prethodnoj školskoj godini, kao i da stvara znanja i vještine u kritičkom razmišljanju za novu godinu. To je i način na koji će djeca zadržati ili čak poboljšati svoju razinu pismenosti.

Ljetno čitanje stručnjaci uspoređuju i s vježbanjem, govoreći kako djeca trebaju čitati i tako ojačati svoje čitalačke vještine. Baš kao što, kažu, vježbanje održava mišiće u formi, tako i čitanje održava mozak u formi. Ako ne čitate i ne razvijate čitalačke vještine, neće se razvijati ni vještine vezane za pismenost. Study.com piše kako je Sveučilište u Tennesseeju provelo istraživanje prema kojem djeca koja ne preferiraju ljetno čitanje gube i po dva mjeseca čitalačkog razvoja. S druge strane, istraživanje je pokazalo da djeca koja na praznicima čitaju mogu steći prednost u čitalačkom znanju. Ljetno čitanje nije samo prijedlog koji će zaokupiti djecu, nego i način da im se pomogne da ostanu ili unaprijed svoj čitalački razvoj u učenju i obrazovanju.

Naravno, ne zaboravite da čitanje treba biti zabavno! Napravite listu prijedloga za čitanje, ali isto tako pustite najmlađe da sami izaberu knjige koje bi voljeli pročitati. Tako će se povećati njihov interes za ljetnim čitanjem i zanimanje za neke nove naslove. Ljetno čitanje je nužno, no ono također treba biti i zabavno!

Savjeti s kojima će ljetno čitanje biti još zabavnije

Pripremite raznovrsne materijale za čitanje – čitanje se “broji” čak i onda kad djeca ne čitaju isključivo knjige. To mogu, također, biti razni časopisi i magazini prikladni njihovoj dobi pa uvijek imajte neki primjerak sa sobom, bilo da je to na putovanju, na plaži, dok čekate u redu ili dok ste doma, a djetetu niti jedan knjiški naslov nije “po volji”. U takvim će ga trenucima novi broj omiljenog časopisa sigurno razveseliti!

Neka čitanje bude dio dnevnog rasporeda – ljeti se teško držati rasporeda, no nužno je uspostaviti rutinu za ljetno čitanje, pogotovo kad želite kod djeteta stvoriti naviku koja će rezultirati ljubavi prema čitanju. Ima li dijete isplaniran dan, neka čitanje bude na rasporedu navečer, prije spavanja. Ljetno čitanje može biti vrijeme opuštanja i odmaranja, ali i vrijeme za druženje. Cijela obitelj može čitati zajedno, svako za sebe ili zajedno. Ako vam je teško pronaći vrijeme za čitanje s djecom u užurbanom rasporedu, imamo par ideja koje možete isprobati.

Osmislite čitalački izazov – ljeto je popularno vrijeme za razne izazove, pa tako i one vezane za knjige i čitanje. Možete u obitelji stvoriti vlastiti čitalački izazov koji će se, primjerice, odnositi na količinu pročitanih knjiga, vrijeme provedeno u čitanju, broj pročitanih članaka u časopisima… Vidite što motivira vaše dijete i osmislite izazov prema tome. Naravno, podučite ga da je kvaliteta čitanja na prvom mjestu, a tek onda dolazi kvantiteta pa rezultat ljetnog čitanja trebaju biti knjige pročitane s razumijevanjem, kao i knjige koje su omogućile razvoj i obogaćivanje vokabulara.

Raspravljajte o pročitanome – nakon što mališan pročita knjigu, dobra je ideja porazgovarati o sadržaju knjige. Time ćete im pokazati da vas zanima njihovo mišljenje, no to je odličan način da se ljetnim čitanjem razvija njihovo razumijevanje i kritičko razmišljanje. Može vam reći koji su ga se dijelovi knjige posebno dojmili ili izdvojiti rečenicu koja mu je bila najzanimljivija. Predložite mu da s knjigama raspravlja i s prijateljima pa možete pokrenuti i “ljetni čitateljski klub” koji će posebno zaintrigirati male čitatelje. To je prilika i da međusobno razmijene naslove u kojima su uživali, a ljetno čitanje uvijek može biti popraćeno i igrom, kao i ukusnim zalogajima za okrepu.

Budite primjer – kako bi odgojili čitatelja i potaknuti ga da se u slobodno vrijeme posveti knjigama, roditelji trebaju biti ogledni primjer pa i sami moraju čitati. Kad zajedno provodite vrijeme, ostavite mobitele po strani, isključite televizor i računalo te u prvi plan stavite knjige. Možete čitati i istu knjigu, a neka djeca biraju naslov. Kasnije predložite i raspravu o onome što se pročitali.

Redovito idite u knjižnicu – knjižnica je savršena oaza gdje će vaše dijete pronaći pregršt novih naslova i zanimljivih tema s kojima se prije možda nije susreo. Mnoge knjižnice u ljetnim danima organiziraju čitanje ili druženje za djecu pa se raspitajte ima li kakvih događanja i u lokalnoj knjižnici. Ako mislite da je prerano za člansku iskaznicu u knjižnici, razuvjerit će vas Danijela Petrić koja je u članku za Čitaj svojoj bebi pojasnila zašto je dobro mališana već u najranijoj dobi upisati u knjižnicu. Ona ima bitnu ulogu u poticanju pismenosti. Prema riječima Danijele Petrić, kod djece koja se rano učlane u knjižnicu postoji veća vjerojatnost da će ostati članovi knjižnice i kasnije. Upravo su istraživanja pokazala da djeca koja se ranije učlane u knjižnicu više posuđuju, a i roditelji im više čitaju pa je preporuka dijete što ranije učlaniti u lokalnu knjižnicu.

Izvor: Scholastic. com – 5 ways to get your kids excited about summer reading
Study.com – Why is summer reading so important for kids’s success?
Reading Rockets – Summer Reading Tips for Parents
Foto: Shutterstock