Kako čitati s djecom? Predložite im favorite iz djetinjstva, ali pustite i da sami biraju naslove

Čitanje s djecom je važno za njihov intelektualni, društveni i emocionalni razvoj. Kad im čitate ili kad čitate s njima, oni upijaju sve: riječi, jezične strukture, brojeve, boje, oblike, životinje, navike i ostale korisne informacije o tome kako svijet funkcionira.

Kad mu čitate na glas, dijete knjige povezuje s poznatom, voljenom bojom roditeljskog glasa i time mu još više približavate rutinu čitanja. Čitanjem im pomažete stvoriti pozitivne asocijacije na čitanje koje su cjeloživotne.

Čitajte kroz cijeli dan

Čitanje s djecom se često povezuje s večeri i odlaskom na spavanje. Noćna je rutina idealna jer opušta prije sna. Napravite umirujuću atmosferu i strateški birajte knjige priče za laku noć koje završavaju scenom odlaska u krevet. Ipak, ne zaboravite čitati i tijekom dana. Čitanje s djecom kroz dan jedan je od načina da se fokusiraju.

Zajedno birajte knjige

Kad krenete čitati najmlađima, ponovno ćete otkriti neke vlastite favorite iz djetinjstva. Razmjenjujte ideje o novim naslovima s prijateljima, pogledajte što je novo u knjižnicama i knjižarama. Dobra je vijest što najbolji pisci i ilustratori dječjih knjiga žele „udovoljiti“ i svojoj odrasloj publici.

Ipak, pri izboru knjiga ne zaboravite poštovati i ukus u čitanje vašeg djeteta, možda vas iznenadi svojim izgrađenim stavom i mišljenjem. Možda u nekoj knjizi oni neće uživati koliko ste vi uživali dok ste bili njihove dobi pa ih ohrabrite da vam pričaju što u knjigama vole kako biste pronašli još sličnih naslova.

Za vrijeme čitanja s djecom, sasvim je normalno da dijete komentira i postavlja pitanja. Time pokazuje da je uključeno u čitanje. Ako ga možda nije jako zainteresiran za sadržaj ili riječi, fokusirajte se na ilustracije. Pitajte ga što vidi na crtežima i fotografijama. Pokažite ih i pozovite dijete da ih opišite.

Proširite im vidike

Ponekad će vam se možda činiti da su djeca „zaluđena“ jednom ili dvije knjige, a čitanje jedne te iste knjige možda je monotono, no stručnjaci ističu kako ima mnogo prednosti, o čemu smo pisali. Zašto je korisno iznova čitati isti naslov, doznajte na poveznici. Nemojte ignorirati njihove knjiške favorite, već im pokušajte približiti i neke druge naslove slične tematike. Također, nemojte se ustručavati predstaviti i knjige iz onih područja o kojima možda ne znaju ništa, poput geologije, zemljopisa ili umjetnosti. Svaka se knjiga može „razbiti“ na manje, jednostavnije teme koje će zainteresirati i najmlađeg čitatelja. Kako rastu, zasigurno ćete primijetiti da će u nekoj dobi početi gravitirati knjigama u kojima se mogu poistovjetiti s glavnim likom, primjerice po dobi. Međutim, imajte na umu da djeci treba predstaviti različitost kultura, tradicije i obitelji pa pokušajte birati i takav sadržaj.

Izvor: The New York Times – Book (How to raise a reader)
Foto: Shutterstock