Stvorite naviku čitanja prije spavanja: 7 prednosti koje donose priče za laku noć

Stručnjaci su složni oko važnosti čitanja djeci od najranije dobi. Tako je Tereza Tičić, dr. med., specijalist pedijatrije za Čitaj svojoj bebi pojasnila kako se čitanjem razvija dodatna bliskost i rituali koji pomažu da se dijete odvoji od svijeta tehnologije. Čitanje je bitno je razvija govor i potiče pamćenje i stvaranje mišljenja. Prije nego krenete čitati, savjetuje odabir prigodne slikovnice. Taj izbor ovisi o dobi djeteta, kao i dijelu dana kad se čitanje odvija. I dok su sadržaji za dan napetiji, večer je rezervirana za knjige mirnijeg sadržaja kako bi se dijete lakše uspavalo. Govoreći o večernjoj rutini čitanja, stručnjaci ističu i sve benefite koje čitanje prije spavanja donosi.

Kad je u pitanju dob djeteta, nikad nije prerano početi s rutinom čitanja prije spavanja. O važnosti priča za laku noć, za Čitaj svojoj bebi pisala je i Nikolina Mamić koja je podijelila rutinu sa svojim mališanima. Stručnjaci predlažu da se bebe u svijet priča uvede već od najranije dobi, a tu naviku možete uvesti još za vrijeme trudnoće. I specijalistica pedijatrije Tereza Tičić istaknula je kako su neka istraživanja pokazala da je dijete sposobno prepoznati priču koja mu se čitala čak i tijekom trudnoće. Čitanje je bitno jer potiče razvoj jezika i pismenosti.

Dobra je ideja svakog dana odvojiti vrijeme za knjige. Čitanje prije spavanja odlična je rutina koja može djetetu pomoći da se umiri, opusti i da shvati da je vrijeme za spavanje. Stručnjaci za čitanje prije spavanja preporučuju vrijeme između 18:30 i 20:30 jer dijete kasnije, tvrde, postaje preumorno. Čitanje prije spavanja i priče za laku noć izvrstan su način da poboljšate interakciju s djetetom. Dijete će uživati gledajući šarene slike i zabaviti se slušati priče, a u nastavku donosimo još nekoliko prednosti čitanja prije spavanja.

Razvija komunikaciju

Čitanje priča pomaže u razvoju djetetovih vještina usmene komunikacije, sposobnosti slušanja, pamćenja te sposobnosti prepoznavanja jezika. Čitanje prije spavanja dobar je način da obogati svoj vokabular, dobije uvid u različite strukture rečenica, i to od najranije dobi. S vremenom, kako dijete raste, tako će naučiti komunicirati govorom tijela, neverbalnom komunikacijom pisanim riječima te će naučiti i slušati. Što više čitate, mališan je više izložen riječima i obogaćuje svoj rječnik.

Socijalni i emocionalni razvoj

Ruku pod ruku s pričama idu i ilustracije, a knjige općenito, kao i čitanje prije spavanja, upoznat će ga s različitim igračkama, životinjama, pticama… Otkrit će kako koristiti nove riječi kojima će reći što misliti i izraziti osjećaje.

Kognitivne vještine

Mnogo prije nego beba počne izgovarati riječi, ona upija informacije o jeziku slušajući priče koje čitatie. U početku slušaju nove riječi, zatim počinju okretati stranice te svladavati umijeće čitanja s lijeva na desno. Čitanje prije spavanja pomoći će im da razviju svaku od tih vještina.

Poboljšava pažnju

Čitanje prije spavanja može poboljšati bebinu koncentraciju i vještine pažnje. “Angažirajte” je prilikom čitanja jer će se tako uživjeti u naviku čitanja, koja je vrlo korisna i zdrava.

Opušta

Čitanje prije spavanja dobar je način da dijete opusti svoje um i tijelo prije spavanja. Čak i ako mislite da je dijete u trenu prije odlaska u krevet jako aktivno, čitanje prije spavanja pomoći će mu da “otplovi” u jedan sasvim drugačiji svijet gdje se može opustiti, prije nego utone u san.

Podučava

Kako dijete raste, tako će crpiti inspiraciju iz ljudi, stvari i situacija koje ga okružuju. Pričama za laku noć možete utjecati na njih i podučiti ih nekim važnim životnim lekcijama koje će kasnije primijeniti.

Stvara navike

Kada čitanje prije spavanje učinite rutinom, onda knjige postaju navika i dio djetetovog života. Na taj ćete način odgojiti čitatelja od malih nogu koji će shvatiti da je čitanje pravi užitak.

Kod priča za laku noć, pazite da one ne budu monotone. Učinite ih zanimljivima kako bi se dijete svake večeri veselilo čitanju prije spavanja. Unesite emocije, proizvodite različite zvukove i čitajte s uzbuđenjem. To će djetetu pomoći da uvidi radost čitanja. Možete pjevati pjesmice i proizvoditi smiješne životinjske zvukove, a ne morate se brinuti oko čitanja iste priča iznova i iznova. Bebe, naime, to vole i one zapravo ponavljanjem uče. Ne zaboravite ugasiti i maknuti se od stvari koje bi mogle smetati poput mobitela, televizije ili računala.

Izvor: Mom Junction
Foto: Shutterstock