U 6 koraka stvorite savršen kutak za čitanje u kojem će se dijete zaljubiti u knjige

Jedan od najvećih užitaka roditeljstva je čitanje s najmanjima. Bez obzira na to radi li se o čitanju kroz dan, večernjem uspavljivanju pričama ili gledanja kako djeca polako slažu riječi u rečenicu, knjige i čitanje stvaraju neke od najljepših uspomena u djetinjstvu. A kako bi dijete još više uživalo u čitanju i zavoljelo knjige, dobra je ideja stvoriti savršen kutak za čitanje. Donosimo nekoliko savjeta i ideja za stvaranje savršenog kutka za čitanje u kojem neće uživati samo klinci, nego cijela obitelj!

Odaberite mjesto

Prije nego počnete uređivati kutak za čitanje, odaberite mjesto gdje želite da se on nalazi. To može biti, primjerice, biti u dječjoj sobi ili dnevnom boravku, ovisno o tome gdje provodite najviše vremena te, naravno, o tome kakve su mogućnosti u interijeru. Kutak za čitanje ne mora biti velik, ali vodite računa da ima dovoljno prostora za postavljanje nekoliko polica te udobnog stolca ili fotelje u kojem će klinci moći sjediti.

Neka bude udobno

Važan korak prema tome da se dijete “izgubi” u čitanju je i taj da kutak za čitanje bude udoban. Bez obzira na to jeste li se odlučili za stolac, fotelju ili, možda, varijantu s hrpom jastuka, neka udobnost bude na prvom mjestu. U kutak za čitanje dodajte i hrpu jastuka koji, ne samo da su praktični i ugodni, nego i poboljšavaju vizualni dojam.

Razmislite kako ćete izložiti knjige

Nakon što ste pronašli mjesto gdje ćete stvoriti kutak za čitanje, razmislite kako ćete pohraniti knjige. Stručnjaci uvijek savjetuju da izložite sve naslove kako bi djeca mogla birati što će čitati pa je dobra ideja odabrati police u kojima se knjige mogu posložiti tako da im se vidi naslovnica. Tako dijete lako može izabrati i uzeti knjigu koju sljedeću želi čitati.

Neka bude i jedinstveno

Sada dolazi zabavan dio: prioritet je da je kutak za čitanje udoban, no neka bude i jedinstven, personaliziran! Poslušajte želje klinaca i zajedno osmislite mjesto za čitanje u kojem će uživati. Ako se želite poigrati, razmislite o šatoru jer će djeca tako dobiti osjećaj da imaju svoje malo skrovište, gdje mogu uživati u tišini, miru i, naravno, čitanju!

Svjetlo, svjetlo i još malo – svjetla!

Preduvjet za ugodno čitanje je dovoljna količina svjetla pa je vrlo bitno osigurati dobar izvor svjetlosti. To može biti prirodan izvor svjetlosti koji dolazi s prozora u dnevnoj varijanti, no za večernje sate potrebno je kvalitetno rasvjetno tijelo koje će “baciti” savršeno svjetlo na stranice omiljene knjige ili slikovnice.

Napunite kutak knjigama

Sada dolazimo do najzabavnijeg dijela – vrijeme je da u kutak za čitanje postavite knjige. Birajte ih zajedno s klincima: uključite njihove omiljene naslove, predložite neke favorite iz svojeg djetinjstva, dodajte i one knjige koje biste voljeli da pročitaju. Ne zaboravite savjet od ranije – neka im svi naslovi budu lako dostupni kako bi im mogli pristupiti u svakom trenutku i tako stvarati najljepše uspomene vezane za čitanje.

Izvor: Motherly
Foto: Shutterstock