Jelena Pervan osnovala je ‘Kuću od priča’: ‘Moja je misija zaljubiti djecu u priče’

Kuća od priča hvalevrijedan je projekt osnovan 2019., s ciljem održavanja radionica pisanja i stvaranja priča. Iza genijalnih radionica stoji Jelena Pervan, književnica za djecu i autorica nekoliko slikovnica koja, kao što smo i istaknuli u naslovu, ima jednu misiju: zaljubiti djecu u priče.

I stvarno, riječ je o jednoj prekrasnoj misiji, a Jelena je uspješno izvršava, iz jedne radionice u drugu, već nekoliko godina. Radionice se trenutni održavaju u Zagrebu, a od jeseni iduće godine, Kuća od priča seli u Split.

Što nam je Jelena ispričala, doznajte u nastavku!

Kuća od priča: Zabavni programi pisanja i stvaranja priča u kojima djeca uživaju

Draga Jelena, za početak nam se predstavi!
Ja sam Jelena i ja sam ‘piskinja’, kako me jednom davno prozvao jedan dječak. Književnica sam za djecu i autorica slikovnica o Hrkalu, Mrljeku i Prljeku, Pjegavoj Ivi, Tonki, sutrićima i drugima. Volim djecu i stalno sam okružena njima, u školama, vrtićima, rehabilitacijskim centrima i knjižnicama diljem Hrvatske. Krajem 2019. osnovala sam Kuću od priča, u kojoj s djecom održavam radionice pisanja i stvaranja priča. Moja je misija zaljubiti djecu u priče, a posebno me veseli rad s djecom s teškoćama u razvoju i pronalaženje načina kako priče približiti djeci i mladima koji svijet doživljavaju pomalo drugačije od ostalih.

Kako se rodila ideja za ‘Kuću od priča’?
Za djecu sam rano počela pisati, još u srednjoj školi, prvu sam slikovnicu objavila s 20 godina. Čim je izašla, počela sam s njom gostovati u knjižnicama i školama, kao i sa svakom sljedećom pričom. S vremenom sam za djecu počela kreirati autorske radionice pisanja ili stvaranja priča. Testirala sam ih, prilagođavala i mijenjala prilikom svakog susreta s djecom, a onda odlučila da je vrijeme da dobiju neki krov nad glavom i kuću u kojoj će živjeti. Tako je nastala Kuća od priča čije radionice posljednje tri godine pohađaju djeca u Zagrebu, ali i djeca diljem Hrvatske jer Kuća i ja volimo putovati. Od jeseni 2023. Kuća i ja selimo u moj rodni Split. Veselim se djeci koju tamo tek trebam upoznati.

Ispričaj nam više o radionicama, što je zapravo ‘Kuća od priča?
U Kući od priča održavaju se redovni programi pisanja priča za školarce te radionice stvaranja priča za predškolce kao i prilagođene radionice za djecu s teškoćama u razvoju. Osim redovnih programa, jednom mjesečno objavljujem raspored povremenih radionica na koje se može prijaviti bilo tko, ako ulovi mjesto, jer se mjesta pune brzinom munje. 😊

Cilj svih mojih radionica je djeci dati priliku da jednom tjedno uskoče u priču i da u njoj uživaju. Polazište svake radionice je neka priča, bilo moja autorska ili priča koju volim, a na nju se nastavlja neki kreativni zadatak, najčešće u vidu samostalnog ili grupnog stvaranja priče.

Djeca na tim radionicama upoznaju strukturu priče, vježbaju vještine pripovijedanja, pišu i stvaraju, osnažuju samopouzdanje i povjerenje u vlastite ideje. Ipak, sav je taj proces njima nevidljiv, kako i treba biti. Ako pitate djecu što radimo na radionicama reći će da pričamo priče, puno se smijemo, igramo i jedemo kekse.

Kuća od priča je mala, iza nje stojim samo ja i u svemu što radim ogleda se moja osobnost. Takva sam kakva sam i to je ono što i djeca i roditelji dobiju. Kome to odgovara, vraća mi se stalno, na obostrani gušt. 😊

Kakve su reakcije djece, a kakve roditelja?
O tome kako djeca percipiraju radionice možda najbolje govori podatak da je ponekad baš teško uloviti mjesto. Radim u malim grupama od maksimalno šestero djece i trudim se da kvaliteta radionica uvijek bude na razini. Više ne plaćam nikakve reklame za radionice i djeca mi dolaze isključivo po preporuci, a za mene nema veće potvrde da ono što radim, vrijedi.

Djeca osjećaju da se na mojim radionicama mogu otvoriti, podijeliti svoje radosne i teške trenutke. Znaju da su ove radionice, prije svega, prilika da se upoznamo i družimo, da se povežemo uz priču. Roditelji to prepoznaju i djecu mi dovode redovito. Cijenim povjerenje koje mi daju i trudim se sa svakom novom radionicom to opravdati.

Foto: Petra Mikšik, Knjige u krošnjama, privatni album