12 načina kako potaknuti djecu da više čitaju u 2023.

Nalazimo se u novoj godini, što znači da je pred nama malo više od 360 novih dana u kojima možemo uživati u knjigama i otkrivati nove naslove.

Isto vrijedi i za djecu na koje i u 2023. želimo prenijeti ljubav prema knjigama pa se ponovno vraćamo na pitanje – kako djecu potaknuti na čitanje, i to na još više uživanja u pričama u godini pred nama?

Čitanje često nije uvijek na vrhu njihovih interesa pa je važno osmisliti zabavne načine koji će potaknuti djecu na čitanje.

Kako djecu potaknuti na čitanje?

1. Pokažite svoju ljubav prema čitanju
Ako želite da vaša djeca više čitaju, prvi je korak i da sami budete strastveni u čitanju.

Neka knjige budu dostupne nadohvat ruke, čitajte pred djecom i potičite ih na razgovor o knjigama koje ste pročitali.

Djeca ‘oponašaju’ odrasle i kad vide da volite knjige, veća je vjerojatnost da će ih i oni na kraju zavoljeti.

2. Postavite novogodišnji cilj
Bez obzira na to što je godina počela, nije kasno da postavite ciljeve vezane za čitanje.

O novogodišnjim odlukama vezanima za čitanje smo pisali ovdje, pa se svakako njima možete inspirirati, kao i s ciljevima koje donosimo ovdje – za svaki mjesec u godini jedan cilj.

Vjerujemo kako će čitanje na ovaj način biti još zabavnije i privlačnije!

3. Ponovno čitajte istu knjigu
Više čitanja ne znači da svaki put morate birati novi naslov.

Čitanje istih knjiga pomaže u poboljšanju tečnost čitanje, brzine i, u konačnici, samopouzdanja vezanog za knjige, što će svakako djecu potaknuti na čitanje u budućnosti.

Osim toga, pri ponovnom čitanju iste knjige možete se i zabaviti – podijelite uloge, čitajte naizmjenično, koristite smiješne glasove…

Sve benefite ponovnog čitanja jedne te iste knjige pronađite ovdje.

4. Birajte knjige koje uključuju njihove interese
Iako se ovaj savjet čini jako očitim, vrlo je važno birati knjige s tematikom koja ih zanima.

U suprotnom, čitanje bi ih moglo obeshrabriti. Ako godinu završe samo s knjigama koje su vezane za, primjerice, dinosaure ili superjunake, to je u redu.

Isprobajte i serije knjiga, pogotovo ako je dijete pokazalo zanimanje za više knjiga istog autora – jasno je kako mu se sviđa njegov stil pisanja pa nastavite u tom smjeru!

5. Uvijek nosite knjigu sa sobom
Bez obzira na to radi li se o putovanju, posjeti baki i djedu ili čekanju u redu prije pregleda kod zubara, dobro je imati knjigu u torbi kako bi, umjesto uz screen time, vrijeme brže prošlo uz najdražu priču.

Ne samo da je riječ o super načinu za zabaviti djecu dok čekaju, nego ćete im tako pokazati da se u dnevni raspored uvijek može ubaciti i vrijeme za čitanje.

6. Isprobajte audioknjige
Ako vaše dijete lakše uči slušanjem, onda su audioknjige odlična alternativa za djecu koja se teško fokusiraju na čitanje.

Audioknjige će mališanima pomoći da razviju samopouzdanje oko izgovaranja pojedinih riječi, kao i da poboljšaju vlastitu tečnost i intonaciju.

7. Pročitajte knjigu, a zatim pogledajte film ili seriju
Ako vaš mališan favorizira gledanje filmova i serija, umjesto čitanja, imamo super prijedlog – potaknite ga da prvo pročitate knjigu, a zatim pogledate njezinu filmsku adaptaciju ili seriju temeljenu na knjizi.

Nakon gledanja, možete razgovarati o tome što se djeci najviše svidjelo u knjizi, a što u filmu te koje su razlike primijetili u knjiškoj i ekranizaciji djela.

8. Izaberite prikladnu knjigu
Odgovor na pitanje kako potaknuti djecu na čitanje krije se i u izboru knjige prilagođenoj njihovim mogućnostima.

Djeca se razvijaju drugačijim ritmom, a isto vrijedi i za razvijanje čitalačkih vještina. Izbor knjige prema dobi je dobar ‘orijentir’, no sve ovisi o djetetovim čitalačkim mogućnostima.

Ako je knjiga preteška, njihov će entuzijazam brzo splasnuti, a to može biti posebno demotivirajuće za djecu s disleksijom ili drugim poteškoćama u čitanju.

Također, na čitanje se treba gledati kao na zabavu, a ne kao na zadatak ili obvezu. Kad tražite nove knjige u knjižari ili knjižnici, uvijek im predložite da zajedno pročitate koji redak priče kako biste bili sigurni da ste dobro izabrali.

9. Povedite ih u knjižnicu
Odgovor na pitanje kako djecu potaknuti na čitanje krije se i u redovitim odlascima u lokalnu knjižnicu, od čega možete napraviti pravu malu avanturu!

Knjižničari vam mogu dati odlične preporuke za čitanje, a možete se raspitati i o radionicama ili čitaonicama koje se u knjižnici održavaju.

Takva su događanja uvijek zanimljiva pa će djeci zabava postati asocijacija na knjižnicu i kako rastu, tako će je i dalje s veseljem posjećivati.

I, posljednje, ali ne i manje važno – ne zaboravite im izraditi vlastitu člansku iskaznicu kako bi imali još bolje čitalačko iskustvo, odnosno kako bi sami bili ‘zaduženi’ za svoje knjige i čitanje.

10. Čitajte kuharice
Ako vaše dijete nije zainteresirano za ‘klasične’ knjige i priče, možda se odgovor nalazi u – kuharicama.

Dok kuhate, potaknite ga da čita potrebne sastojke i korake u pripremi.

To je odličan način kojim možete poboljšati njihovo razumijevanje i proširiti postojeći rječnik.

Želite li razviti ili poboljšati njihove vještine pisanja, možete ih potaknuti da sastave popis za trgovinu ili osmisle neki novi recept – zabava je zajamčena!

11. Pokrenite book club
Za djecu koja i dalje oklijevaju kad je u pitanju čitanje, osnivanje čitalačkog kluba s prijateljima ili članovima obitelji može biti super način da ih uvede u čaroban svijet knjiga.

Mogu se izmjenjivati u izboru knjiga, međusobno čitati poglavlje, a na susretima će se sigurno zabaviti!

12. Knjigu tretirajte kao dar
Potaknite prijatelje i obitelj da, kad je u pitanju darivanje, knjige budu prvi izbor!

To će djeci pokazati da su knjige stvarno nešto posebno, jedan savršen poklon za svaku priliku, i potaknuti ih na čitanje.

Isto neka vrijedi i obrnuto – kad zajedno kupujete dar za prijatelja ili člana obitelji, neka se knjiga nađe na prvom mjestu. Priložite i kratku poruku u kojoj dijete može napisati zašto je odabralo baš tu knjigu.

Darivanje knjiga je simpatičan način međusobnog povezivanja.

Foto: Shutterstock
Izvor: Penguin.co.uk – How to get kids to read more in 2023