Kada početi s pričama za laku noć i kako ih najbolje uklopiti u večernju rutinu?

Priče za laku noć dio su tradicije u mnogim kulturama. Dio su obiteljske rutine te su znak za opuštanje prije spavanja. Najčešće dolaze nakon večernjih “obveza” kao što su tuširanje, odijevanje pidžame, pranje zubi pa su priče za laku noć najslađa rutina koja djetetu pomaže opustiti se na kraju dana i utonuti u san. Takva je rutina mnogo više od samog čitanja knjige, što su potvrdila i mnoga istraživanja. Tako znanstvenici tvrde da priče za laku noć donose mnoge benefite pa, između ostalog, razvijaju djetetove vještine slušanja i razumijevanja te šire njegov vokabular. Na kraju, priče za laku noć i čitanje prije spavanja općenito razvijaju temelji pismenosti koje su, jednom kad krenu u školu, vrlo korisne.

Kada početi čitati priče za laku noć?

Stručnjaci kažu kako je cilj da rutina čitanja prije spavanja bude što češća, a jedan od načina kojim to možete napraviti je da čitanje priče za laku noć bude zabavno i opuštajuće, kako za dijete, tako i za vas. Mnogi se pitaju u kojoj dobi treba početi s rutinom čitanja prije spavanja, kao i u koje vrijeme točno čitati – prije ili poslije tuširanja, odmah u trenutku prije odlaska na spavanje… Pitanja je mnogo, no stručnjaci imaju odgovore kako dobiti najviše benefita od lijepe navike čitanja prije spavanja.

Prema mišljenju stručnjaka, nikad nije prerano za početi čitati pa s pričama za laku noć možete početi već u najranijoj dobi. Čak i kad su bebe, pa i onda kad ne razumiju nego samo “doživljavaju” boju vašeg glasa, priče za laku noć su dobrodošle. One vole istraživati knjige, i to tako da ih dodiruju, gledaju šarene slike, ali i slušaju roditeljski glas. Mala djeca ljubitelji su ponavljanja u knjigama, što je odličan način da nauče i upamte nove zvukove i riječi. Vrlo je važno pronaći idealnu priču za laku noć kako bi im knjiga pokazala da je čitanje užitak, što će im kasnije, kad dođe vrijeme za to, pomoći i u učenju čitanja. Važno je pronaći knjige koje su prikladne za večer i vrijeme opuštanja jer nije cilj opteretiti dijete kompliciranom radnjom ili im dosađivati s knjigama koje su im dosadne. Kako dijete raste, tako se možete okrenuti dužim pričama i knjigama s manje ilustracija. Kada dijete nauči samostalno čitati, možete se izmjenjivati, tako da svatko pročita jedan ulomak ili stranicu. Ne samo da će dijete uživati u bliskosti koju razvijate, nego će mu čitanje naglas pomoći u razvijanju fonološke svijesti i vještina razumijevanja i čitanja.

Čitati prije ili poslije večernjih “obveza”?

Odabir “pravog” vremena za čitanje priča za laku noć nije uvijek jednostavno. Birajte vrijeme koje odgovara i vama i djetetu, kako biste oboje bili opušteni i fokusirani na priču. Mnoge obitelji vole čitati nakon što obave sve večernje “obveze”, poput tuširanja, pranja zubi, odijevanja pidžame… pa je tako čitanje priče zadnja stvar koja se radi prije spavanja. S druge strane, djeci se može brzo početi spavati pa se ne mogu fokusirati na radnju knjige. U takvim je situacijama priče za laku noć bolje čitati prije tuširanja, kako bi dijete pozorno pratilo što se u priči događa. Jednom kad pronađete savršeno vrijeme, neka ono postane vaša rutina, napravite malu obiteljsku tradiciju od čitanja priča za laku noć.

Nekoliko savjeta s kojima će čitanje prije spavanja postati najdraži dio dana:

  • Uspostavite rutinu – neka priče za laku noć budu dio večernje rutine, čitajte ih u isto vrijeme svakog dana. Tako će se dijete lakše fokusirati i znati da čitanje prije spavanja znači kraj dana, opuštanje i spavanje.
  • Odaberite tiho i udobno mjesto – i dijete i vi trebate se udobno smjestiti i eliminirati sve ono što bi moglo odvlačiti pozornost od knjige.
  • Neka dijete bira priče – starija će djeca uživati u odabiru priča koje će se čitati. Ako su još premaleni, birajte im mekane knjige, kao i knjige s jakim kontrastima koje su djeci zanimljive i lako se fokusiraju.
  • Uključite dijete u čitanje – nije cilj premoriti dijete pitanjima prije spavanja, no možete ih pitati o ilustracijama ili im reći da povežu radnju iz knjige s događajima iz svakodnevnog života.
  • Zabavite se – nemojte se ustručavati proizvoditi šašave glasove i zabavne zvukove. Što se više zajedno zabavljate, veća je vjerojatnost da će djeca željeti nastaviti s čitanjem svake večeri.

Izvor: ReadingEggs – Reading Bedtime Stories
Foto: Shutterstock