I novorođenčad ima benefite od čitanja: Sadržaj je manje bitan,važni su glas, melodija riječi…

Od trenutka kad doznaju da očekuju prinovu, roditelji su s raznih strana „bombardirani“ porukama koje ističu važnost čitanja. I to s dobrim razlogom! Potvrđeni su brojni benefiti čitanja na razvoj djeteta, već od najranije dobi.

Odgoj malog čitatelja zabavan je, pruža osjećaj zadovoljstva i relativno je jednostavan. Za početak, važno je početi – rano. U nastvavku pojašnjavamo koji su benefiti čitanja već od najranije dobe i savjeti kako čitati bebama.

Ponovno se upoznajte s čitanjem

Možda ste zbog obveza i posla zapostavili čitanje, no vrijeme je za povratak knjigama i čitalačkoj rutini. Napravite prostora i vremena za tu (zaboravljenu) naviku. Pronađite knjige koje ćete čitati za sebe, iz svog gušta, kao i knjige koje ćete čitati prinovi. Želite li odgojiti čitatelja, važno je da i sami budete čitatelj. Ovdje možete pronaći i nekoliko savjeta što napraviti kada je teško pronaći vrijeme za čitanje s djecom.

Knjige za bebe su neophodne

Možda mislite da se s čitanjem može pričekati, barem dok bebe ne počnu hodati, no istraživanja pokazuju da i novorođenčad ima benefite već od samog slušanja priča, o čemu je govorila Tereza Tičić, dr. med. specijalist pedijatrije. Čitajte im glasno, radite to svaki dan i to – bilo koju knjigu. Kad kažemo bilo koju, mislimo i na distopijske novele, vodiče za roditeljstvo, romane, poeziju… Sadržaj nije važan.

Ono što je važno su glas, melodija teksta i riječi. Istraživanja su, naime, pokazala da količina riječi kojoj su bebe izložene ima utjecaj na razvijanje jezika i pismenosti. No, postoji i „kvaka“. Televizija i audioknjige se ne računaju – jezik mora biti živ, usmjeren prema djetetu. Možete početi s knjigama iz dječje biblioteke, no ne morate se ograničavati. Iskoristite čitanje za one knjige u kojima ćete i sami uživati.

Čitanje je iskustvo za sva osjetila

Bebe kojima se čita uče da je čitanje zabavno i u njega uključuju svako osjetilo. Osjećaj stranica pod prstima, zanimljive ilustracije, boju roditeljskog glasa… Knjige raznih tekstura izvrsne su za najmlađe kako bi razvili taktilno iskustvo.

Kroz čitanje, ostvaruje i kontakt očima s najmlađima, no nemojte tražiti neku posebnu reakciju. Možda vam se ponekad učini da ne slušaju, no budite sigurni da upijaju iskustvo. Imajte na umu da obrasci, rutine i pažljive navike, koje se postave u najmlađoj dobi, traju cijeli život.

Dok im čitate, velika je vjerojatnost da djeca proizvode zvukove. To je njihov odgovor na čitanje, kao i razlog zašto mnoge knjige za najmlađe sadržavaju neobične zvukove ili glasanje životinja. Njih je, naime, lakše za oponašati. Ako vaše dijete proizvede neki zvuk, odgovorite na njega. Možda vam taj „razgovor“ neće odmah imati smisla, no komunikacija je – ostvarena

Izvor: The New York Times – Books (How to raise a reader)
Foto: Shutterstock