Kako izgleda čitanje djeci do treće godine? Donosimo kratak i praktičan vodič za roditelje

Stručnjaci su složni da je čitanje djeci važno za njihov razvoj, i to od najranijih dana. To je za Čitaj svojoj bebi potvrdila i Tereza Tičić, dr. med., specijalist pedijatrije koja navodi kako čitanje djeci razvija bliskost, kao i određene rituale koji pomažu da se dijete odvoji od svijeta tehnolohinje. Prilikom čitanja djeci bitno je, kaže, odabrati prigodnu slikovnicu za dob djeteta te za dio dana kad se čitanje odvija. Tako dnevni sadržaji mogu biti napetiji, dok za večer i priče za laku noć birajte knjige mirnijeg sadržaja kako bi se dijete lakše uspavalo.

Kratak vodič za čitanje djeci od prvih tjedana

Kako bismo pojednostavili najvažnije informacije vezane za čitanje djeci, u nastavku donosimo kratak, ali praktičan vodič po fazama – kakve knjige odabrati, što očekivati od mališana, kao i nekoliko savjeta namijenjenih roditeljima vezanih za čitanje djeci.

Rođenje – 6 mjeseci

Djetetu možete čitati još za vrijeme trudnoće pa se preporučuje i čitanje već od prvih tjedana života. Iako je beba još premalena da razumije, ona uživa u društvu, boji glasa i riječima. Djeca u ovoj dobi mogu početi prepoznavati vrijeme za čitanje i osmijehom, smirivanjem ili očima iskazivati svoje uzbuđenje. Čitanje djeci uključuje i njihovu želju za istraživanjem knjiga pa će ih sigurno pokušati žvakati i čupati. Vrlo vjerojatno je da neće moći održati fokus kroz cijelu priču pa napravite pauzu kad vidite da se beba počela dosađivati.

6 – 9 mjeseci

Bebe u ovoj dobi mogu početi istraživati knjige gledanjem, dodirivanjem (otvaranjem/zatvranjem) i stavljanjem u usta. Do dobi od 9 mjeseci, moguće je da počnu prepoznavati određene priče ili slike. Spomenuto žvakanje knjiga je često u ranim razvojnim fazama, a pokazuje kako je dijete zainteresirano za istraživanje knjiga! U ovoj dobi, stručnjaci preporučuju da im čitate kratke, jednostavne priče sa šarenim ilustracijama.

9 – 18 mjeseci

Redovito čitanje djeci u ovoj dobi rezultira time da vaš mališan već ima omiljenu priču koju želi da mu čitate cijelo vrijeme. U dobi od 12 mjeseci već možete početi postavljati jednostavna pitanja vezana za slike u knjigama poput “Gdje je mjesec?” i pratiti što dijete pokazuje i kako reagira. U ovoj je dobi dobra ideja čitati priče koje uključuju rime i fraze koje se ponavljaju i lako pamte. Mališani također vole priče s fotografijama drugih beba i prepoznatljivih likova, poput životinja.

18 – 24 mjeseci

Ne brinite se ako u ovoj dobi dijete nije zainteresirano kad mu počnete čitati – djeca u ovoj dobi vole kretanje, a stručnjaci savjetuju da nastavite s čitanjem. Mališan će sigurno nastaviti slušati i velika je vjerojatnost da će se vratiti i poželjeti čuti ostatak priče. Ako je dijete počelo pomalo pričati, možete pričekati prije nego dovršite rečenicu da vidite hoće li “uskočiti” s poznatom riječi. Kako biste razvijali njegovo samopouzdanje, zadajte mu “zadatak” – neka lista stranice, a dok čitate, izdvojite vrijeme za raspravu o tome što se događa na ilustracijama. Postavite i pitanja vezana za priču, poput “Tko se sakrio iza drveta?”. Takva pitanja i rasprava pomoći će djetetu u razumijevanju pročitanog i razvijanju jezičnih vještina. U ovoj dobi, stručnjaci kažu kako se može početi s čitanjem nešto dužih priča, a dobra je ideja ubaciti i humoristične knjige. “Bonus-bodove” donose i otkačene, šašave rime koje će nasmijati mališana.

24 – 36 mjeseci

U ovoj dobi možete početi postavljati malo kompliciranija pitanja poput “Što misliš kako se dječak osjeća?” ili “Što misliš da će se sljedeće dogoditi u priči?”. Stvorite poveznicu između radnje u knjizi i onoga što se događa u mališanovom životu. Jedan od primjera je idući: “Djevojčica u priči igra se u dvorištu. Kako si se ti igrao/igrala u dvorištu ovog popodneva?”. U dobi od tri godine, neka djeca već mogu ispričati priču temeljenu na fotografijama. Ne trebate se iznenaditi ako dijete želi iznova čitati jednu te istu knjigu. Stručnjaci ističu kako to donosi mnogo prednosti za klince, o čemu smo pisali pa više možete pročitati ovdje. Vjerojatnost je da će ih u ovoj dobi početi zanimati knjige o vozilima, priče o životinjama ili knjige povezane s raznim poslovima, poput liječnika ili poštara.

Čitaj i ti!

Prijavi se na newsletter i među prvima saznaj novosti, zanimljivosti i savjete

Izvor: Zero to Three – Read early and often
Foto: Shutterstock