9 načina kako čitati s djecom koja vole stalno biti u pokretu

Sigurno ste barem jednom čuli jednu od idućih rečenica:

Ne želi sjediti i čitati
Čitali bismo joj kad bismo bili sigurni da sluša…

Takve rečenice nisu rijetkost, no kao da se zaboravi da su mala djeca prirodno stalno u pokretu: istražuju svijet oko sebe sa svim svojim osjetilima pa mirno sjedenje nije njihov prioritet i zbog toga je ponekad teško čitati s djecom.

Mnogi roditelji ne žele forsirati djecu da sjede i tako provode vrijeme u čitanju, pogotovo jer je riječ o strasti i ljubavi koje bi trebale doći prirodno. Ako se djecu prisili na čitanje, postavlja se pitanje – kakvu im poruku o čitanju šaljemo?

I zato, umjesto da pokušamo ‘ukalupiti’ djecu, bolja je ideja pronaći načine kako čitati s djecom zbog kojih će knjige za njih postati pozitivno iskustvo te ih uvesti u svijet čitanja mirno, onda kad su zaista spremni.

U nastavku donosimo nekoliko
savjeta kako čitati s djecom
kojoj je teško sjediti mirno prilikom čitanja
i slušati priče

Čitajte prije spavanja
To je vrijeme kad dijete zna da se treba smiriti. Započnite s kraćim pričama, a kako s vremenom raste djetetova pozornost, tako povećavajte i broj naslova koje čitate i duljinu priča. Iskoristite vrijeme prije spavanja za često čitanje nekoliko istih naslova kako bi se dijete s tim knjigama povezalo, a zatim iste naslove možete pokušati predložiti i za čitanje tijekom dana.

Čitajte za vrijeme kupanja
Neki roditelji ističu kako im se ovo vrijeme čitanja pokazalo odličnim. Dok su u kadi, djeca mogu prskati, igrati se s vodom i igračkama, a za to vrijeme slušati roditelje kako čitaju. Možda neće odmah pridavati priči onoliko pozornosti koliko biste željeli, no s vremenom će i njihov interes rasti.

Čitajte interaktivne knjige
Izbor knjige prilagodite djetetovoj dobi i, kad tek krećete s čitanjem, izaberite one s kojima se dijete može igrati – šarene, koje ispuštaju zvukove, s različitim teksturama… Takve će knjige privući i one mališane koji se još uvijek ne osjećaju spremno za čitanje i pokazati im kako se i njima knjiga može biti zabavna.

Isprobajte audioknjige
Jednom smo prilikom pisali o audioknjigama, koliko su izvrstan izbor za djecu. U kombinaciji s klasičnim knjigama, odličan su odabir jer pomažu djeci u procesu prepoznavanja riječi jer se priče čitaju tečno i jasno, šire vokabular i motiviraju na čitanje pa i ‘nevoljkim’ čitateljima pokazuju kako čitanje može biti zabavno.

Baš iz tog razloga, audioknjige su super izbor i za djecu kojoj je teško sjediti mirno. Recimo, dok ste u automobilu, pustite audioknjigu, a možete uvijek sa sobom imati i istu priču u varijanti knjige kako biste zajedno mogli pratiti radnju i tako zainteresirati dijete za čitanje.

Neka nešto izrađuju s rukama
Prije nego počnete čitati, dajte djetetu pastele, bojice, plastelin ili slagalice. Dok im vi čitate naglas, njihova će pozornost biti usmjerena na crtanje, igranje plastelinom ili slaganje puzzli i bit će voljniji slušati priču koju im čitate.

Napravite kratki pregled priče
Neka djeca muku muče s knjigama jer im je teško pratiti radnju. Prije nego počnete čitati, objasnite im što mogu očekivati od priče i predložite im da zajedno pronađete nekoliko stvari u priči ili među ilustracijama.

Ne forsirajte previše
Neka djeca jednostavno trebaju malo sazrijeti prije nego što su spremna prihvatiti se čitanja. Nemojte ih odbijati od knjiga konstantnim pokušajima koji rijetko završe dobro jer tako neće stvoriti pozitivan osjećaj vezan za čitanje. Dajte im malo prostora, pokušavajte kad vam se čini da su zainteresirani i gradite njihovu ljubav prema čitanju.

Samo nastavite s čitanjem
Baš kao što odrasli uživati u slušanju audioknjiga na putu do posla ili za vrijeme obavljanja kućanskih poslova, tako djeca često uživaju u čitanju dok rade nešto sasvim drugo. Prije nego krenete s čitanjem, pitajte ih žele li sjediti na kauču i gledati ilustracije u knjizi ili bi se možda željeli igrati, a pritom slušati priče.

Ako ste skeptični, napravite mali eksperiment. Čitajte knjigu dok se dijete igra po kući, a zatim postavite nekoliko pitanja o radnji. Mnogi su roditelji rekli kako je dijete znalo odgovor na pitanje i moglo se prisjetiti što je čulo, bez obzira na to što su se igrali i bili ‘zauzeti’.

Neka čitanje bude brzo i angažirano
Bez obzira na gdje i kada čitate, djeca teško mogu sjediti mirno duže od nekoliko minuta. Umjesto forsiranja sjedenja, čitajte im nekoliko puta dnevnog po par minuta.

Prije nego krenete, postavite knjige tako da su dostupne na raznim mjestima u domu kako biste bili spremni onda kad uhvatite nekoliko trenutaka mira. Kroz takvu praksu, postoji i vjerojatnost da će djeca s vremenom početi duže sjediti mirno i s interesom slušati priče. Uz to, ne zaboravite biti angažirani u čitanju – nemojte sadržaj čitati suhoparno, već ih pokušajte zabaviti i uvesti u radnju ispuštanjem zabavnih glasova, oponašanjem likova, gestama i mimikom…

Izvor: Scholastic.com – 5 Ways to Read to Children Who Won’t Sit Still for Books
Read Brightly – How to Read Aloud to a Child That Won’t Sit Still
Raising Readers – Help! My Child Won’t Sit Still for Story Time