Audioknjige za djecu, da ili ne? 5 razloga zašto su, uz klasične knjige, super izbor za klince!

Porast popularnosti zvučnih knjiga posljednjih godina transformirao je ‘čitanje’. Praktične su prilikom putovanja na posao, treninga ili kuhanja ručka, no što je s klincima?

I audioknjige za djecu uživaju veliku popularnost, no javlja se i dvojba – za ili protiv?

Postavlja se mnogo pitanja:

  • pomažu li audioknjige djeci da nauče čitati?
  • hoće li ih upoznavanje djece sa zvučnim knjigama udaljiti od klasičnih knjiga?
  • kakve su prednosti audioknjiga za djecu?

Benefite koje donose audioknjige za djecu komentirali su stručnjaci za Fatherly, istaknuvši kako je uloga zvučnih knjiga višestruka, kad je u pitanju učenje čitanja:

  • pomažu djeci u procesu prepoznavanja riječi jer se priče čitaju tečno i jasno
  • šire vokabular
  • motiviraju na čitanje i ‘nevoljkim’ čitateljima pokazuju da ono može biti zabavno

Kad djeca prvi put uče čitati, ona moraju dekodirati i izgovoriti svaku riječ – trebaju je prevesti iz simbola u značenje. Budući da mnogo truda ulažu u čitanje svake riječi, ponekad može biti teško zadržati informacije i pratiti radnju, što može dovesti i do frustracije.

To je jedan od razloga zašto nije loše ubaciti audioknjige za djecu u rutinu čitanja, no pritom ne zaboraviti na dobro, staro, klasično čitanje i listanje knjiga.

Audioknjige za djecu jedan su od načina kojim djetetu pomažete
iskusiti zadovoljstvo čitanja,
što će ga potaknuti na daljnje uživanje u svijetu knjiga.

Uz to, audioknjige djeci omogućuju konzumiranje složenijih informaciji, prije nego što bi ih sami mogli pročitati na stranici.

Da bi audioknjige za djecu stvarno bile korisne u učenju čitanja, jedna je stvar iznimno važna, naglašavaju stručnjaci – važno ih je kombinirati s tiskanom knjigom.

Ako se oslanjaju isključivo na audioknjigu, oni i dalje neće znati čitati i dekodirati riječi.

Dakle, audioknjige za djecu se mogu integrirati u proces čitanja. One su odličan dodatak prilikom, recimo, čitanja naglas, no nikad neće zamijeniti socijalno-emocionalni aspekt učenja.

U nastavku donosimo još 5 razloga zašto su
audioknjige za djecu super dodatak iskustvu čitanja

1. Lagane su i praktične – dok putujete, ovakve su knjige dobar izbor jer su lagane. Osim toga, s djetetom u njima možete uživati dok kuhate ili vam pomaže u kućanskim poslovima.

2. Mogu poboljšati djetetove vještine čitanja – dobra je ideja audioknjige koristiti u kombinaciji s klasičnim knjigama. Tijekom slušanja, neka vizualno prati tekst i tako će poboljšati sposobnost prepoznavanja riječi, a samo slušanje pomoći će proširiti vokabular.

3. Omogućuju djeci da “čitaju” teže knjige
Izbor knjige treba prilagoditi djetetovoj dobi, a audioknjige za djecu olakšavaju im razumijevanje složenije radnje i kompliciranijih riječi. Izloženost takvom sadržaju jača vještine razumijevanje, osobito kod djece koja imaju poteškoća s čitanjem.

4. Nema ‘stigmatiziranja’
Djeca koja imaju problema s čitanjem nerado čitaju iz straha da će ih netko ismijavati, a kad i čitaju, biraju jednostavnije priče. Audioknjige izvrstan su izbor za njih jer im pomažu razviti vještine čitanja i omogućavaju da uživaju u knjigama.

Slušanje audioknjiga djecu može učiniti angažiranijima i motiviranijima, čime mogu savladati i frustraciju koju osjećaju prema čitanju. Dok su još mali, važno je da razviju ljubav prema knjigama, no moraju biti voljni čitati kako bi se njihove vještine poboljšale.

5. Zabavne su
Kvalitetna audioknjiga za djecu priči daje i konkretniji osjećaj ‘dramatičnosti’ u priči. Olakšavaju shvaćanje raspoloženja likova, okruženja u kojem se nalaze, a sigurno će ih nasmijati i zabaviti različite intonacije i onomatopeje, zbog čega će se još više zaljubiti u svijet knjiga.

Dakle, slušanje audioknjiga neće usporiti razvoj djetetovih vještina čitanja.
Zapravo, mnogi će stručnjaci reći da audioknjige za djecu mogu pomoći da bolje čitaju.

Zvučne je knjige najbolje kombinirati uz tradicionalne knjige jer tako čitaju i očima i ušima, i to u isto vrijeme, što čitanje čini “višeosjetilnim”.

Takvo iskustvo čitanja pomoći će im da riječi bolje dekodiraju i izgovaraju te, na posljetku, i bolje razumiju što su pročitali.

Slušanje riječi, dok ih pritom gledaju, djeci pomaže da uspostave odnos između zvuka i simbola.

No, čitanje je više od pukog dekodiranja pa djeca trebaju razumjeti i značenje onoga što su pročitali.

Kad im je dekodiranje komplicirano, svu energiju moraju uložiti u izgovaranje riječi. Uz audioknjige, nemaju taj problem pa im tako preostaje energije kojom će se usredotočiti na značenje riječi.

Foto: Shutterstock
Izvor: Understood.org – Do Audiobooks Get in the Way of Learning to Read?
Fatherly.com – Audiobooks vs. Reading: Is Listening to Books As Useful For Kids?
Scholastic.com – Why Audiobooks are Great for Kids