Kada možemo reći da dijete tečno čita? Donosimo par savjeta za razvijanje bitne čitalačke vještine

Tečnost u čitanju označava poveznicu između prepoznavanja riječi i njihovog razumijevanja.

Cilj učenja čitanja, osim uživanja u knjigama, je i da dijete u čitanju postane tečno.

No, kada zapravo možemo reći da dijete tečno čita?

Smatra se da dijete tečno čita onda kad ne mora “dekodirati” svaku riječ,
nego je razvilo znanje i vještine koje mu pomažu automatski prepoznati riječ,
brzo i točno

Tečnost u čitanju znači da se može koncentrirati na neke druge zadatke, poput povezivanja riječi s prijašnjim znanjem, vrednovanjem nove informacije i sagledavanja koliko mu je, kao čitatelju, bitno ono što je upravo pročitao.

Osobe koje nemaju vještinu tečnosti u čitanju, mnogo energije troše na dekodiranje teksta, prepoznavanje pojedinih riječi i njihovo povezivanje kako bi otkrili značenje.

U složenijim tekstovima, tečnost je potrebna kako bi čitatelj razumio ono u čemu se u tekstu govori jer cilj čitanja nije samo pročitati riječ po riječ. Tečnost u čitanju važna je i za kasnije obrazovanje jer je to način za prikupljanje novih informacija.

Kako prepoznati djetetovu tečnost u čitanju?

Za razvijanje ove vještine potrebno je vrijeme i mnogo, mnogo vježbe. Najbolji način s kojim roditelji mogu odrediti stupanj djetetove tečnosti u čitanju je da ga slušaju dok čita naglas.

Dok ga slušate, razmišljajte o sljedećem:

  • Fraze i “glatkoća” čitanja – čita li dijete riječ po riječ s čestim zastajkivanjima? Zanemaruje li interpunkciju ili ima dobar ritam čitanja?
  • Brzina – čita li dijete sporo, srednjom brzinom ili konverzacijski?
  • Izražavanje i glasnoća – čita li tiho ili glasno i ekspresivno?

Kako dijete razvija tehniku tečnosti, počet ćete primijećivati da čita riječi na smislen način, vođeno interpunkcijskim znakovima u tekstu.

Čitanje će sve više imati konverzacijski tempo, bit će izražajno, a glasnoća će biti kao kad razgovara s prijateljem ili prijateljicom.

Da je dijete savladalo tehniku čitanja, podrazumijeva se onda kad je integriralo sve vještine:

fonemsku i fonološku svjest, tečnost u čitanju,
poznavanje vokabulara i razumijevanje teksta.

Vježba, vježba i još malo vježbe – to je ono što u čitanju stvara automatizam koji je potreban za tečnost.

Pri čitanju, očekuju se roditeljska i učiteljska podrška pa je važno djetetu pomoći razumjeti kako jezik funkcionira. To možete tako da mu pojasnite riječi koje ne razumije, sastavljate s njim rječnik novih riječi i slovkate riječi kad dijete nije sigurno.

Naravno, uz to je važno i slaviti svaki njihov uspjeh vezan za učenje čitanja i poticati ih da nastave u istom smjeru.

Praktični savjeti koje možete primijeniti u čitanju

Djetetu možete pomoći da postane odličan čitatelj, i to tako da zajedno savladate vještinu tečnosti u čitanju.

U nastavku donosimo par praktičnih savjeta koji će vam u tome pomoći:

  • Čitajte zajedno – izmjenjujte se u čitanju naglas. Neka roditelj počne jer tako dijete uviđa kako zvuči tečno čitanje. Pitajte dijete da pročita stranicu koju ste upravo pročitali, a primijetit ćete kako njegovo čitanje zvuči sve više poput vašeg. Kad dijete stekne dovoljno samopouzdanja u svoje čitalačke vještine, izmjenjujte se u čitanju stranicu po stranicu.
  • Čitajte iznova omiljene knjige – izdvojite knjige koje dijete može čitati brzo i lako. Ohrabrite ga da ih čita iznova i iznova. Sa svakim čitanjem primijetit ćete da dijete čita lakše i brze, bolje se izražava i ima više samopouzdanja.
  • Slušajte audioknjige – knjige ne morate samo čitati, možete ih i slušati! Slušanje osobe koja je tečna u čitanju djetetu može biti odličan primjer za čitanje, pogotovo ako je riječ o omiljenoj knjizi. Audioknjige odličan su način izlaganja djetetu tečnom i ekspresivnom čitanju. Lokalna knjižnica sigurno ima odlično kolekciju audioknjiga pa svakako provjerite što se u njoj skriva.

Pomoć u razvijanju tečnosti u čitanju može biti čitanje na idući način: konzumiranje raznih sadržaja, i knjiga i magazina, zatim često čitanje, kao i čitanje iz zadovoljstva, ali i zbog dobivanja informacija.

Stručnjaci ističu kako je bitno da čitatelj razvije automatsko prepoznavanje riječi u složenijem, povezanom tekstu, nego da razvije sposobnost prepoznavanja riječi koja stoji samostalno.

Čitanje različitog sadržaja može im pomoći u razvijanju vještina tečnosti.

Čitati mogu u školi, doma, u knjižnici ili na internetu.
Mogu koristiti razne izvore koji će im pomoći pronaći
interesantan sadržaj primjeren dobi

Još jedan način na koji djetetu možete pomoći je tako da ga aktivno slušate za vrijeme čitanja i “uskočite” u pomoć svaki put kad mu je pomoć potrebna.

Pomozite mu se kompliciranijim riječima, u promišljanju oko konteksta teksta, pravilnog izgovora, kao i u povezivanju novih riječi s onim koje su mu poznate od ranije.

Nakon čitanja, djetetu predložite da još jednom prođete one dijelove teksta koji su bili zahtjevniji i kompliciraniji kako bi razumijelo o čemu se radi.

Ovakvo je čitanje učinkovit način za građenje tečnosti u čitanju i ima pozitivne efekte na prepoznavanje i razumijevanje riječi i dijelova teksta.

Izvor: Start with a book – Reading fluency
Reading Eggs – What is reading fluency?
Foto: Shutterstock