5 znakova koji upućuju da je dijete spremno za samostalno čitanje

S mališanom ste već pročitali desetke, možda i stotine knjiga i vjerojatno ste se ponekad pitali – je li dijete spremno za samostalno čitanje?

Osim što kao roditelji uživate u trenucima provedenom u zajedničkom čitanju, sigurno se i veselite prvim riječima koje će dijete pročitati. Taj je osjećaj nevjerojatan jer vidite da idete u dobrom smjeru s razvijanjem čitalačkih navika.

Međutim, imajte na umu da se djeca razvijaju različitom brzinom pa ne počnu svi čitati u istoj dobi.

Samostalno čitanje kod nekih dođe prije, kod nekih kasnije – i to je u redu.

Umjesto na dob, fokusirajte se na znakove koji pokazuje da je dijete spremno za samostalno čitanje.

Kad je dijete spremno za samostalno čitanje?

Upoznati su s abecedom
Jedan od prvih znakova koji ukazuje na spremnost za samostalno čitanje je djetetova sposobnost recitiranja abecede i prepoznavanja nekih ili svih slova kad ih vidi na papiru.

Da je spremno za samostalno čitanje, prepoznat ćete i po tome što dijete može spojiti slova s glasovima, kao i prepoznati neke riječi kad ih vidi napisane.

Uživaju u pričanju i prepričavanju priča
Dječja mašta prilično je impresivna!

Kad počnu u detalje prepričavati što im se dogodilo, sami osmišljavati priče i prepričavati knjige koje ste zajedno čitali, budite sigurni da idu u dobrom smjeru.

Pretvaraju se da čitaju knjige
Jeste li uhvatili dijete kako tiho sjedi, lista knjige i pretvara se da čita naglas, često sa zapanjujućom točnošću? Sposobnost pamćenja ili recitiranja dijelova knjiga je jedan od koraka koji ukazuje na djetetovu spremnost za čitanje.

Prije nego nauče čitati, djeca moraju znati kako se knjiga čita. Trebaju znati da je u hrvatskom jeziku to slijeva nadesno, kao i prepoznati prednju i stražnju stranu knjige.

Mogu sudjelovati u jednostavnoj igri riječima
Djetetova sposobnost igranja jednostavnih igara riječima, poput imenovanja riječi koje počinju određenim slovom, primjer je vještine koje stječe čitatelj u nastajanju. Više o razvijanju predčitalačkih vještina i igrama koje možete isprobati, pročitajte ovdje.

Kad primijetite da uživa u takvim igrama, znajte da je dijete uskoro spremno i za samostalno čitanje.

Zainteresirani su za čitanje
Možda najvažniji korak prema samostalnom čitanju njihova je zainteresiranost. Kad su spremni, moći će sjediti 20 minuta, pa čak i dulje, dok im čitate naglas ili će sami uživati držeći knjigu u rukama i listajući stranice.

Knjige i čitanje trebaju biti dio svakodnevne rutine jer je to prirodan način kojim ćete pomoći djetetu da izgradi nove vještine. To ne moraju uvijek biti knjige, nego učenje čitanja i pisanja možete primijeniti na sve životne aktivnosti.

Recimo, ako žurite u trgovinu, zamolite dijete da vam pomogne napraviti popis namirnica. Zapisujte i izgovarajte riječi s djetetom, to je odličan način za učenje čitanja

Izvor: Harper Collins: How to Identify the First Steps to Reading
Foto: Shutterstock