10 savjeta koji mogu djecu ohrabriti i potaknuti na uživanje u čitanju

Kod djece je važno razviti ljubav prema knjigama jer će tako lakše razviti i svoje čitalačke vještine. Što više vježbaju, to su motiviraniji i lakše će se odvažiti na razne čitalačke izazove.

U tome mogu pomoći i roditelji, i to kroz razne svakodnevne sitnice koje će djecu potaknuti i ohrabriti na čitanje.

10 savjeta kako čitati s djecom i pritom ih potaknuti na uživanje u knjigama donosi Understood, a neke od njih prenosimo u nastavku.

10 savjeta kako čitati s djecom

Čitajte ponovno i ponovno

Ohrabrujte dijete da čita poznate naslove. Kada dijete poželi iz kućne biblioteke ponovno, po tko zna koji put, uzeti isti naslov, to je sasvim u redu.

Ponovno čitanje iste knjige pomaže u razvijanju brzine čitanja i točnosti, što pridonosi samopouzdanju djece. Detaljnije o razlozima zašto je ponovno čitanje iste knjige dobro za dijete, pročitajte ovdje.

Neka čitanje bude stvarno

Sadržaj iz knjige povežite sa stvarima koje se događaju u stvarnom životu. Na primjer, ako čitate priču o nogometu, pitajte dijete o situaciji kada se i samo igralo s loptom, pucalo na gol ili branilo i koliko je njegovo iskustvo slično iskustvu lika iz priče.

Jedan od savjeta kako čitati s djecom je da tu aktivnost proširite i izvan knjiga. Možete razmisliti i o nekim aktivnostima koje će ‘oživjeti’ priču. Primjerice, ako se u knjizi spominje puštanje zmajeva, predložite djetetu tu aktivnost, idealnu za proljeće, i zajedno napravite zmaja.

Ne izlazite iz kuće bez knjige

Ne mora to nužno biti knjiga – strip, časopis, bilo koji sadržaj za čitanje u kojem dijete može uživati dok čekate kod liječnika, putujete ili čekate početak neke izvanškolske aktivnosti.

Priče će okupirati dijete, a takvo iskustvo pokazat će im da je uvijek moguće pronaći vrijeme za čitanje.

Neka čitanje bude omiljena aktivnost
za slobodno vrijeme

Važno je odmaknuti se od ‘sustava nagrađivanja’ i razmišljanja prema kojem su crtani filmovi i televizija nagrada, a na čitanje se gleda kao na svojevrsnu kaznu.

Pokažite djetetu vlastitim primjerom kako svoje slobodno vrijeme provodite čitajući knjige, umjesto gledajući seriju i filmove. Nakon zajedničkog vremena provedenog u čitanju, možete razgovarati što vam se u knjizi svidjelo.

Birajte knjige prikladne dobi

Pomozite djetetu odabrati knjige koje nisu ni preteške ni prejednostavne za njegov uzrast. Dječje iskustvo povezano s čitanjem knjiga bolje je kada čitaju knjige primjerene svojoj dobi.

Svoj izbor knjige možete ‘provjeriti’ tako da mu date da pročita nekoliko stranica. Zatim postavite pitanja vezana za pročitano – ako dijete ima poteškoća s čitanjem ili prepričavanjem sadržaja, isprobajte drugu knjigu.

Više o tome kako pronaći knjigu prikladnu za uzrast, pročitajte ovdje.

Igrajte igre riječima

Razne igre riječima djeci će pomoći u osvještavanju glasova u riječima. To je važno za razvijanje fonološke svjesnosti, koja je ključna za razvijanje čitalačkih vještina.

Pjevajte rimovane pjesmice, mijenjate poredak slova u riječi i tako stvarajte nove riječi, pokažite kako se riječ trava mijenja u krava, i to promjenom samo jednog fonema.

Čitajte jedno drugome

Za vrijeme zajedničkog čitanja, predložite djetetu da čitate jedno drugome. U početku ćete možda vi biti ti koji više čitaju, no kako dijete razvija svoje vještine čitanja, primijetit ćete kako ono sve češće čita vama.

Ako čitate većoj skupini djece, predložite starijima da preuzmu vašu ulogu i oni budu ti koji čitaju mlađima od sebe.

Pokažite im koliko su knjige posebne

Djeca koja imaju poteškoće vezane za čitanje, često će izbjegavati knjige jer potencijalno kod njih izazivaju osjećaje nervoze i frustracije.

U tom slučaju, važno je kod djece stvoriti pozitivne osjećaje vezane za čitanje i pokazati kako vrijeme provedeno u čitanju znači uživanje.

Učlanite se u knjižnicu ili vrijeme provedeno u čitanju napravite jedinstvenim. Neka knjige budu dar i nagrada jer će tako djeca lakše stvoriti pozitivne osjećaje vezane uz njih.

Neka čitanje bude kreativno

U čitalačke aktivnosti možete ubaciti i malo kreative.

Ako dijete voli crtati ili se igrati kolažem, predložite mu da zajedno napravite svoju knjigu.

Presavijte papire u oblik knjige, zajedno napišite rečenice na svaku stranicu, a dijete neka knjigu ilustrira crtežima po želji.

Kad je knjiga gotova, zajedno je pročitajte na glas.

Neka mališan bira knjige

Neka djeca preferiraju fikciju, druga više vole stripove, a neka uživaju u audioknjigama. Svako vježbanje čitanja i izloženost novim riječima za širenje vokabulara, dobro je za dijete.

Pustite dijete da samo odabere novi naslov koji će čitati jer je najvažnija da vježba i tako razvija čitalačke sposobnosti.

Izvor: Understood.org – 14 ways to encourage your grade-schooler to read
Foto: Shutterstock, Unsplash