Priča za laku noć bit će još bolja uz ovih nekoliko lako primjenjivih savjeta

Kad se govori o rutini čitanja, mnogima je omiljena ona večernja. Trenuci prije spavanja kad priča za laku noć dođe u prvi plan najdraža je mnogim mališanima, ali i roditeljima. To je potvrdilo i nekoliko mama koje su za Čitaj svojoj bebi opisale rutinu čitanja prije spavanja s klincima, a svima je zajedničko da uživaju u trenucima nježnosti, maštanju i nekim novim, divnim svjetovima koje donose priče za laku noć.

U jednom od blogova pisali smo o prednostima čitanja prije spavanja. Takva rutina djeci pomaže da se umire, opuste i shvate da je vrijeme za spavanje, a čitanje priča za laku noć razvija komunikaciju, pozitivno djeluje na socijalni i emocionalni razvoj te kognitive vještine. Čitalačke navike prije spavanje poboljšavaju fokus, opuštaju i podučavaju, a knjige postaju navika i dio djetetovog života, što je put za odgoj čitatelja od malih nogu. Kako bi čitanje prije spavanja i priče za laku noć bile još ugodnije, ljepše i kvalitetnije, u nastavku donosimo nekoliko savjeta

Savjeti uz koje će priča za laku noć biti još draža

Nikad nije prerano za početi čitati

Bebe vole knjige pa im bez problema možete čitati priče za laku noć, bez obzira na to što su premali da bi razumjeli što govorite. Iskustvo ušuškavanja i slušanja roditeljskog glasa bebama pomaže u opuštanju te je sjajno za međusobno povezivanje. Nastavite čitati prije spavanja čak i onda kad djeca počnu sama čitati jer vaša podrška može pomoći u razvijanju ljubavi prema čitanju koja će se kasnije nastaviti i u odrasloj dobi.

Udovoljite djetetovim interesima

Prije odabira priče za laku noć, razmislite kakve knjige vaše dijete voli čitati. Jesu li to knjige o životinjama, sportu ili možda gusarima. Inspiraciju crpite iz njegovih omiljenih motiva, a možete ih i kombinirati! Što ste kreativniji u pričanju i čitanju priča za laku noć, to će djetetu priča biti zanimljivija.

Neka bude kratko

Djeca se ne mogu dugo fokusirati, a do trenutka odlaska na spavanje, velika je vjerojatnost da će već biti iscrpljena. Iz tog razloga, priča za laku noć treba biti kratka, a radnja knjige jednostavna. Ako je u više nastavaka, odaberite samo jedan odlomak, a ostale sačuvajte za druge večeri.

Neka dijete bude zvijezda knjige

Djetetu sigurno uvijek govorite da može biti štogod poželi pa eto prilike za to, makar u pričama za laku noć. Nemojte se ustručavati pričati i neke zamišljene, potpuno nerealistične radnje. Da bi priča bila još uvjerljivija, možete isprobati personalizirane knjige u kojima dijete postaje glavni lik. Pomoću personalizacije, pirče postaju još uzbudljivije, a mališan će s nestrpljenjem iščekivati vidjeti kakve su avanture pred njim.

Pričajte priče zajedno

Ako ste se, umjesto klasične priče za laku noć iz knjige, odlučili ispričati onu iz glave, predložite djetetu da vam se pridruži u osmišljavanju likova i radnje.

Čitanje treba biti redovito

Kod čitanja prije spavanja, vrlo je bitno stvaranje rutine jer će priča za laku noć djetetu sugerirati da je vrijeme za odmor i opuštanje. Rutina im pruža dosljednost i sigurnost, a svakodnevno čitanje važno je za jezični i emocionalni razvoj djeteta.

Prvo spremanje, zatim čitanje

Prije nego krenete s čitanjem, neka dijete bude spremno za spavanje – rituale tuširanja i pranja zubi obavite prije čitanja knjige kako bi dijete bilo spremno utonuti u san kad dođete do kraja priče. Vrijeme koje provedete u pripremama za spavanje možete iskoristiti za razgovor o tome što ćete zajedno čitati, a tako će se mališan veseliti priči za laku noć i znati da se bliži vrijeme spavanja

Nemojte “testirati” dijete, pričajte mu

Izbjegavajte pretvaranje priče za laku noć u vježbe čitanja ili razumijevanja pročitanog, kao i u testiranje djetetovih vještina čitanja. Umjesto toga, možete postaviti otvorena pitanja o pričama koja će im pomoći izgraditi vezu između radnje u knjizi i njihovog svakodnevnog života. Npr., mališana možete pitati kako bi on postupio u određenoj situaciji iz knjige ili, ako se spominje lik poput, recimo, mačke ili psa, pitati ga ima li u svojoj okolini životinju iz knjige.

Izvor: Night Buddies Adventures – From Father to Master Storyteller: Tips for telling the best bedtime stories
Penguin.co.uk -7 top tips to master bedtime reading
Reading Rockets – How to read a bedtime story
Foto: Shutterstock