Kako 20 minuta čitanja dnevno utječe na djecu i njihove čitalačke vještine?

U užurbanoj svakodnevici nije uvijek jednostavno pronaći vrijeme za čitanje. Na putu ovoj divnoj aktivnosti stoje i poslovne i privatne obveze, a na kraju dana, i roditelji i dijete često požele samo sjesti i predahnuti.

20 minuta čitanja dnevno utječe
i na kasniji akademski uspjeh

Međutim, iako čitanje nije uvijek lako ubaciti u dnevni raspored, itekako je poželjno, jer samo 20 minuta čitanja dnevno ima nevjerojatan utjecaj na djecu. Naime, razna su istraživanja pokazala kako samo 20 minuta čitanja svaki dan djecu izlaže nevjerojatnoj količini riječi – prosječno 1,8 milijuna u jednoj školskoj godini! To izlaganje utječe i na kasniji akademski uspjeh pa su studije pokazale kako, djeca koja su izloženija čitanju, postižu bolje rezultate na standardiziranim testovima.

Nedavno nam je to u razgovoru potvrdila i psihologinja Jelena Borić koja kaže kako razna međunarodna istraživanja pokazuju da je čitanje u ranoj dobi povezano s kasnijim boljim akademskim uspjehom.

Tu je i tzv. ‘jaz od milijun riječi’ o kojem smo pisali ovdje, a pokazuje razliku u brojkama između djeteta koje je izloženo, odnosno djeteta koje nije izloženo knjigama.

Još statistika ide u prilog svakodnevnom čitanju – jedno drugo istraživanje, u kojem je sudjelovalo gotovo 10 milijuna učenika, pokazalo je da ona djeca koja čitaju najmanje 15 minuta dnevno, pokazuju ubrzani napredak u čitanju.

Čitanje se kroz brojke može protumačiti i u aspektu zajedničkog vremena. Čita li obitelj svakog dana, po samo 20 minuta, svake godine će dobiti više od 121 sat zajedničkog povezivanja. Divno!

Čitanje svakog dana ima veliki utjecaj i na razvoj dječje kreativnosti. Istraživanja su pokazala da je mašta moćnija nego što smo mislili, a djetetu pomaže da se upozna s različitim konceptima, kulturama i mogućnostima, s jednim sasvim novim svijetom, izvan dosadašnjih životnih iskustava. Učenje o svijetu potiče njihovu znatiželju i omogućuje im bolje razumijevanje drugih ljudi i situacija u kojima se oni ili samo dijete nalazi.

Stručnjaci ističu kako je čitanje ‘hrana’ za mozak – dok čitamo djeci,
‘hranimo’ ih različitim iskustvima.

Tako se vježbaju i mnoga područja mozga, poput korteksa koji radi dok oči prate riječi na stranici i gledaju ilustracije. Integriraju se nove informacije i dodatno se jača i razvija mreža znanja.

Zato se čitanje smatra jednom od najbogatijih i najsloženijih moždanih aktivnosti.

Osim toga, čitanje je važno i za vještine slušanja. Kroz čitanje prepoznaju foneme, uče nove riječi koje će dodati u svoj vokabular i pisanu riječ povezuju sa stvarnim svijetom.

Kao što je čitanje važno za slušanje, tako je važno i razvijanje vještina rane pismenosti. Naime, prije nego dijete može samostalno čitati, ono mora razviti fonemsku svijest i osnovno razumijevanje fonike. Svakodnevnim čitanjem djetetu se pomaže u razvijanju svijesti, a kroz svaku riječ, dijete shvaća da postoji poveznica između slova i glasova.

20 minuta čitanja dnevno važno je za zbližavanje

20 minuta čitanja dnevno poboljšat će djetetovu razinu čitanja. Kao i kod ostalih vještina u životu, što je dijete nečemu više izloženo i što više vremena provodi vježbajući ih, to će postati bolji u izvođenju te vještine. To apsolutno vrijedi i za čitanje jer su i istraživanja potvrdila kako djeca, koja su od rođenja izložena čitanju, pokazuju bolju sposobnost čitanja.

Posljednje, ali ne i manje važno, čitanje poboljšava odnose. U početku članka naveli smo kako 20 minuta čitanja dnevno znači 121 sat zajedničkog zbližavanja na kraju godine. Odvajanjem 20 minuta dnevno osiguravate važno zajedničko vrijeme. Čak i onda kada dijete više nije u fazi čitanja u krilu, 20 minuta samostalnog čitanja pruža vam mirno vrijeme koje možete provesti u istoj aktivnosti, svako čitajući svoju knjigu.

Izvor: Why Read 20 Minutes a Day?,
Kids Konnect – Why Children Should Read 20 Minutes a Day and How This Impacts Your Kids’ Development – At Any Age
Foto: Shutterstock