Udruga Portić već 17 godina provodi hvalevrijedne projekte: Usmjereni su prema dobrobiti djece i njihovih obitelji

Udruga Portić djeluje u Rijeci već 17 godina te svojim djelovanjem nastoji pružiti izvaninstitucionalnu podršku djeci u njihovu rastu i razvoju, a roditelje osnažiti u njihovoj ulozi. Udruga Portić neprestano osluškuje aktualne potrebe djece i roditelja te osmišljava razne projekte i aktivnosti.

Najpoznatiji su po programu ‘Pripovjedač/ica priča za laku noć – tete i barbe pričalice’ koji Udruga Portić u kontinuitetu provodi od 2009. godine, na odjelima, klinikama i zavodima Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka – lokalitet Kantrida. U međuvremenu, program se proširio i na druge gradove u Hrvatskoj te se provodi u suradnje s partnerskim udrugama u bolnicama u Splitu, Puli i Čakovcu.

Od hvalevrijednih projekata Udruge Portić, tu su još i “3, 4 uči sad”, projekt osnaživanja učenika za uspješno učenje, kritičko mišljenje i emocionalni razvoj, namijenjen učenicima od 4. do 8. razreda osnovne škole.

‘Čitko’, projekt Udruge Portić, namijenjen je razvijanju čitalačke kompetencije, a korisnici su djeca od 1. do 4. razreda osnovne škole.

Projektom ‘1 za sve’ pruža se psihosocijalna podrška jednoroditeljskim obiteljima.

Udruga Portić: Besplatni projekti i programi zahvaljujući vrijednim volonterima

Udruga Portić sve projekte i programe provodi besplatno, a najvećim se dijelom realiziraju zahvaljujući volonterima. Uz navedene, tijekom ljetnih školskih praznika organiziraju i kreativne radionice za djecu od 1. do 4. razreda osnovnih škola, ‘Pod riječkim suncobranom’, što je aktivnost koja se naplaćuje.

Ove će godine aktivnost prvi puta biti organizirana i za vrijeme zimskih školskih praznika, od 20. do 24. veljače, pod imenom ‘Pod riječkim kišobranom’.

Anja Kučan Buterin iz Udruge Portić otkrila nam je više o projektu ‘Pričam ti priču’, kao i planovima za ovu godinu. Anja je voditeljica radionica, magistra edukacije hrvatskog jezika i književnosti, diplomirana knjižničarka te edukantica završne godine Gestalt psihoterapije.

Provodite i projekt ‘Pričam ti priču’ – možete li nam ispričati više o njemu?
Projekt „Pričam ti priču“ ciklus je biblioterapijskih pričaonica/radionica nastao u suradnji Udruge za promicanje dobrobiti djece „Portić“ i Gradske knjižnice Rijeka.

S obzirom na važnost pravodobnog stjecanja socio-emocionalnih vještina,
biblioterapijske radionice nude se kao izvrsna tehnika
u radu s djecom na njihovom sveukupnom razvoju.

Od najranije dobi kroz život se susrećemo s raznim izazovima i teškoćama, životnim temama o kojima često nije lako ili moguće razgovarati. Posredstvom stručne osobe upravo nam književni tekstovi otvaraju mogućnost razumijevanja i analiziranja životnih situacija, potiču na razgovor, promišljanje, vrednovanje i izražavanje te nude moguća rješenja na najbezbolniji način – čitanjem, slušanjem i zamišljanjem.

Dječjom biblioterapijom potiče se i istovremeno razvija čitateljska pismenost najmlađih, pozitivno oblikujući djetetov način razmišljanja i utječući na njegovo ponašanje, a često se njome utječe i na rješavanje problema s kojima se djeca suočavaju.

Kome je projekt namijenjen i kakve su reakcije djece i odraslih? Kako birate koje ćete naslove čitati?
Radionice su se provodile od rujna do prosinca 2022. godine, u ciklusu od ukupno 12 susreta, šest susreta u dvije grupe do 10 stalnih sudionika – djece u dobi od 4 do 6 godina. U ciklusu radionica obrađeno je šest različitih tema vezanih uz socio-emocionalni razvoj djeteta.

Obrađivale su se sljedeće teme: tolerancija i prijateljstvo, strah i sigurnost, ljutnja i smirenost, sukob i rješavanje sukoba, odustajanje i upornost, tko sam ja. Po potrebi su se tijekom razgovora s roditeljima korisnika ispitivale njihove potrebe (eventualni problemi i teme s kojima se susreću).

Upoznavanjem specifičnosti razvojne dobi članova skupine izabirale su se adekvatne slikovnice i koristile kreativne tehnike.

Na osnovi dobro odabranog literarnog predloška prilagođenog
dječjem uzrastu, interesima i problemima,
djeca su spontano i bez poteškoća razgovarali i kreativno izražavali,
ne samo doživljaje i osjećaje likova iz teksta, nego i o ono što sama osjećaju.

Roditelji također ističu želju da se navedene radionice nastave provoditi jer ih smatraju jako korisnima za svoju djecu. Ističu da su djeca dobila priliku kreativno se izraziti, a na vrlo pristupačan način razgovaralo se o nekim temama koje su za njih izazovne te su ponuđena i moguća rješenja u suočavanju s nekom od izazovnih situacija.

S obzirom na nedostatak radionica sličnog tipa u našem gradu Rijeci, došli smo do zaključka o potrebi daljnjeg provođenja biblioterapijskih radionica, potencijalno i s korisnicima starije dobi.

Kako ste došli na ideju pokretanja takvog projekta? Možete li najaviti kakve planove za ovu godinu?
Do ideje pokretanja projekta ‘Pričam ti priču’ Udruga Portić došla je kroz razgovor s voditeljicom programa Gradske knjižnice Rijeka. Nakon provedene i popunjene biblioterapijske pričaonice/radionice ‘Miš lavljeg srca’ u Tjednu dobre dječje knjige 2022. godine prepoznali smo potrebu korisnika za provođenjem takvog tipa radionica te nam je upravo to bio glavni poticaj za osmišljavanje projekta. S obzirom na sveukupno zadovoljstvo korisnika u dogovoru je nastavak projekta od ožujka ove godine s više provoditelja radionica.