Kako s djetetom uspostaviti rutinu svakodnevnog čitanja?

Da bi djeca zavoljela knjige i čitanje, važno je da uče iz primjera roditelja i primjera starijih osoba oko sebe, ali isto tako da se uspostavi rutina čitanja u njihovoj svakodnevici.

Ako čitanje postane njihov svakodnevni ‘ritual’, ne samo da će zavoljeti knjige, nego će dobiti i sve benefite koje čitanje donosi – razvijanje kognitivnih vještina, širenje vokabulara, poboljšanje vlastitih jezičnih vještina, poticanje kreativnosti i mašte… Prednosti koje donosi uspostavljanje rutine čitanja su brojne, a nije potrebno mnogo da ono postane dio dnevnog rasporeda.

Kako razviti rutinu čitanja kod djece?

Prije nego krenemo s konkretnim savjetima, želimo naglasiti da eventualni neuspjeh u počecima ne treba obeshrabriti roditelje – uspostavljanje rutine čitanja može biti izazovno, no ne treba posustajati jer, kada čitanje i knjige postanu dio dnevnog rasporeda, čak i u užurbanim danima, pomažete djetetu u razvijanju ljubavi prema čitanju.

Čitanje naglas
Neprestano naglašavamo važnost čitanja naglas – jasnog, tako da se čuje svaka riječ. Takav način čitanja pomoći će djeci u razvijanju govornih i slušalačkih sposobnost, a benefite od čitanja naglas imaju djeca svih uzrasta – širenje vokabulara, rast raspona njihove pažnje, stvaranje prostora za samostalno učenje i istraživanje, stvaranje poveznice između pisane i govorene riječi, jačanje kognitivnih sposobnosti, međusobno povezivanje…

Izbor vremena za čitanje
Prije nego se bacite na čitanje s djecom, važno je izabrati vrijeme u kojem ćete uživati u knjigama. To može biti jutro, vrijeme prije spavanja ili neko vrijeme tijekom dana, ovisno o dnevnom rasporedu i obvezama. Mnogi se najčešće odlučuju za čitanje prije spavanja jer takva rutina djetetu pomažu djetetu da se umiri, opusti i shvati da je vrijeme za odmor.

Stručnjaci tu praksu preporučuju u razdoblju između 18:30 i 20:30 jer dijete kasnije, tvrde, postaju preumorno. Čitanje prije spavanja sjajno je i za poboljšanje interakcije s djecom, a osim toga, ima benefite za emocionalni i kognitivni razvoj, opušta, poboljšava koncentraciju kod djece te pomaže stvoriti navike i rutinu čitanja.

‘Držite’ se navike čitanja
Pritom mislimo na redovitost koja je bitna za stvaranje rutine čitanja. Djeca vole rutinu i raspored, a na uživanje u knjigama možete gledati kao i na ostale dnevne navike i rutine – jelo, pranje zubi, slaganje kreveta, igranje… Kada roditelji i djeca pristupe čitanju na takav način, ono će nesvjesno postajati dio dječjeg rasporeda i kod njih će se stvarati navika čitanja.

Zajedno odaberite naslove koje ćete čitati
Prije nego krenete s čitanjem, važno je odabrati kvalitetne knjige koje će dijete čitati sa zanimanjem i znatiželjom. One trebaju biti prilagođene njegovoj dobi i njegovim vještinama čitanja. U protivnom, prejjednostavne ili preteške knjige mogle bi postići suprotan efekt.

Obratite pozornost i na tematiku pa razmislite voli li fantaziju, avanture ili možda nešto misterozno. Težite naslovima koji će proširiti vokabular i ojačati njihove vještine čitanja jer ćete im pomoći da rastu kao čitatelji, no ne zaboravite na zabavu. Pitajte dijete kakve mu se teme sviđaju, a dobar ‘orijentir’ mogu biti i njegovi omiljeni likovi iz, recimo, crtanih filmova koji su svoje mjesto pronašli i u književnim djelima.

Uključite dijete u čitanje
Da bi djetetu čitanje bilo još interesantnije, važno ga je uključiti u čitanje – pitajte ga što misli i kakvu bi priču željelo čuti idući put. Da biste razvili rutinu čitanja, možete prakticirati i tzv. dijaloško čitanje koje također pomaže u razvoju ljubavi prema čitanju. Prema Katarini Aladrović Slovaček, dijaloško je čitanje oblik čitanja u kojem dijete sudjeluje u čitanju i tumačenog pročitanoga tako što ga se potiče na aktivnost. Uz to, važno je za širenje vokabulara, stvaranje rječničke raznolikosti i poticanje leksičke kompetencije kod djece, a više o njemu možete pročitati ovdje.

Foto: Shutterstock