Zabavne aktivnosti za proljetne praznike koje uključuju i čitanje

Ovih praznika, vremenska prognoza je prava proljetna – malo sunca, malo kiše. Ipak, bez obzira na vrijeme, roditelji traže zabavne (ali i poučne) načine kako s djecom provesti praznike. Ako vam ponestaje ideja, donosi nekoliko ideja za proljetne aktivnosti od djecu, a najbolje od svega je što svaka od njih uključuje i čitanje!

Proljetne aktivnosti za djecu
u kojima će sigurno uživati

Čitanje, ali na otvorenom!

Nekoliko lijepih dana koje nam donosi tjedan pred nama, iskoristite za čitanje na otvorenom – u vrtu, parku ili na terasi, svaka opcija je dobrodošla! Prilikom čitanja omiljene knjige, klinci će uživati u svježem zraku, što je svakako super benefit ovakve proljetne aktivnosti za djecu. Odaberete li čitanje u vrtu ili na terasi, možete stvoriti ugodan kutak za čitanje pomoću jastuka i deka. Sigurni smo da će mališani uživati!

Izrada knjige

Čitanje je zakon, no što mislite o – izradi vlastite knjige? Vjerujemo kako će dijete biti oduševljeno kada mu dođete s ovakvom idejom. Možete zajedno izraditi kakvu priču ili strip, a upravo proljeće i sve što se sada događa u prirodi, može poslužiti kao fantastična inspiracija – i za priče i za ilustracije! Ako još nisu vješti, pomozite im u pisanju, a kasnije je vrijeme za čitanje djetetove knjige.

Razmjena knjiga s prijateljima

Vrijeme kad je većina mališana doma, iskoristite za zabavno događanje: razmjenu knjiga s prijateljima. Bacite se u organizaciju ove proljetne aktivnosti za djecu koja će im dodatno približiti čitanje. Pozovite njihove prijatelje, pripremite grickalice i omiljene naslove. Neka i gosti ponesu svoje najdraže knjige i međusobno ih razmjene. To će ih potaknuti da izmjenjuju dojmove o pročitanome, a svako dijete može reći zašto mu je baš ta knjiga omiljena.

Dječja predstava

Ovog puta ne mislimo na odlazak u kazalište, kojeg uvijek rado preporučujemo, već na to da djeca sama osmisle svoju predstavu. U sklopu ove proljetne aktivnosti za djecu, predložite im da izaberu knjigu koju vole i na temelju nje osmisle predstavu. Neka rekreiraju likove i najdraže scene, a nakon toga okupite obitelj i prijatelje jer je – vrijeme za predstavu!

Istraživanje prirode kroz čitanje

Lijepo vrijeme iskoristite za boravak u prirodi, no to ne znači da se trebate odreći čitanja. Potaknite djecu da otkrivaju biljni i životinjski svijet, a pri povratku doma, možete zajedno doznati više zanimljivosti o flori i fauni koju su djeca ranije vidjela u prirodi.

Posjet dobroj, staroj knjižnici

Niti jedna aktivnost ne promovira toliko čitanje kao što to radi odlazak u knjižnicu. O važnosti knjižnica razgovarali smo s mnogim stručnjacima, što možete pročitate ovdje, a odlazak u nju jedna je od savršenih aktivnosti za proljetne praznike. Super je stvar što mnoge knjižnice organiziraju razne radionice poput čitanja naglas. Ako i nisu organizirane radionice, povedite ih u knjižnicu kako bi izabrali novi naslov za čitanje i vidjeli što sve knjižnice nude.

Slušanje audioknjiga

Nedavno smo ovdje pisali o svim prednostima koje audioknjige donose. Posebno su praktične za vrijeme putovanja ili tijekom igre. Važne su jer pomažu djeci u procesu prepoznavanja riječi jer se priče čitaju tečno i jasno. Šire njihov vokabular te motiviraju na čitanje i ‘nevoljke’ čitatelje kojima pokazuju da i čitanje može biti jako zabavno. Također, audioknjige im mogu pomoći u razvijanju slušalačkih i jezičnih vještina te im pomažu opustiti se uz priču.

Foto: Shutterstock