Zabavlja i umiruje te donosi još mnogo benefita: Pjevanje djeci doprinosi i razvoju čitalačkih vještina

Pjevanje djeci aktivnost je koja se često događa “nesvjesno”, odnosno mnogi roditelji ni ne razmišljaju dok pjevuše najmlađima – kako bi ih umirili, uspavali, zabavili, ušuškali… Razloga je mnogo, a čini se kako osim prethodno navedene praktične svrhe, pjevanje djeci ima i mnogo drugih benefita, pa tako i onih povezanih s razvojem čitalačkih vještina. S pjevanjem djeci može se početi već u najranijoj dobi, a jedna od prvih prednosti koje stručnjaci ističu je povezivanje djeteta i roditelja. Naime, kad pjevate djetetu, ono se povezuje s vama i bojom glasa, što roditeljski glas čini najvažnijim glasom u životu.

Glazbene vještine nisu bitne, važno je povezivanje

Pjevanje je korisno i za stvaranje rutine, a rutina je ono zbog čega se djeca osjećaju sigurno. Pjesma za buđenje, uspavljivanje i ostale rutine u danu pomažu im da znaju što je iduće na “rasporedu”. Pjevanje djeci korisno je i za jezik. On je sam po sebi jako muzikalan, a kad mu pjevate, dijete uči o riječima, jeziku i komunikaciji. Kroz pjevanje roditelja, počinje i djetetovo razumijevanje jezika. Pjesme služe i za predstavljanje novih riječi i širenje vokabulara. Ako, primjerice, držite plišanog psa dok pjevate o psima, beba uči povezati ime igračke s pojmovima koje spominjete u pjesmama. Dio jezika su ritam i rima koji su u pjesmicama ključni, a s vremenom će dijete samostalno početi prepoznavati rimu, koja će ga i zabavljati. Važan dio pjevanja djeci su i slušalačke vještine. Kao i čitanje djeci, pjevanje je aktivnost koja zahtijeva slušanje. To je još jedna prilika za dijete da počne s ranim razumijevanjem jezika. Naravno, treba napomenuti i da bebe ne zanimaju vaše vokalne i glazbene sposobnosti. Bitno je da pjevate baš njima jer se svodi na zajedničko vrijeme i međusobno povezivanje. U njihovim očima (ali i ušima), vi ste prava zvijezda!

Pjevanje djeci korisno je i u kasnijim fazama

Pjevanje je bitno kroz cijelo odrastanje pa se koristi i kad je dijete starije, u edukativne svrhe. Odgajatelji i učitelji uvijek traže nove metode kako naučiti djecu učiti i pisati, a ako se koristi na pravi način, glazba može biti vrlo korisna za razvijanje ranih čitalačkih vještina. Među rane vještine potrebne za čitanje, a koje se mogu unaprijediti pjevanjem, pripadaju fonološka svijest, poznavanje slova, svijest o pisanom obliku, narativne vještine, vokabular i motivacija za pisanjem. Glazba se dobro uklapa u rano obrazovanje jer potiče i intrigira djecu, a pjevanje je praktičan alat koji nastavnici mogu koristiti za povećanje stjecanja vještina potrebnih za čitanje.

Jedna od prvih faza pismenosti jer fonološka svijest i shvaćanje da su riječi sastavljene od različitih zvučnih jedinica. Bit glazbe i pjevanja upravo je fonološka svijest jer kroz pjesmu djeca mogu segmentirati zvukove i uočiti različite dijelove zvuka i glasa. Rana faza pismenosti uključuje i poznavanje slova, a s obzirom na to da se abeceda , osim uz knjige, uči i kroz pjesmice, djeca kroz glazbu mogu osvijestiti strukturu slova. Pripovijedanje uz glazbu pomaže u razumijevanju radnje, razumijevanju karakterizacije likova, vizualizaciji i stvaranju perspektive.

Čitaj i ti!

Prijavi se na newsletter i među prvima saznaj novosti, zanimljivosti i savjete

Izvor: Naeyc.org – 10 ways babies learn when we sing to them
Capstonepub.com – Using music to teach early literacy skills
Foto: Shutterstock