4 jednostavne, a važne i korisne stvari koje možete raditi prilikom čitanja naglas s djecom

Jedna od najljepših zajedničkih obiteljskih aktivnosti je vrijeme provedeno u čitanju.

Osim povezivanja koje takvo vrijeme donosi, tu su i prednosti za razvoj djetetovih vještina čitanja. Stručnjaci posebno ističu važnost čitanja naglas, od kojeg benefite imaju djeca različitih uzrasta – šire vokabular i povećava im se raspon pažnje, a tu je i emocionalna dobrobit.

Ako još niste počeli s takvom praksom, možda se pitati kako čitati naglas s djecom. Nije važno o kakvom se žanru knjige radi, sve je dobrodošlo.

Ono što je bitno je izdvojiti vrijeme za zajedničko čitanje, koji će pomoći započeti razgovore s djetetom o svakodnevici i onome što ga okružuje.

Kako čitati naglas s djecom?

Prilikom čitanja, djeca se najčešće fokusiraju na ilustracije, a kada ne uživaju u slikama, tada promatraju odraslu osobu koja im čita.

Djeca najrjeđe gledaju ispisane retke na stranici, iako kroz njih najviše mogu naučiti o slovima, glasovima i riječima.

Kako biste izvukli maksimum iz zajedničkog čitanja, potaknite ga da i dalje uživa u ilustracijama, ali usmjerite njegovu pažnju i na tiskane riječi. S vremenom, to će pomoći djetetu u razvijanju vještina čitanja, pravopisa i razumijevanja teksta.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako čitati naglas s djecom i pritom izvući najviše benefita od vremena provedenog u čitanju

Značenje printanog teksta
Prilikom čitanja, preporučuje se da roditelji ističu određene riječi unutar knjige i privuku djetetovu pozornost na ispisani tekst. Savjetuje se direktno pokazati što je pojedini lik knjige rekao i dodatno naglasiti njegove riječi i rečenice.

Organizacija knjige
Kad se govori o organizaciji knjige, misli se na način čitanja stranica (slijeva nadesno, od gore prema dolje), ulogu autora te smjer listanja stranica.

Djetetu tako možete reći: Prvo ću pročitati ovu stranicu, a zatim prijeći na iduću ili Ovo je vrh stranice i ovdje započinjem s čitanjem.

Slova
Pokažite djetetu da se tekst sastoji od velikih i malih slova, a kroz čitanje možete zajedno učiti i imenovati svako slovo.

Istaknite kako je prvo slovo u rečenici početno i da je ono uvijek veće od ostatka slova u riječi i rečenici. Možda vam se čini kao ‘banalnost’, ali i takve sitnice pomažu djeci u razvoju čitalačkih vještina i opismenjavanju.

Riječi
Pomozite djetetu u prepoznavanju pojedinih pisanih riječi te u povezivanju s izgovorenom riječi. To možete napraviti da prstom pokažete na svaku napisanu riječ jer će dijete tako stvarati poveznicu između pisanog i izgovorenog teksta.

Važno je naglasiti kako roditelji imaju veliku ulogu u razvoju čitalačkih vještina kod djece. Knjige su sjajan način za podijeliti radost čitanja. Tu je učenje nove riječi, prekrasne ilustracije te širenje znanja o slovima, glasovima i riječima, što će djetetu pomoći u nastojanju da bude što bolji čitatelj.

I znanstvena su istraživanja, piše Reading Rockets, potvrdila kako i najjednostavnije stvari poput radnji koje smo prethodno naveli, mogu ostaviti veliki trag na način na koji djeca percipiraju čitanje. Djeca općenito uživaju kad im se čita pa i na knjige počinju gledati kao na nešto zabavno. To je odlična motivacija za svako čitanje naglas jer ono povećava vjerojatnost da će se zainteresirati za čitanje, što će u njima potaknuti doživotnu ljubav prema čitanju.

Za kraj, još jednom želimo istaknuti kako je čitanje naglas važno iz nekoliko razloga:

  • širenje vokabulara – čuju nove riječi u drugačijem kontekstu
  • stvaranje poveznice između izgovorene i pisane riječi
  • užitak čitanja
  • poboljšanje koncentracije
  • jačanje kognitivnih sposobnosti
  • razumijevanje vlastitih osjećaja
  • međusobno povezivanje

Izvori: Reading Rockets – Simple Yet Powerful Things to Do While Reading Aloud
Foto: Shutterstock