Mia Jozić: ‘Djeca čitanjem obogaćuju svoj rječnik i skupljaju neke nove doživljaje i emocije’

Mia Jozić mama je dva dječaka i jedne djevojčice, a uz sve obveze, uspjela je objaviti svoju prvu, a nada se ne i jedinu slikovnicu. Riječ je o edukativnoj slikovnici “Otrpljajmo more” s temom zaštite okoliša i brige o prirodi. Mia Jozić ispričala nam je kako u odgoju djece potiče ekološku osvještenost pa je i tematika slikovnice otišla u smjeru ljubavi prema prirodi i empatije prema svim živim bićima. Mia Jozić je za Čitaj svojoj bebi podijelila kako izgleda rutina čitanja s dva dječaka i djevojčicom koji odrastaju u velike ljubitelje čitanja i knjiga

Volim biti okružena knjigama i pokušavam tu svoju ljubav prenijeti i na djecu. Još dok su bili u trbuhu, naglas sam čitala knjigu koja bi mi se tog trenutka našla u rukama. Isto smo nastavili kad su se rodili.

Ako bih čitala nešto svoje, najstariji bi mi sin sjeo u krilo i rekao da čitam naglas. Njegov odgovor na moje objašnjenje da to nije priča za djecu bio bi: “Nema veze što ne razumijem, volim slušati tvoj glas kad čitaš!”. On je već s tri godine samostalno čitao dječje knjižice pa smo skupa čitali njegovom malom bratu. Svaki put kad bi spavali kod bake i djeda, djed bi im prije spavanja pričao svoje izmišljene priče i dodatno budio njihovu maštu. Često idemo zajedno u knjižnicu i svatko sebi pronalazi nešto novo za čitanje. Danas su školarci i nemaju problema s čitanjem lektire.

Mia Jozić: Čak i kad knjige nisu primjerene njihovom uzrastu, stvaraju im želju za istraživanjem

U trećoj sam trudnoći počela čitati tetralogiju “Genijalna prijateljica”. Toliko sam se zaljubila u likove da sam svojoj djevojčici dala ime Lila, po jednom od dva glavna lika. Kad sam odlučila iskoristiti cijeli rodiljni dopust i provesti tri godine s djecom, pojavila se ideja o vlastitoj slikovnici. S obzirom na to da u svojoj djeci stalno budim i potičem ekološku osvještenost i empatiju, i priča je otišla u tom smjeru. U naslovu “Otprljajmo more” iskoristili smo riječ koja je mom mlađem sinu bila suprotnost za “zaprljati”, a glavni je lik naša djevojčica Lila. U planu su i neke nove slikovnice i pustolovine u kojima će i njezina braća dobiti svoje uloge.

Mislim da su za dječji razvoj jako bitni čitanje i listanje knjiga. Čak i kad nisu primjerene njihovom uzrastu, mogu u njima probuditi želju za istraživanjem. Time obogaćuju svoj rječnik i skupljaju neke nove doživljaje i emocije. Dječaci su trenutno u svijetu stripova Toma Gatesa, a djevojčica u jednostavnim slikovnicama o životinjama i brojkama, ali i dalje uživamo u smišljanju samo naših pričica i novih riječi.

Foto: Privatni album