Marina & Mamina mala učionica: ‘Znam da je tempo težak, ali možemo odvojiti pola sata – posegnimo tada za knjigom’

U potrazi za novim sugovornicima, naišli smo na profil ‘Mamina mala učionica’, iza kojeg stoji Marina Vučković. Predstavlja se kao mama koja voli crtati pisati, čitati, istraživati i biti kreativna sa svojim klincima.

Po zanimanju je komercijalist, a kako je radila u nekoliko velikih trgovina dječjih igračaka, tako je oduvijek bila povezana s djecom. Susretala se, kaže nam, s raznim ponašanjima, doživljajima, slušala njihove želje, potrebe, očekivanja

Ja sam jedna vrlo, vrlo obična mama koja obožava svoju djecu.
Mama koja voli svašta pročitati i naučiti, kako bi joj roditeljstvo bilo lakše i bolje.
Naravno, to je ponekad lako, a ponekad ne!

Marina i suprug djeci posvećuju svaki slobodan trenutak jer s njima žele uživati u djetinjstvu. Cilj im je podučiti ih raznim životnim vrijednostima, kroz igru, istraživanja, razna druženja… Ponosni su roditelji tri živahna dječaka – dvojica su učenici nižih razreda osnove škole, a najmlađi je vrtićke dobi.

Iskustvo dijeli na Instagram-profilu
Mamina mala učionica

Marina je s nama rado podijelila zajedničku rutinu čitanja s kojom su počeli još u trudnoći:

– Znali smo da djeca najbolje uče od najranije dobi. Tako smo u svoje igre, učenje, istraživanje uključili i slikovnice. Koristili smo ih u bilo koje doba dana, one su nas pratile svuda – na more, planinarenje, pomagale nam u vožnji, kod jela, kupanja… U jednom smo se trenu, kad je jedan od dječaka imao 2 godine, susreli s noćnim strahovima. Period je bio dosta stresan, a uz pomoć vrtičkog psihologa, uveli smo neke promjene, poput večernje rutine. Nakon večere i kupanja, legli bismo u krevet i pričali priče ili čitali knjige prije nego li zaspe. Priče su polako izblijedile, no čitanje je ostale, sve do danas, a prenijelo se i na druga dva dječaka.

Marina kaže kako s ponosom može reći da su im knjige, slikovnice i enciklopedije dobri i dragi prijatelji već deset godina.

Čitamo i volimo svašta pročitati. Smatram da nema loše slikovnice.
Jednostavno su zanimljive ili manje zanimljive.

Dok su bili manji, zanimljivije su im bile šarene slikovnice, a kako su narasli, tako više preferiraju enciklopedije koje su im interesantne na jedan poseban način.

Veliki dečki danas, osim školske lektire, vole čitati stripove, poučni sadržaj, smiješne i zanimljive knjige, a rado proučavaju i listaju enciklopedije. Najmlađi i dalje bira slikovnice, najdraže su mu sa životinjama ili zanimljivim likovima. Pošto je još malen, slikovnice bira vizualno, a ja sam tu da ga usmjerim. Želim da su smiješne, a opet poučne, a ponekad biramo slikovnice koje će se uklopiti u neku našu aktivnost, izlet i slično – priča nam Marina.

Čitanje slikovnica nekad uklope u igru, nekad započnu pa ne dovrše ili Marina ostane sama čitati pa joj se mališani ponovno priduže. Ponekad se ne mogu dogovoriti što bi čitali, a ponekad iste knjige čitaju nekoliko puta za redom.

To su sve neki malei čitalački izazovi. Važno je samo da ih prihvatite.

Dio dana posebno rezerviran za čitanje je onaj prije spavanja. Tada se zajedno ‘zavaljaju’ u krevet i čitaju, u miru i tišini. Proučavaju slike, komentiraju, smiju se… Dječaci na spavanje ne idu bez čitanja.

Mamina mala učionica – hobi, ali
i inspiracija i poticaj za druge

– Naš profil Mamina mala učionica nastao je kao pomoć i poticaj drugima koji vole raditi sa svojim klincima. Profil je moja razbibriga, hobi, sve što je napisano zapravo je neko naše iskustvo i mišljenje. Nadam se da ćemo uskoro napraviti i blog, a možda i realizirati neke druge ideje koje čuče u nama – kaže Marina.

Znam da je današnji tempo težak, znam da nemamo uvijek dovoljno vremena
za sve što bismo htjeli, možda nam nedostaje kreativnosti ili mašte.
Ali, znam da možemo odvojiti pola sata u danu za dijete.
Posegnite tada za nekom knjigom, stisnite se i uživajte u tim trenucima.
Jer kroz knjigu, osim što dijete uči, ono se zabavlja te, najvažnije,
provodimo vrijeme zajedno, povezujemo se i stvaramo uspomene.

Foto: Privatni album