Kako slikovnice bez teksta pomažu u razvoju čitalačkih vještina?

Slikovnice su jedan od prvih koraka prilikom uvođenja djeteta u svijet čitanja, a važnu ulogu igraju i slikovnice bez teksta.

Iako nemaju riječi ili ih imaju vrlo malo, one su sjajne kao alat
za podučavanje i razvijanje vještina čitanja
jer potiču razumijevanja, šire vokabular, razvijaju vještine slušanja
te razumijevanje strukture priče.

Date li djetetu takav tip slikovnica, prepunu bogatih ilustracija, ono će satima proučavati njezine stranice. Osim što ih lista, dijete možete potaknuti da bude ‘koautor’ knjige, što je za djecu sigurno veliko uzbuđenje!

Slikovnice bez teksta pričaju priču isključivo kroz ilustracije, a vrijedan su alat za razvoj pismenosti jer djecu, bez obzira na njihove čitalačke vještine, potiču na kritičko razmišljanje, pripovijedanje, razmišljanje o radnji i predviđanje što će se dalje u priči dogoditi.

Slikovnice bez teksta, iako nemaju riječi, važne su i za razvijanje djetetovog vokabulara,
kao i za razumijevanje strukture priče.

Kako čitati slikovnice bez teksta?

Na prvu, čini se pomalo neobično s djetetom čitati slikovnice bez riječi. No, u takvim je situacijama najbolje u sebi probuditi svoje ‘unutarnje’ dijete, a Scholastic donosi nekoliko savjeta za početak:

  • Počnite s naslovnicom – što na njoj možete vidjeti i što naslovna stranica govori o priči?
  • Pročitajte naslov – daje li naslov bilo kakvu ideju o čemu bi priča mogla biti? Pričajte kakva bi mogla biti radnja knjige, samo na temelju naslovnice i naslova.
  • Listajte stranice s ciljem uživanja u slikama i razgovarajte o svemu što zaokupi vašu pozornost.
  • Počnite ‘čitati’ priču – dodajte ‘zvučne’ efekte i zanimljive glasove koji odgovaraju likovima priče koju pričate. Prilikom čitanja, potaknite dijete da naizmjenično priča svoju varijantu priče.
  • Postavljajte pitanja o slikovnici – pitajte dijete koja mu je najdraža ilustracija, ima li omiljeni dio priče ili najdražeg lika? Možete neki događaj povezati i sa stvarnim životom pa potaknuti dijete da ispriča kada se osjećalo poput nekog od likova ili kada se našlo u sličnoj situaciji.

Kako slikovnice bez teksta
utječu na razvoj čitanja?

Ako još nisu, u nastavku donosimo nekoliko razloga zašto bi slikovnice bez riječi trebale biti dio kućne biblioteke.

Prije svega, treba naglasiti kako je čitanje teško za početnike pa se taj ‘pritisak’ može smanjiti pomoću slikovnica bez riječi, što će pomoći u izgradnji dječjeg samopouzdanja.

Stručnjaci kažu kako se pomoću takvih slikovnica smanjuje ‘tjeskoba’ koja se zna pojaviti kada dijete vidi veliku količinu teksta. Izgradnja samopouzdanja pozitivno utječe na djetetovu ljubav prema čitanju. Slikovnice bez teksta jačaju samostalnost, osobito kod mlađih čitatelja jer, unatoč nedostatku teksta, oni i dalje ‘čitaju’. Djeci su potrebna pozitivna čitalačka iskustva, a knjige bez riječi tu su odličan saveznik – mogu se ‘odmoriti’ od dekodiranja teksta i imaju priliku usredotočiti se na priču.

Nadalje, bez unaprijed napisanog teksta, slikovnice bez riječi ostavljaju sve na volji dječjoj mašti. Međutim, to nikako ne znači da nema priče!

Slikovnice su prepune živopisnih ilustracija koje pomažu djeci shvatiti kontekst i radnju priče. Takvi će im detalji kasnije biti važan čimbenik u dekodiranju.
Kako biste dodatno poboljšali vještine razumijevanja pročitanog,
postavljajte pitanja za vrijeme čitanja.

Uz to, slikovnice bez teksta važne su za storytelling i razvijanje vještina prepričavanja, piše Scholastic. Svaki put kad čitate slikovnicu, možete krenuti u nekom novom smjeru. Time potičete djecu da razmišljaju o novim mogućnostima i reinterpretaciji priče na različite, zabavne načine, što će ih (dodatno) zainteresirati za čitanje.

Čitajući slikovnice bez teksta, djeca će postati aktivni sudionici priče. Djeca se potiču da pričaju, umjesto da čitaju tekst ili slušaju kako odrasli čitaju. Ovakav format knjige omogućuje modeliranje opisivanja radnje, okruženja i likova. Možete sami birati o čemu ćete raspravljati – uzroku i posljedici, rješavanju sukoba, dodati dijalog i razraditi što se u slikovnici događanja.

Potaknite kreativno razmišljanje novim načinima prepričavanja priče
prilikom svakog novog čitanja.

Kroz slikovnice bez teksta, djeca uviđaju i važnost vizualnog dijela priče. Ilustracije prenose emocije i detalje priče, a kroz ovakav tip slikovnica spajaju se riječi s umjetnošću koja priča priču, zbog čega je svako čitanje drugačije.

Izvori: Scholastic.com – Reading Without Words: The Why and How of Wordless Books
Scholastic.com – How Wordless Picture Books Help Kids Read
Children’s Library Lady – 7 Reasons Why Wordless Picture Books are so Powerful
Foto: Shutterstock