U nedjelju se slavi Međunarodni dan dječje knjige ❤️ Kako ga obilježiti s djecom?

Međunarodni dan dječje knjige svake se godine obilježava u 2. travnja, na dan rođenja Hansa Christiana Andersena. Neprestano se naglašava važnost čitanja djeci, no Međunarodni dan dječje knjige bitan je jer podiže svijest o tome koliku moć imaju knjige za dječji razvoj – kognitivni, socijalni i emocionalni.

Knjige djeci pružaju osjećaj ‘bijega’ od svakodnevice i omogućuju im da otkrivaju neke nove svjetove. Knjiga je i sjajan dar pa sljedeći put kada ne znate što kupiti nekom od mališana u svojoj obitelji ili društvu, razmislite upravo o knjizi, možda o onoj koja je za vas imala veliku važnost prilikom odrastanja! Zatim zajedno možete podijeliti i radost čitanja te zajedno uživati u avanturama koje knjige donose.

Međunarodni dan dječje knjige

Međunarodni dan knjige obilježava se od 1967., kada ga je ustanovio Međunarodni odbor za knjige za mlade (IBBY), neprofitna organizacija posvećena promicanju dječje književnosti. U svojem radu, teže djeci diljem svijeta omogućiti pristup kvalitetnim knjigama. Događaj se od kraja šezdesetih obilježava u cijelom svijetu, a svake se godine bira druga država koja će biti pokrovitelj Međunarodnog dana dječje knjige. Predstavnik te zemlje, obično neki poznati dječji pisac, kreira poruku koja se šalje djeci diljem svijeta, potičući ih na čitanje.

Zemlja pokroviteljica Međunarodnog dana dječje knjige 2023. je Grčka,
a moto ovogodišnjeg dana je Ja sam knjiga, pročitaj me!

Poruka i ilustracija djelo su autora Vagelisa Iliopoulosa i ilustratora Photinija Stephanidija, a zajedno su željeli slaviti moć dječje knjige kroz promoviranje jednakosti, različitosti i inkluzije, kao i kroz povezivanje ljudi putem tolerancije i razumijevanja.

Kako obilježiti Međunarodni dan dječje knjige?

Diljem svijeta organiziraju se posebne manifestacije kako bi se proslavila dječja knjiga. One uključuju čitanje, pisanje i razna događanja s dječjim autorima i ilustratorima.

Prednosti obilježavanja Međunarodnog dana dječje knjige
isti su kao i benefiti koje donosi čitanje:

  • razvijanje kognitivnih vještina – čitanje pomaže u uspostavljanju boljih neuronskih veza i ‘vježba’ mozak
  • širenje vokabulara – količina riječi koje dijete razumije i koristi povećava se redovitim čitanjem
  • empatija i mašta – čitanjem se djeci otvaraju novi horizonti, pomaže im da razmišljaju izvan okvira i da se promatraju vanjski svijet na način koji do sasda nisu radili
  • raspoloženje – ne treba zaboraviti i da je čitanje zabavno! Podiže raspoloženje i, kako dijete postaje sve bolji čitatelj, utječe i na njegovo samopouzdanje

Ove godine, Međunarodni dan dječje knjige ‘pada’ na nedjelju, idealno da ga obilježite s djecom. Ako nemate ideje kako, u nastavku donosimo par prijedloga kojima se možete inspirirati.

Neka se dijete odjene u omiljenog lika
Prerušavanje je uvijek zabavno pa će dijete sigurno biti oduševljeno ako mu predložite da se odjene u svojeg omiljenog lika iz knjige. Odlična je stvar što oko kostima možete improvizirati; zajedno ga osmisliti i izraditi. Kada je kostim gotov, vrijeme je za igru i, naravno, zajedničko čitanje!

Razmjenjujte knjige
Međunarodni dan dječje knjige slavi i razmjenu priča – okupite društvo i predložite razmjenu omiljenih priča i knjiga. Uz to, dogovorite se koju ćete knjigu čitati, pripremite slastice i uživajte u čitanju.

Osmislite neku svoju priču
Gaji li vaš mladi čitatelj ili vaša mlada čitateljica da će jednog dana, kada naraste, postati pisac ili ilustrator? Međunarodni dan dječje knjige savršen je da ih potaknete na stvaranje vlastitih priča. Neka puste mašti na volju i zajedno zapisujte radnju i svaki detalj kojeg se dosjete.

Organizirajte filmsku večer na temu najdraže knjige
Neki od najvećih filmova adaptirani su upravo iz knjiga. Nakon dana posvećenog čitanju, smjestite se na kauč i pogledajte film nastao prema knjizi. Odaberite film prema knjizi koju su djeca čitala, a kasnije možete i usporediti neke razlike.

Čitajte, čitajte, čitajte…
Najjednostavniji i najbolji način za obilježiti Međunarodni dan dječje knjige je – čitanje! Iskoristite dan za omiljenu zajedničku aktivnost: odaberite neki novi naslov ili ‘provjerenu’ knjigu, odnosno najdražu priču vašeg djeteta.

Izvor: National today
Twinkl – International Children’s Book Day
Penguin.co.uk – 7 ways to celebrate World Book Day 2023
Foto: IBBY, Shutterstock