Znate li za “Čituljka”, čitateljski klub iz Koprivnice koji okuplja klince na druženjima uz knjige?

Knjižnica i čitaonica Fran Galović iz Koprivnice od 2018. godine održava program “Čituljko”. Dječji čitateljski klub osnovan je sa željom i ciljem da okupi djecu osnovnoškolskog uzrasta, zaljubljenike u čitanje koji će međusobno raspravljati o pročitanim knjigama, družiti se, sklapati nova prijateljstva te inspirirati druge vršnjake da dođu u knjižnice i posude knjige.

Ida Gašpar iz koprivničke knjižnice kaže da je cilj programa kao što je Čituljko knjižnicu prikazati kao multifunkcionalni prostor u kojem se ne nude samo lektirni naslovi, što je česta percepcija osnovnoškolaca, već i druga zanimljiva građa, kao i zabavno-edukativni sadržaji. Program ulazi u petu godinu održavanja, uz nekoliko prekida tijekom pandemijskih godina kad se odvijao u drugačijim uvjetima.

– U programu Čituljko sudjeluje maksimalno 10-ak čitatelja. U rujnu ih je bilo najviše do sada, pridružili su nam se i novi članovi. Posebno nas veseli što su nam se konačno pridružili i dječaci različitih uzrasta – govori nam viša knjižničarka-informatorica iz Knjižnice i čitaonice Fran Galović. Reakcije djece su odlične pa su ona jako zadovoljna. Neki, govore nam iz knjižnice, dolaze već godinama pa u knjižnici pretpostavljaju da je Čituljko ispunio njihova očekivanja.

Čituljko kao odmor od svakodnevnih obveza

– Mislim da im se sviđa sam koncept u kojem ne prevladava jednolični model kad svi čitaju istu knjigu i o njoj raspravljaju. Čituljko je jedinstven jer se metodologija razlikuje iz susreta u susret. Također, uvijek razgovaramo i o svakodnevnim temama, događajima, dajemo im priliku da se izraze kako se osjećaju. Na to ih motiviraju i teme iz pročitanih djela – govori Gašpar.

Sastanci se održavaju jednom mjesečno. Na njima se raspravlja o pročitanome: nekad je predmet rasprave jedna knjiga, nekad više njih. Provode se, govori Gašpar za Čitaj svojoj bebi, likovne i literarne aktivnosti. Osim toga, nekad odu na sladoled, nekad se druže u dvorištu knjižnice, a u sve su to isprepleteni i događaji iz privatnog života. Uz rasprave o naslovima i likovnim uracima, ponekad se, ovisno o raspoloženju, članovi okušaju i u pisanju pjesmica i kratkih priča.

– Čituljko je aktivnost koja djeci dođe kao odmor od svakodnevnih obveza. S ostalom djecom mogu razgovarati o sličnim interesima i problemima, a prije svega imaju s kim podijeliti ljubav prema čitanju, pisanju i crtanju – rekla je Ida Gašpar iz koprivničke knjižnice Fran Galović.