Bliži se jubilarni Monte Librić, najveći sajam knjiga za djecu: U glavnim ulogama ove su godine – životinje!

Monte Librić, poznati pulski Festival dječje knjige, ove će godine svoje jubilarno, 15. izdanje održati uživo. Nakon dvije godine alternativnih rješenja i hibridnih online varijanti, Monte Librić ponovno će ugostiti brojne pisce i spisateljice, promovirati najnoviju produkciju hrvatske dječje književnosti, organizirati literarne radionice, kazališne predstave, projekcije filmova i najveći sajam knjiga za djecu. Monte Librić ove godine traje od 6. do 12. lipnja, u pulskom gradskom parku nadomak Dvojnih vrata, kojeg Puljani zovu Kukuriku park.

Životinje u glavnim ulogama

Temom Librić Zoo Park glavnu pažnju usmjerit će na alegoriju priče u kojoj glavnu ulogu imaju životinje, omiljeni likovi dječjih knjiga. Petnaest festivalskih godina Monte Librića proslavit će se tako uz najveću dječju književnu temu, i to na otvorenom s festivalskom pozornicom smještenom u hladu atlaskog cedra, dok će se knjige nalaziti na već prepoznatljivim Faustusima, knjiškim štandovima posvećenim Vrančićevim padobranima.

Okosnica programa Monte Librić festivala bit će poznati Piknik s autorom, u kojem će se predstaviti naslovi autora i autorica koji su svoju inspiraciju uglavnom potražili u životinjskom svijetu, a životinje izašle iz knjiga i mašte doći će u stvarnost. Na Monte Libriću svoje će knjige promovirati redom poznati i nagrađivani književni stvaraoci, a s druge stane, edukatori i stručnjaci progovarat će o važnosti zaštite života, njihovim navikama i posebnostima.

Librić Zoo mijenjat će se iz dana u dan, a bioraznolikošću našeg Jadrana otvorit će ga Fakultet prirodnih znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli životinjama iz naše neposredne morske blizine kao što je morska mačka bljedica. Zagrebački Zoološki vrt pobrinuo se za egzotičnu stranu priče i iz Maksimira dovodi zmije i kornjače, među kojima se svakako ističe kraljevski piton. Agencija za ruralni razvoj Istre skrenut će pažnju na istarsku kozu kao zaštićenu vrstu u Hrvatskoj čiji je opstanak ozbiljno ugrožen. Sa sovom, jastrebom i orlom gostovat će jedan od najpoznatijih sokolara na svijetu, istarski šaptač pticama, Hari Herak. Snagu i ljepotu konja, životinje koja u umjetnosti zauzima gotovo centralno mjesto, predstavit će Ranč Barba Tone.

Na festivalu Monte Librić gostovat će književna imena kao što su Olja Savičević Ivančević, Lucija Mrzljak, Mila Elegović, Koraljka Milun, Branka Hollingshwortg Nara, Svjetlan Junaković, Milana Vuković Runjić… Istaknuta je i dvojezična komponentna Monte Librića, i to kroz program Più che una storia koji nastaje u partnersko-kreativnoj suradnji sa Zajednicom Talijana Pula.

Pregršt umjetničkih radionica i scenskih programa

Između književnih promocija i druženja sa životinjama, jubilarni Monte Librić obilovat će i umjetničkim radionicama te scenskim programima. Od svakodnevne likovne radionice Monte Zoo, ilustratora i grafičara, Dominika Vukovića čija ilustracija nosi ovogodišnji vizualni festivalski identitet do svakodnevnog Librić teatrina, raznih večernjih programa kazališnog i glazbenog karaktera.  
 
Na sajmu dječje knjige Monte Librić ovoga puta sudjelovat će najviše nakladnika do sada. Gotovo 70 izdavača izložit će više od 4.000 naslova na dvije festivalske lokacije: u Librić parku i u Klubu-knjižari Giardini 2.