Idućih dana čita se na Ribnjaku gdje kreće festival književnosti za djecu i mlade “Knjige u krošnjama”

Ako nemate ideje što raditi idućih dana s klincima, imamo odličan prijedlog s kojim će čitanje biti u prvom planu. Zagrebački park Ribnjak od 26. do 29. svibnja postaje domaćin prvog festivala književnosti za djecu i mlade pod imenom “Knjige u krošnjama”. Organiziraju ga Centar mladih Ribnjak i izdavačka kuća Ibis grafika. Tako park Ribnjak od četvrtka do nedjelje postaje omiljena adresa za male i velike čitače.

Ovogodišnje izdanje festivala “Knjige u krošnjama” predstavili su organizatori festivala Pavlica Bajsić, ravnateljica Centra mladih Ribnjak i Saša Krnic ispred izdavača Ibis grafika i te Ljubica Letinić, ispred Book&Zvook, jednog od partnera, sudionika festivala.

Knjige u krošnjama donose bogat, četverodnevni program koji uključuje književne i likovne radionice, upoznavanje audio knjiga, predstave, izložbu, koncerte i druge sadržaje. Program je primjeren svim uzrastima.

Bogat program kroz cijeli dan

Kroz program “Jutro s autorima na Ribnjaku”, djeca će imati priliku upoznati domaće autore i ilustratore, kao i goste iz Slovenije i Belgije. Za “Knjige u krošnjama” pripremili su predstavljanje slikovnica i knjiga, kao i radionice, slušaonice i interaktivne predstve.

Svako poslijepodne, zabavu za najmlađe osigurat će “Zalogaj palačinke, zalogaj slikovnice” s Jelenom Pervan. Riječ je o popularnom programu koji nakon niza događanja na zagrebačkim Ravnicama dolazi na Ribnjak. Kako mu i samo ime govori, glavne sastavnice programa su djeci omiljene slikovnice i palačinke!

Popodnevni i večernji termini festivala “Knjige u krošnjama” rezervirani su za predstave, književno-likovne radionice za srednjoškolce i koncert-predstave za djecu.

Cilj festivala: Popularizacija čitanja

– Drago mi je da smo u organizaciju ovog prvog izdanja festivala “Knjige u krošnjama” uključili i naše susjedstvo prema kojem se želimo što više otvoriti i s kojim se trudimo održavati dobrosusjedske i solidarne odnose – izjavila je Pavlica Bajsić i dodala:

– Cijeli naš kvart, a i cijeli grad, pozivamo na razmjenu dječjih knjiga, odnosno buvljak koji organiziramo na dekicama i klupama ispred Centra mladih Ribnjak u nedjelju u podne. Tada će svirati i naš dragi bend Rock Akademije koji probe inače održava u našim prostorima. Bit će to prilika da se djeca riješe pročitanih knjiga i nabave nove koji bi rado pročitali ili nekome poklonili. A i da bez po’ muke dospiju u prvi red rock koncerta. Za klasičare i klasičarke u duši, dan ranije nastupit će ansambl Hurtok koji se sastoji od hrvatskih i ukrajinskih mladih glazbenika. Ansambl je tek krenuo s probama i traži djecu i mlade glazbenike kako bi najesen postao pravi orkestar. Susjedi, javite se!

Događanja festivala “Knjige u krošnjama” odvijat će se u parku i u prostorijama Centra mladih Ribnjak, a u slučaju kiše, program se seli u unutrašnji prostor Centra. U sklopu festivala “Knjige u krošnjama”, organizirana je i prigodna prodaja knjiga, a u nedjeljnom programu djeca će na “Dječjem buvljaku” moći razmjenjivati knjige ili ih ubrati sa stabala za vrijeme programa “Uberi knjigu”

Saša Krnic dotaknula se popularizacije čitanja, što je cilj raznolikog i zanimljivog programa:

– U jutarnjem će programu festivala “Knjige u krošnjama” gostovati pisci i ilustratori, autori slikovnica i knjiga za mlade koje je u posljednje vrijeme objavila Ibis grafika. Tu su i domaći i strani autori, dobitnici mnogih nagrada u svojim zemljama koji kod nas još nisu dovoljno poznati

Krnic kaže kako će svi sudionici približiti svoje knjige djeci kroz zanimljive interaktivne radionice.

– Nije manje važno što će djeca ova četiri dana imati priliku upoznati uživo autore koji tako neće više biti samo imena na naslovnicama knjige koje čitaju – kaže Krnic i dodaje da će u programu “Zalogaj palačinke, zalogaj slikovnice” Jelena Pervan svaki dan čitati i prepričavati slikovnice nekog slovenskog autora. Nakon slušanja priče, slijedi radionica vezana za sadržaj knjige te palačinke za sve sudionike.

Svi programi festivala “Knjige u krošnjama” otvoreni su za javnost i ulaz je slobodan na sve, osim na koncertnu predstavu Teatra Poco Loco, za koju je potrebno kupiti karte. Što vas sve čeka na ovom bogatom festivalu, možete detaljno saznati na poveznici.