Ena je pokrenula KidsBookLab: ‘Bez obzira na to na kojem jeziku knjiga bila, jezik nije prepreka već bogatstvo’

Za djecu, ali i roditelje koji žele biti u dječjem svijetu, Ena Čakal-Durmo pokrenula je KidsBookLab. Ideja za projekt nastala je prije nekoliko godina, no nije bilo prilike da ga predstavi, sve do siječnja 2021.

Tada je, kaže nam, bila doma s četveromjesečnom bebom i počela joj je kupovati knjižice, što ju je motiviralo da krene s postovima i preporukama za dječje knjige. I tako je nastao KidsBookLab.

KidsBookLab – inicijativa namijenjena djeci, roditeljima, učiteljima odgajateljima…

KidsBookLab namijenjen je prije svega djeci, ali i svima koji rade s djecom – učiteljima, odgajateljima, kao i roditeljima koji žele ostati u dječjem svijetu te, naravno, pomoći djeci razviti ljubav prema knjigama.

– Stranica KidsBookLab počela je kao stranica s preporukama dječjih knjiga, ponekad i stručne literature za roditelje, ali se kasnije ideja proširila i na održavanje radionica za djecu, uz slogan ‘Čitajmo na drugačiji način – jezik nije prepreka’. Na radionicama djeca “čitaju”, odnosno prepričavaju pomoću slika i asocijacija – govori nam Ena.

Radionice ‘Little Detectives’, koje Ena provodi u sklopu KidsBookLaba, bile su uvod u takav način čitanja:

– To su ustvari interaktivne knjige (naše su bile na norveškom pa sam ih prevodila na engleski), gdje djeca sudjeluju u rješavanju misterija. Pomoću pitanja traže tragove na stranicama i zajedno dolazimo do rješenja misterija. Radionice su vrlo zabavne i edukativne. Počele su u rujnu 2022. i jedan ciklus je završen. Na kraju ciklusa, obično u lipnju i srpnju, djeca su pisala svoje detektivske priče koje smo objedinili u zajedničku knjigu i ‘promovirali’ pred roditeljima i prijateljima.

KidsBookLab pokazuje da je
ljubav prema knjigama itekako prisutna

Usprkos tehnologiji i digitalnom svijetu u kojem živimo, ljubav prema knjigama je, kaže Ena, i dalje prisutna. Međutim, sve ovisi o tome koliko se kod kuće njeguje ljubav prema knjizi i koliko se vremena posvećuje čitanju.

Mislim da je najbolje što ranije početi njegovati i upoznavati
bebu/dijete sa svijetom knjiga.

Budući da mnogo radi s djecom, Enu smo pitali i kakva tematika zanima djecu. Prema njezinoj slobodnoj procjeni, predškolce najviše zanimaju enciklopedije i interaktivne knjige. Primijetila je i da školarci vole serijale knjiga, poput onih o Harryju Potteru.

Bez obzira na to što KidsBookLab nije mnogo promovirala, Enin projekt ipak je našao svoju publiku. Od ove godine kreće i intenzivnije predstavljati stranicu i radionice pa se nada da će više djece, kao i roditelja, prepoznati namjenu stranice i iskoristiti ono što projektom nudi.

– Također, cilj mi je promovirati radionice i, nadam se, uspostaviti suradnju s edukativnim centrima, bibliotekama, knjižarama i sl., kako bih promovirala čitanje pomoću slika. Smatram da, bez obzira na to na kojem jeziku knjiga bila, jezik nije prepreka već bogatstvo – zaključila je.

Fotografije: Privatni album