Naša rutina čitanja: Mama Silvija

Čitanje djetetu, bez obzira koliko maleno bilo, odličan je način za razvijanje međusobne bliskosti. Nema ljepšeg osjećaja nego sklupčati se zajedno sa svojim mališanom uz slikovnicu koju voli. U tom zajedničkom trenutku čitanja tvoja je beba u centru pozornosti, osjeća se sigurno i sretno što je vrlo važno za njen socijalni i emocionalni razvoj.

No, čitanje bebi nije samo odlično za zbližavanje. Naime, što više riječi tvoja beba čuje u prvim mjesecima života to će njene jezične vještine biti bolje. Djetetu će u starijoj dobi to pomoći u razvoju jezika i razumijevanja istog.

Većina je roditelja već uvidjela važnost čitanja djeci od najranije dobi i čitanje je dio njihove svakodnevne rutine.

Kako bismo saznali kako, što i koliko čitaju mame i njihove bebe, mamu Silviju Žalac, majku dvoje djece i poduzetnicu, zamolili smo da s nama podjeli kako se čitanje uklapa u njenu svakodnevicu.

Mama Silvija na svom Instagram profilu rado dijeli lijepe trenutke iz svog života, a među njenim objavama uočili smo i knjige. Naravno, odmah smo poželjeli saznati koliko sama čita, ali i kako u raspored pretrpan majčinskim i poslovnim obvezama uspijeva uklopiti čitanje svojim mališanima.

Voliš li oduvijek čitati ili si uz bebu počela otkrivati svijet knjiga?

Ne mogu reći oduvijek s obzirom da mi čitanje lektire u školi nikada nije bilo najdraže na svijetu, ali kada sam krenula upoznavati sebe i raditi na sebi, tu su se našle i knjige, pa sam tada upoznala i ljubav prema čitanju. Nadam se da ću u puno ranijoj dobi uspjeti tu ljubav dočarati i svojoj djeci.

Kakve knjige tvoja beba najviše voli?

Starije dijete, djevojčica Korina od 3 i pol godine, najviše voli u knjigama vidjeti likove s kojima se može poistovjetiti. Općenito joj je to trenutno i omiljeni način igranja, da glumi ljude koji su u njenom životu.

Imate li neku najdražu knjigu ili slikovnicu koju moraš uvijek iznova čitati?

Jednom prilikom je dobila slikovnicu “Kako će Korina spasiti abecedu” i ta joj je nekako odmah prirasla srcu jer je vidjela svoju sliku unutra. Odmah je primijetila da je ona glavna u priči i to joj se jako svidjelo.

Kada najčešće čitate?

Najčešće čitamo pred spavanje i za to moramo izdvojiti barem pola sata.

Imate li neki lik iz knjige koji oboje obožavate?

U našim knjigama je (bez obzira što tamo piše) uvijek upravo naša djevojčica u glavnoj ulozi jer joj je jedino tako zanimljivo slušati priču. Tako da je ona naš omiljeni lik u svakoj knjizi.

Koju knjigu si ti najviše voljela kao dijete?

Kao dijete zaista nisam preferirala knjige previše, ali su mi nekako Pepeljuga i Snjeguljica ostale u sjećanju kao omiljene bajke.

Koliko je sada stara tvoja beba i s koliko si joj mjeseci počela čitati?

Korini smo pokušavali čitati otkako se rodila, ali u početku nije bila zainteresirana. Ipak, nismo odustajali i svako malo bismo probali ponovno. Tek unatrag godinu dana je počela pokazivati interes i od tada redovito čitamo. Vito je pak beba od 2 mjeseca. Njemu također čitamo od rođenja i on je impresioniran kada mu se bilo što čita.

Kako tvoja beba reagira na čitanje?

Korina je jako sretna kad joj se čita i pokušava i ona dodavati dijelove u priču. Beba Vito se uvijek potpuno umiri pri čitanju i sluša dok ne zaspi.

Zašto misliš da je važno čitati djeci od najmanje dobi?

Svaka priča ima neku pouku i smatram da nas one uče mnogim stvarima koje možda kao djeca ne razumijemo u potpunosti, ali kasnije utječu na naše stavove i razmišljanja. Osim toga, kod malo starije djece poput moje djevojčice, primijetila sam da je čitanje odlično i za vježbanje pravilnog izgovaranja i proširivanje vokabulara, a naročito za poticanje kreativnosti i maštovitosti.

Otkad si krenula s čitanjem jesi li kod svoje bebe primijetila neke promjene?

Kod Korine sam primijetila koliko joj se mašta razvija i koliko je proširila vokabular zahvaljujući pričama koje zajedno čitamo. Kod Vite ću, vjerujem, s vremenom primijetiti slične pozitivne utjecaje čitanja.

Misliš li da su roditelji dovoljno educirani o tome koliko je čitanje važno za dječji razvoj?

Nažalost, mislim da nisu. U razgovoru s mnogim roditeljima sam primijetila da ako su nekada i probali s čitanjem, ukoliko dijete iz prve ne bi pokazalo interes, odustali bi odmah sa zaključkom “moje dijete to ne voli”. Ja gledam na stvari po svom osobnom iskustvu. Naime, ne sjećam se da mi se puno čitalo u djetinjstvu i upravo zbog toga mislim da mi je čitanje recimo lektire u školi bilo dosta teško i nije me zanimalo. Nisam imala naviku čitati, slušati priču, niti se uživjeti u istu. U skladu s time, u toj dobi nikada nisam uzela neku knjigu u ruke i krenula ju sama čitati, već sam čitala samo ono što sam morala.

Želiš svojoj bebi početi čitati, ali još uvijek nisi sigurna s kojom knjigom krenuti?

Kako bi prvi susret s knjigom bio još posebniji, neka bebina prva knjiga bude ona pisana baš za nju! Možda neće odmah razumjeti riječi, ali će vrlo brzo na stranicama knjige prepoznati sebe, mamu i tatu.

Besplatno prelistaj personaliziranu priču „Kako sam došao na svijet“ i uvjeri se sama zašto mame ne uspijevaju zadržati suze dok ju čitaju.