Maja je preuredila kombi i stvorila putujuću knjižaru Bookmobil: ‘Djeca su mi najdraži posjetitelji. Razmjenjuju knjige, postavljaju pitanja…’

Maja Klarić pjesnikinja je i književna prevoditeljica koja je dosad objavila šest knjiga. Dolazi iz Šibenika, a ljubav prema knjigama i čitanju širi na još jedan poseban način – putujućom knjižarom Bookmobil koja je u funkciji od 2020. i iza sebe ima samo pozitivne reakcije. Sve je krenulo još 2019., kad se Maja vratila s umjetničke rezidencije Sacatar u Brazilu.

Bila je, govori nam, puna inspiracije i željna novih projekata, a prisjetila se i svog davnog sna da putuje kombijem, da ima svoju pokretnu kuću. Istovremeno, govori nam Maja, oduvijek je istraživala i prakticirala neobične načine da književnost približi čitateljima. Željela ju je odvesti u mjesta gdje možda nije lako dostupna, poeziju učiniti zanimljivom onima koji je inače nerado čitaju… Krenula se stvarati ideja za Boomobil.

Bookmobil putuje diljem Hrvatske

– Nakon nekoliko mjeseci potrage, u Rijeci sam pronašla ono što mi je odgovaralo – rabljeni VW Caravelle. No,trebalo ga je iz temelja preurediti da bi postao prostor o kojem sam godinama sanjala – kućica u kojoj mogu živjeti, ali i književna kulisa pred kojom ću organizirati događanja. Radovi na kombiju trajali su nekoliko mjeseci. Kako nisam imala apsolutno nikakvog iskustva u renoviranju ičega, zadala sam si zadatak da svakog dana napravim na njemu barem nešto, barem neku sitnicu, samo da se priča zakotrlja. Gledala sam po internetu što su radili drugi i malo po malo to pokušavala i ja. Izvadila sam sve iz tog starog kombija, stavila nove bočne plohe, novi strop, police… Bookmobil se polako rađao. Dosta toga sam napravila sama, ali ne sve. Moj partner Goran je odradio sve što se trebalo odraditi pilom, a dao mi je i puno dobrih ideja po pitanju sadržaja koje ću nuditi u Bookmobilu. Također, puno su mi pomogli Mario i Miranda Juras iz Bilica pored Šibenika, poznati i kao Lulas Art. Oni se bave izradom ukrasnih i praktičnih predmeta od betona i drveta. Ostavila sam im kombi na neko vrijeme i dala im odriješene ruke, a oni su mi napravili, između ostalog, klupicu koja se rastvara u krevet… – prisjeća se Maja nastanka Bookmobila.

Otada su prošle dvije godine, ispunjene mnogim događanjima diljem Hrvatske. Gostovanja Bookmobila uglavnom se, kaže, sastoje od dva elementa: besplatne razmjene knjiga i nekog književnog događanja poput čitanja poezije, književne radionice, predstavljanja knjiga… Maja program prilagođava mjestu u koje dolazi i uzrastu posjetitelja. Tako često angažira lokalne autore da nastupaju s njom te Bookmobilom rado odlazi u vrtiće i škole pa za djecu organizira čitanja i razmjenu knjiga prilagođenu najmlađima.

Djeca uživaju u svemu što Bookmobil nudi

– Bookmobil je osim toga i svojevrsna pokretna knjižara, u njemu se u svakom trenutku mogu kupiti knjige koje smo Goran i ja napisali, naših ukupno osam knjiga, što mi pomaže u njegovom financiranju. Dosad su brojne institucije podržale moj projekt – Savez udruga Klubtura, Ministarstvo kulture i medija, lokalne i regionalne institucije… Zahvaljujući njihovoj financijskoj podršci, program Bookmobila uvijek je besplatan za krajnje korisnike, što mi je u startu i bila namjera – ne opterećivati škole, vrtiće, manje općine i sl. dodatnim troškom i omogućiti im kvalitetan i besplatan književni sadržaj – govori Maja čiji je plan s Bookmobilom u idućim mjesecima, kao i u cijeloj godini koja dolazi, posjećivati škole i vrtiće. Uz to, najavljuje i druga događanja, posebno u toplijim mjesecima kada program Bookmobila obično veže uz druge manifestacije koje se održavaju po različitim mjestima.

– Trenutačno se prijavljujem na lokalne i nacionalne natječaje te se nadam ću preko toga osigurati sredstva koja su mi potrebna da bih školama i vrtićima besplatno organizirala programe. Ovim putem pozivam odgojitelje i nastavnike da mi se jave pa da pokušamo organizirati posjet Bookmobila i kod njih, djeca su mi uvijek najdraži posjetitelji u Bookmobilu. Osim što uvijek donesu knjige za razmjenu, vole se i popeti unutra pa u kombiju sjediti, listati knjige, postavljati mi pitanja o svemu i svačemu – poziva Maja i kaže da, kako i sama sad ima dijete, sina Olivera, vrlo rado i njega izlaže takvim susretima.

– Svjesna sam da je ono čime ću ga okružiti, ako to radim s ljubavlju i sa smislom, ono što će i on zavoljeti i znati cijeniti. A ima li ljepšeg odrastanja od onoga kad si okružen knjigama, putovanjima i drugom, zaigranom djecom – poručila je Maja.