4 znaka koja pokazuju da je dijete spremno učiti čitati

Hoće li biti dobar čitatelj? Razumije li da riječi na papiru imaju značenje? Ako vam ove misli zvuče poznato, niste jedini roditelj koji se pita takve stvari. Prije nego što dijete počne čitati knjige, vrlo je važno da savlada nekoliko vještina koje će im pomoći razumjeti da sve riječi na stranici zapravo imaju nekakvog smisla.

Pomoći djeci u učenju čitanja jedan je od najvećih užitaka za mnoge roditelje. Malo je čarobnijih stvari od gledanja djeteta kako konačno slaže svoje prve rečenice, tečno i potpuno samostalno. Ne postoji točno utvrđena dob u kojoj dijete mora naučiti čitati, no kao roditelj možete prepoznati neke znakove koji ukazuju na to da je dijete spremno učiti čitati.

Motivacija je najvažnija

Sve započinje s motivacijom – dob varira od djeteta do djeteta, no najvažnija stvar kod svakog mališana je volja i zanimanje za čitanje. Motivacija je osnovna komponenta potrebna za učenje čitanja. Dijete treba biti entuzijastično i zainteresirano za čitanje prije nego u učenje uloži bilo kakav trud.

Prvi znakovi koji pokazuju da je dijete zainteresirano za čitanje su pretvaranje da čita i pretvaranje da piše.

  • Pretvaranje da čita pokazuje da dijete razumije da čitanje knjiga i magazina donosi užitak i da je riječ o aktivnosti ili razonodi koju i samo želi isprobati.
  • Pretvaranje da piše najčešće se događa tijekom igre, kad dijete koristi bojice i pastele i ‘piše slova’, čime pokazuje razumijevanje o funkcionalnosti pisanih slova.

Još jedan znak koji pokazuje da je dijete spremno učiti čitati je i njegova uključenost u zajedničko čitanje. To znači da dijete uživa dok mu se čita i često traži da prakticirate čitanje naglas koje donosi brojne benefite, o čemu smo pisali ovdje.

Također, stručnjaci ističu da je važno da djeca pokazuju vještine razumijevanja kad je u pitanju slušanje. Pratite njihovu sposobnost prepričavanja obiteljskih priča vlastitim riječima ili ih pitajte nekoliko jednostavnih pitanja vezanih za priču. Dijete koje je spremno učiti čitati također zna pravilno držati knjigu, okretati stranice slijeva nadesno i razumije kako se rečenice čitaju, također slijeva nadesno.

Znakovi koji ukazuju da je dijete spremno učiti čitati

Prvi je znak prepoznavanje različitih tipova slova
Pokažite djetetu da ljudi čitaju slova, a ne slike i ilustracije. To ćete napraviti tako što ćete mu privući pozornost na mjesta gdje se može pronaći tekst. Kutija pahuljica koje jede za doručak, vožnja i putokazi uz cestu… Objasnite mu kako s kutije čitate o kojem se okusu radi, a znakovi na cesti pomažu da se lakše dođe do odredišta. Ubrzo, vaše će dijete razumjeti da su riječi koje vidi oko sebe povezane s riječima koje čuje ili govori. Smatra se kako je dijete “ispunilo” prvi korak onda kad prepoznaje da oko njega postoje razne riječi, kao i onda kad drži knjigu u rukama, lista stranice i pretvara se da čita. Također, kod ovog koraka, dijete postavlja pitanja i pokazuje da razumije što mu čitate.

Drugi znak je svladavanje abecede
Jednom kad dijete nauči prepoznavati i imenovati sva slova, fokus može staviti na iduće zadatke koji će mu pomoći u učenju čitanja. Objasnite mu koji se zvuk povezuje s pojedinim slovom. Možete pjevati pjesmice o abecedi, a smatra se da je spremno za idući korak onda kad može prepoznati oblik pojedinog slova i zna kako svako slovo zvuči. U učenju abecede mogu pomoći razne zanimljive knjige, kao što je ‘Kako ću spasiti abecedu?’.

Treći znak odnosi se na fonološku svjesnost
Jednostavno objašnjeno, to znači da dijete može prepoznati riječi kao dijelove rečenice, kao i da se pojedine riječi rimuju, da su riječi sastavljene od slogova i da se spajaju, odnosno razdvajaju na foneme. Sve se to ubraja u vrlo važne predčitalačke vještine. U razvijanju fonološke svjesnosti mogu pomoći i razne igre.

Četvrti znak odnosi se na fonemsku svjesnost
To je sposobnost raščlanjivanja riječi/sloga na najmanje jedinice, foneme. Ova vještina pomaže djeci napraviti poveznicu između pisanih slova i riječi, odnosno zvukova koje govorimo na glas. Smatra se da je dijete prevladalo ovaj korak ako može imenovati nekoliko riječi koje počinju istim fonemom, kao i ako može zamijeniti prvi fonem drugim fonemom i tako stvoriti novu riječ – npr. krava/trava. Ukratko, fonemska je svjesnost važna kako bi dijete naučilo svaku riječ raščlaniti na elementarne jedinice te pravilno koristiti glasove i slogove.

Izvor: ReadingEggs: How Early Can You Teach Your Child to Read?
Scholastic.com: 4 Telltale Signs Your Preschooler Is Ready to Read
Foto: Shutterstock