9 zimskih aktivnosti idealnih za praznike, a uključuju – čitanje

Zimski praznici idealno su vrijeme za čitanje s djecom. Vrijeme nas često ne posluži i zimske radosti nas ‘zaobiđu’ pa je najbolje smisliti ideje za zimske aktivnosti u kojima možete uživati na zatvorenome.

Jedna od njih je upravo – zajedničko čitanje. Ono, naravno, donosi mnogo benefita, a kako da bude još zabavnije, provjerite ovdje. Osim što je dobro i za međusobno zbližavanje i za djetetov razvoj, u ovoj zimskoj aktivnosti ćete se i – zabaviti!

Ne mora uvijek biti riječ o klasičnom čitanju, nego se knjige i pisanje mogu uključiti u dnevne zimske aktivnosti i na mnoge druge, zabavne načine.

Isprobajte neke od ideja koje donosimo, a s kojima će čitanje biti
visoko na vrhu omiljenih zimskih aktivnosti!

Čitajte zajedno
Kad se spominju zimske aktivnosti, čitanje možda nije ona koja prva pada na pamet, no trebala bi biti visoko na listi. Izdvojite vrijeme za zajedničko čitanje i razgovor o pročitanome. Ako imate više vremena, izaberite dulje knjige za djecu ili im čitajte romane prilagođene njihovoj dobi. Djeca će uživati i u vremenu koje provodite zajedno, kao i u otkrivanju novih priča.

Pričajte priče
Omiljeni napitak, topla dekica i najdraže društvo savršen su scenarij za pričanje najboljih priča, teško da se možemo sjetiti bolje zimske aktivnosti, osim možda uživanja na snijegu. No, dok nema snježnog pokrivača, uživamo u beskrajnom pričanju priča.

Podijelite sa svojim mališanima priče iz svog djetinjstva, a možete zamoliti i ostale članove obitelji da ispričaju neke svoje najdraže priče. Storytelling pomaže djeci da postanu bolji čitatelji, a obiteljske priče su važan dio obiteljskog nasljeđa.

Posjetite knjižnicu
U nadolazećim praznicima, neka među zimske aktivnosti uvrstite i posjet knjižnici. Potaknite mališana da provjeri kakvi se naslovi kriju na policama s dječjim knjigama i tako ga zainteresirajte za nove priče i nove avanture u knjigama.

Darujte knjige
Nalazimo se u vremenu darivanja kad za svoje bližnje tražimo onaj najbolji poklon ispod božićne jelke, koji će im staviti osmijeh od uha do uha. Knjiga je uvijek dobra ideja – kao što je rekao američki autor Garrison Keillor:

Knjiga je dar koji se može otvarati iznova i iznova.

Dakle, s njom nema greške. Darujte vaš omiljeni naslov iz djetinjstva ili knjigu koja tematski pokriva područje zanimljivo mališanju. Vjerujemo da će čitanje nove knjige biti jedna od najdražih zimskih aktivnosti.

Razmislite i o drugim darovima koji potiču čitanje
Kad je u pitanju darivanje, ne moraju to biti samo knjige. Odlična su ideja i stripovi, dječji magazini ili set za pisanje. Izaberite nešto povezano s djetetovim interesima poput sporta, prirode ili umjetnosti.

Učinite vožnju zabavnom
Ako putujete ovih praznika, s djetetom čitajte karte ili knjige o odredištu koje posjećujete. To je odličan način da se pripremite za putovanje – djeca će čitati, a tako će i vrijeme provedeno u prijevoznom sredstvu brže proći.

Slušajte audioknjige
Ako je pred vama duga vožnja automobilom, i audioknjige su odlična ideja. Možete ih posuditi iz knjižnice ili kupiti, a neka i mališan sudjeluje u izboru naslova.

Napišite pismo ili čestitku
Prisjetite se nekih običaja na koje smo zaboravili u virtualnom svijetu i pošaljite dobru, staru čestitku. Pronađite adrese obitelji i prijatelja i poželite im sve najbolje povodom blagdana – putem čestitke! Mališani će sigurno uživati u ovoj (zaboravljenoj) tradiciji – vježbat će vještine pisanja, a dragim osobama podarit ćete lijepu uspomenu na ovogodišnji Božić.

Radite popise
Za trgovinu, listu zimskih aktivnosti, popis najboljih filmova ili omiljenih pjesama… Nije bitno o čemu se radi, važno je vježbati pisanje i tako poticati razvoj vještina. Također, ovo može biti i super pomoć odraslima, pogotovo ako se radi o popisu za trgovinu – vi govorite namirnice, a mališani neka zapisuju!

Foto: Shutterstock
Izvor: Colorin Colorado – Winter Vacation: 10 Reading Ideas for Families