Kako da zajedničko čitanje bude najbolja zabava za cijelu obitelj?

U užurbanom dnevnom rasporedu teško je uvijek i redovito pronaći vrijeme za zajedničko čitanje.

Koliko god to kao roditelji željeli, obveze (ali i umor) često se nađu na putu i prepriječe jednu od najdražih obiteljskih aktivnosti. Ipak, sigurno na umu imate sve benefite koje donosi zajedničko čitanje pa i u prenatrpanom danu pokušate pronaći barem 10-15 minuta u kojima ćete se opustiti i obiteljski uživati u sadržaju omiljene priče.

Prednosti zajedničkog čitanja su brojne – od toga da djetetu primjerom pokazujete kako da uživa u knjigama do toga da mu pokazujete jedan sasvim novi i prekrasan svijet. U njemu tako potičete ljubav prema knjigama te mu pomažete uvidjeti radost čitanja.

Naravno, tu je i zbližavanje jer zajedničko čitanje povezuje obitelj.

Iz svih razloga koje smo naveli, o zajedničkom čitanju ne treba razmišljati kao o zadatku kojeg treba samo ‘skinuti’ s to-do liste, nego o zabavnom vremenu provedenom s mališanima. Vrijeme za čitanje zamišljajte kao uzbudljivu i prekrasnu predstavu u kojoj će uživati dijete, ali i vi!

6 savjeta s kojima će zajedničko čitanje biti još zabavnije

Pronađite nove naslove
Neka potraga za novim knjigama bude dio rutine čitanja i uzbudljiv početak te obiteljske aktivnosti. Isplanirajte posjet lokalnoj knjižnici ili kupnju nove knjige u knjižari. Zabavite se dok istražujete nove, nepoznate naslove i ohrabrite dijete da samo odabere knjigu kako bi se stvarno osjećalo da sudjeluje u procesu biranja nove knjige.

Isplanirajte vrijeme za čitanje
Kako biste bili sigurni da ćete stići izdvojiti vrijeme za zajedničko čitanje, isplanirajte vrijeme u kojem ćete se posvetiti knjigama. To može bit 10 ili 20 minuta dnevno ili večer(i) u tjednu posvećene knjigama i zajedničkom čitanju. Potrudite se izabrati vrijeme za koje znate da nema mnogo distrakcija, a jednom kad uspostavite rutinu, djeca će s nestrpljenjem očekivati vrijeme rezervirano za knjige.

Osmislite scenu za čitanje
Čitanje prije spavanja i priče za laku noć odličan su način za opuštanje na kraju dana, no to ne mora biti jedino vrijeme ili mjesto u danu posvećeno knjigama. Onda kad imate vremena preko dana, recimo vikendom, možete otići korak dalje i napraviti cijelu scenu za čitanje. Poigrajte se jastucima, velikim pokrivačima, stolcima, uzmite grickalice i – spremni ste! I knjige koje čitate mogu biti sjajna inspiracija za osmišljavanje scenarija, a kad je lijepo vrijeme, iskoristite dvorište i park. Sigurno smo da će djeca biti oduševljena!

Pozovite posebnog gosta
Priuštite si zasluženi odmor i u zajedničko čitanje uključite i drugu odraslu osobu. Možete je predstaviti kao gosta iznenađenja, recimo baku ili djeda! Neka gost iznenađenja djetetu ispriča nekoliko priča, dijete će sigurno biti oduševljeno promjenom i najdražim gostom!

Ostvarite interakciju s publikom
U kazalištu, najbolji dio predstave, osim kostima i posebnih efekata, interakcija je glumaca s publikom. Dio tog uzbuđenja možete prenijeti i na zajedničko čitanje knjiga – isprobavajte različite šašave glasove i zvukove, koristite otkačene rekvizite ili se preodjenite u kostim povezan s pričom. Naravno, ne zaboravite na razgovor s mališanima koji nestrpljivo čekaju što će se dalje dogoditi u nastavku priče.

‘Skrenite’ s priče
Užitak čitanja ne mora biti isključivo na stranicama knjige. Inspirirajte mališane uzbudljivim likovima iz knjige i pokažite im da priče oko njih mogu graditi uvijek i svugdje, kroz igru. Potaknite ih da zamišljaju nastavak priče, zajedno odglumite neku scenu iz knjige ili napravite čajanku na kojoj će dijete ‘ugostiti’ likove iz priče.

Foto: Shutterstock
Izvor: Wonderbly – 6 ways to make family reading time simply the best