Čitanje ne treba biti obveza ili zadatak! Važnije je kod djece potaknuti ljubav prema knjigama

Čaroban trenutak kad dijete pokaže interes za slova i počinje stvarati riječi može se dogoditi u različitoj dobi, čak i kad se radi o istoj obitelji, o braći ili sestrama. Savjeti za čitanje uvijek su dobrodošli, no treba znati i iduće: iz raznih iskustva roditelja, jasno je kako postoje dugačka razdoblja u kojima dijete nije moglo identificirati riječi, a zatim se dogodio brzi nalet razumijevanja. Također, uslijedili bi i redovitiji, ali i nagli skokovi u čitanju. Nekad se cijeli proces doista čini poput čarolije pa, kad su u pitanju savjeti za čitanje, najbolji je onaj – bez žurbe!

Kad dijete počne povezivati slova i raspoznavati riječi, dopustite mu da ono vama čita. Međutim, pripazite da to ne bude iscrpljujuće ili ne izgleda poput testa, već neka ostane zabavno. Pokazujte im riječi za koje pretpostavljate da će ih prepoznati i potaknite ih da čitaju na glas. Kad počnu sami čitati, nemojte prestati s navikom zajedničkog čitanja. Ono je dio vaše zajedničke rutine i ne želite mu poručiti da samostalno čitanje ugrožava zajedničko vrijeme. Nastavite čitati naglas omiljene slikovnice, kao i knjige koje još ne mogu samostalno čitati.

Kad je u pitanju samostalno čitanje, ne postoji „prava“ dob niti neka posebna formula za to. Nekad se, primjerice, povezuje s petogodišnjacima, no zapravo je, kažu stručnjaci kad govore o savjetima za čitanje, malo petogodišnjaka koji mogu samostalno čitati. Ako ste cijelo vrijeme usredotočeni na odgoj čitatelja, budite sigurni da dijete poduzima korake prema samostalnom čitanju, i to u tempu koji njemu odgovara. Ako vam se čini da dijete ne voli knjige, na poveznici donosimo i šest mogučih razloga zaštom, kao i par savjeta kako potaknuti ljubav prema čitanju.

Čitanje kao oblik zajedničkog druženja

Čitanje kod kuće treba biti lijepo, ugodno i zabavno, treba poticati znatiželju i biti inspirativno. Sjajno je što možete podržati dijete dok uči čitati, no vaš najvažniji zadatak kad su u pitanju savjeti za čitanje zapravo je dublji – trebate potaknuti djetetovu ljubav prema čitanju.

Kad su malo stariji, razgovarajte o čitalačkim navikama s odgojiteljima ili učiteljima. Ipak, nemojte biti nervozni ili nesigurni ako vaše dijete možda nije na istoj čitalačkoj razini kao njegovi vršnjaci. Oni koji kasnije počnu čitati, često budi i bolji, entuzijastičniji čitatelji.

Kad vaše dijete počne čitati, povećava se i vaša uloga. Nastavite čitati s njim, no osigurajte mu i stalnu prisutnost novih, privlačnih naslova koji su puni pozitive. Razgovarajte o čitanju i knjigama općenito, pitajte ga što čita.

Ponekad, za neke mlade čitatelje, veliki blokovi, tzv. „plahte“ teksta mogu biti zastrašujući i stopirati ih u čitanju. Takve mlade čitatelje zna se svrstati u skupinu onih koji nevoljko čitaju. No, možda je stvar u tome da samo preferiraju knjige s naglaskom na vizualno. Među važnijim savjetima za čitanje je i taj da ih ne stavljate u takve „ladice“, nego pronađite knjige koje ćete voljeti. Mnogo je knjiga pisano za takve mlade čitatelje ili, recimo, za one koji se bore s disleksijom. Priče i likovi razvijeni su i raskošno opisati, a djeca i dalje usvajaju čitalačke navike i vještine. Romani s naglaskom na vizualni dio sve su kvalitetniji, osvajaju prestižne nagrade i pojavljuju se na listama najboljih knjiga pa ih nemojte preskakati pri izboru novog naslova.

Napravite mjesta i za stripove, pogotovo ako kod kuće imate obožavatelja računalnih i video-igrica. Likovi u igrama često su inspirirati i stripovima, što je odličan „nagovor“ na čitanje. Tako ćete ih zainteresirati za čitanje pa sa stripova ili vizualnih knjiga mogu prijeći i na neke forme koje im prije nisu bile interesantne.

Čitanje nije zadatak ili obveza

Kakve god knjige čitali, važno je da rutinu čitanja ne tretirate kao zadatak ili kao obvezu. Nemojte im govoriti: „Ako provedeš 30 minuta čitajući, moći ćeš se igrati na računalu ili pojesti sladoled“. Umjesto toga, tretirajte čitanje kao nagradu, čak i privilegiju.

Neka cijela obitelj čita!

Sve počinje s vama. Kad su u pitanju savjeti za čitanje, želite li odgojiti čitatelja, i sami morate čitati. Želite li da dijete bude uzbuđeno oko čitanje, i vi mu se sami morate veseliti. Kad dijete vidi da čitate, i samo će usvojiti tu naviku. Dobra je ideja od čitanja napraviti zajedničku aktivnost, poput igre. To je prekrasan način za provođenje vremena. Umjesto gledanja crtanog filma ili igranja videoigre, neka knjige i slikovnice budu u fokusu.

Kako dijete raste, možda neće više toliko razgovarati o tome što čita. No, ako čita pored vas i ako je čitanje zajednička aktivnost, vidjet ćete ga kako se smije ili reagira na neki ulomak iz knjige. To može biti odličan povod i za početak razgovora. Dobra je ideja i napraviti mu kolekciju knjiga. Djeca vole skupljati stvari. Napravite mu njegov čitalački kutak ili policu za knjige. I kad naraste pa shvati da i dalje čuvate njegove omiljene naslove iz djetinjstva, cijenit će što ste ih sačuvali. Također, potaknite ga i da knjige dijeli ili razmjenjuje. Omiljene naslove neka čuva na polici, a dio neka proslijedi bratu ili sestri, rođaku, prijateljima…

Izvor: The New York Times – Book (How To Raise a Reader)
Foto: Shutterstock